Τουρκία: Δέκα πανεπιστημιακοί στο εδώλιο για «τρομοκρατική προπαγάνδα»

Τουρκία: Δέκα πανεπιστημιακοί στο εδώλιο για «τρομοκρατική προπαγάνδα»

Κατηγορούνται διότι υπέγραψαν μία επιστολή προς την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει τη βία κατά των Κούρδων

Τουρκία: Δέκα πανεπιστημιακοί στο εδώλιο για «τρομοκρατική προπαγάνδα»
Τουρκικό δικαστήριο ανέβαλε σήμερα για τέσσερις μήνες τη δίκη 10 πανεπιστημιακών που είχαν υπογράψει πέρυσι μια επιστολή προς την τουρκική κυβέρνηση με την οποία την καλούσαν να σταματήσει τη βία σε βάρος των Κούρδων της Τουρκίας
.

Πρόκειται για τους πρώτους που δικάζονται από τους 148 πανεπιστημιακούς σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις επειδή υπέγραψαν την ανοικτή επιστολή. Κατηγορούνται πως εξύβρισαν την τουρκική κυβέρνηση και έκαναν προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Κλείσιμο
Συνολικά 1.128 πανεπιστημιακοί από την Τουρκία και το εξωτερικό, περιλαμβανομένου του φιλοσόφου και ακτιβιστή Νόαμ Τσόμσκι, είχαν υπογράψει τον Ιανουάριο 2016 την επιστολή με τίτλο «Δεν θα συμμετάσχουμε σ' αυτό το έγκλημα!».

Οι υπογράφοντες ζητούσαν να τερματισθεί η βία στις πόλεις της ανατολικής Τουρκίας όπου ζουν κυρίως Κούρδοι. Η βία σε βάρος των Κούρδων κλιμακώθηκε μετά την κατάρρευση, το 2015, μιας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η σημερινή ακροαματική συνεδρίαση στη δίκη σε βάρος έξι πανεπιστημιακών του Πανεπιστημίου Γαλατάσαραϊ και τεσσάρων του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης αναβληθηκε για τις 12 Απριλίου αφού το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της υπεράσπισης πως η επιστολή ήταν επικριτική και όχι υβριστική για την κυβέρνηση.

Η επίκριση της κυβέρνησης δεν τιμωρείται βάσει του τουρκικού ποινικού κώδικα, ενώ η εξύβρισή της τιμωρείται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης