Το Ιράκ κατασκευάζει νέο αγωγό για να μεταφέρει πετρέλαιο στην Τουρκία

Το Ιράκ κατασκευάζει νέο αγωγό για να μεταφέρει πετρέλαιο στην Τουρκία

«Ο παλιός στρατηγικός πετρελαιαγωγός έχει υπερβολικά πολλές ζημιές εξαιτίας των επιθέσεων τρομοκρατικών συμμοριών του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), πράγμα που εμποδίζει την επισκευή του», υπογράμμισε ο Ασεμ Τζιχάντ

Το Ιράκ κατασκευάζει νέο αγωγό για να μεταφέρει πετρέλαιο στην Τουρκία
Το Ιράκ αποφάσισε να κατασκευάσει έναν νέο πετρελαιαγωγό ώστε να επιτραπεί η επανάληψη της εξαγωγής του πετρελαίου από το Κιρκούκ προς το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πετρελαίου.

Αφού αρχικά εξέτασε το ενδεχόμενο να επισκευασθεί ο παλιός, κατασκευασμένος τη δεκαετία του 1980 αγωγός, ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε στα μέσα Νοεμβρίου πως επέλεξε την κατασκευή ενός νέου πετρελαιαγωγου, καθώς ο άλλος είχε μεγάλες ζημιές κυρίως εξαιτίας της λεηλασίας του από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Ο υπουργός Πετρελαίου Τζαμπάλ αλ-Λουάιμπι έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις στους κόλπους του υπουργείου να ετοιμάσουν τα απαραίτητα έγγαφα για την κατασκευή αυτού του νέου πετρελαιαγωγού (...) για τη μεταφορά του αργού από τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ προς το λιμάνι Τσεϊχάν», αναφέρει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άσεμ Τζιχάντ.

Κλείσιμο
«Ο παλιός στρατηγικός πετρελαιαγωγός έχει υπερβολικά πολλές ζημιές εξαιτίας των επιθέσεων τρομοκρατικών συμμοριών του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), πράγμα που εμποδίζει την επισκευή του», υπογράμμισε ο Τζιχάντ.

Πριν οι τζιχαντιστές καταλάβουν το 2014 σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας, το Ιράκ διοχέτευε καθημερινά προς την Τουρκία 250.000 έως 400.000 βαρέλια πετρελαίου μέσω αυτού του πετρελαιαγωγού.

Ο νέος πετρελαιαγωγός μήκους περίπου 250 χλμ. θα ξεκινά από το Μπαϊτζί, στην επαρχία Σαλαχεντίν, και θα ανεβαίνει μέχρι το πέρασμα του Φισκαμπούρ, στα σύνορα με την Τουρκία, στο βόρειο Ιράκ.

Το τμήμα των 90 χιλιομέτρων που συνδέει τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ με το Μπαϊτζί και αυτό από το Φισκαμπουρ μέχρι το Τσεϊχάν δεν χρειάζονται επισκευή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης