Die Zeit: «Η Ελλάδα πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη»

Die Zeit: «Η Ελλάδα πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη»

Γερμανός ειδικός εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε χώρα με κορυφαία φορολογία και τονίζει ότι «τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους»

Η υπερβολική φορολόγηση στην Ελλάδα, η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής και οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μερικά από τα κύρια θέματα στη συνέντευξη του γερμανού οικονομολόγου Γενς Μπάστιαν, γνώστη του οικονομικού και πολιτικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα, στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit με τίτλο «Η Ελλάδα πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη».

Στην ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε στους δανειστές, ο γερμανός οικονομολόγος, απαντά ότι «μέχρι στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας ανταποκρίνεται περισσότερο από τους προκατόχους του. Το ερώτημα που τίθεται ωστόσο είναι τι θα κάνει η κυβέρνησή του όταν τον Αύγουστο ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Δεν αποκλείεται τότε να παρεκκλίνει σε ορισμένους τομείς από τις δεσμεύσεις», εκτιμά ο Γενς Μπάστιαν.

Ο γερμανός ειδικός εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε χώρα με κορυφαία φορολογία και τονίζει ότι «τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Οι Έλληνες χρωστούν στην εφορία περισσότερα από 100 δισ. ευρώ και τα χρέη τους αυξάνονται. Το πρόβλημα είναι το σύνολο των νέων και αυξημένων φόρων, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, η εισφορά αλληλεγγύης ή τα τέλη κυκλοφορίας. 

Ακόμα και εκείνοι που θέλουν να ανταποκριθούν, δεν μπορούν πια. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν υπερβολικά πολλοί τρόποι νόμιμης και παράνομης φοροαποφυγής, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στους εφοπλιστές ή την ορθόδοξη εκκλησία, που πρέπει να καταπολεμηθούν».

Αναφερόμενος στις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ο Γενς Μπάστιαν τονίζει ότι «υπάρχουν πολύ λίγοι ευρωπαίοι επενδυτές. Ο μεγαλύτερος παίκτης είναι η Κίνα, η οποία συνεχώς επεκτείνει τις επενδύσεις της και διαθέτει μακροπρόθεσμη στρατηγική, συνεχίζει ο οικονομολόγος. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη. Το Πεκίνο επενδύει εκτός από το λιμάνι του Πειραιά, σε επιχειρήσεις ενέργειας ή τουρισμού και συμμετέχει και σε κοινοπραξία αναδιάρθρωσης του Ελληνικού. Ο Γενς Μπάστιαν εκφράζει ανησυχία για την πολιτική επιρροή που ενδέχεται να ασκήσει η Κίνα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θέλει να τα έχει καλά με τον κύριο επενδυτή στη χώρα. Ο οικονομολόγος θυμίζει ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα δεν καταδίκασε, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, την κατάσταση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, όπως έπραξαν όλες οι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Το σπάσιμο αυτού του ταμπού αποτελεί πολιτικό λάθος, καταλήγει ο γερμανός ειδικός».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (1)

SSS

Απο το αρθρο "Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν υπερβολικά πολλοί τρόποι νόμιμης και παράνομης φοροαποφυγής, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στους εφοπλιστές ή την ορθόδοξη εκκλησία, που πρέπει να καταπολεμηθούν" γιατι κανεις δεν κανει τιποτα για αυτους του πρεζεμπορες και τους τραγους?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

south-korea-usa

Τα δύο κράτη γενικά αναμένεται να ανακοινώσουν την αναβολή ή την αναστολή των στρατιωτικών γυμνασίων «μεγάλης κλίμακας» εντός της εβδομάδας, μετά τη δήλωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ--η οποία κατέλαβε εξαπίνης αξιωματούχους τόσο στη Σεούλ όσο και στην Ουάσινγκτον--ότι σκοπεύει να σταματήσει τις ασκήσεις προς το παρόν, μετά τη σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν

syria

Ο αμερικανικός στρατός διέψευσε πως βομβάρδισε κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ θέσεις μονάδων της Χασντ αλ Σάαμπι, μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις των ιρακινών δυνάμεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος