Πρώην πράκτορας του FBI επιχειρεί να λύσει το μυστήριο της αιχμαλωσίας της Άννας Φρανκ

Πρώην πράκτορας του FBI επιχειρεί να λύσει το μυστήριο της αιχμαλωσίας της Άννας Φρανκ

Ο Vince Pankoke και η ομάδα του θα χρησιμοποιήσουν νέες τεχνικές για να αναλύσουν μεγάλους όγκους δεδομένων και να ανακαλύψουν ποιος πρόδωσε την οικογένεια του κοριτσιού

Πρώην πράκτορας του FBI επιχειρεί να λύσει το μυστήριο της αιχμαλωσίας της Άννας Φρανκ
Ένας συνταξιούχος πράκτορας του FBI άνοιξε ξανά τον φάκελο «Άννα Φρανκ» σε μια προσπάθεια να εντοπίσει, χρησιμοποιώντας σύγχρονες ερευνητικές τεχνικές, τους ανθρώπους που πρόδωσαν την κρυψώνα της εβραιοπούλας και της οικογένειάς της στην Γκεστάπο, το 1944.

Η ομάδα που θα επιχειρήσει να ανακαλύψει να λύσει το μυστήριο της αιχμαλωσίας του κοριτσιού που έμεινε στην ιστορία χάρη στο συγκλονιστικό της ημερολόγιο αποτελείται από 19 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών, εγκληματολόγων και ειδικούς στη σκιαγράφηση εγκληματολογικών προφίλ.

Επικεφαλής της είναι ο Vince Pankoke, ο οποίος υπηρέτησε από πολλά χρόνια στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών των ΗΠΑ και αντιμετωπίζει τον «φάκελο Φρανκ» ως την τελευταία υπόθεση που θέλει να λύσει στην καριέρα του.

Ο οργανισμός που διαχειρίζεται το σπίτι-μουσείο της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή του συνταξιούχου πράκτορα και παραχώρησε στην ομάδα πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του. Μαζί με τα άλλα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ομάδα, πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που δεν μπορούσε να αναλυθεί επαρκώς με τα μέσα που ήταν διαθέσιμα τις περασμένες δεκαετίες. Πλέον όμως αυτό είναι εφικτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι τον Δεκέμβριο, το μουσείο της Άννας Φρανκ εξέδωσε τη δική του μελέτη, η οποία υποστήριζε ότι είναι πολύ πιθανό η κρυψώνα της οικογένειας των Φρανκ να αποκαλύφθηκε τυχαία και να μην υπήρξε κανένας προδότης. Ο Pankoke, ωστόσο, υποστηρίζει ότι το πρώτο στάδιο της έρευνας έφερε στο φως νέα στοιχεία από πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που εστάλησαν στις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο. 
Κλείσιμο

Η υπηρεσία πληροφοριών των SS, γνωστή ως Sicherheitsdienst, κρατούσε λεπτομερές αρχείο όλων των συλλήψεων αλλά πιστεύεται ότι όλα τα έγγραφα για τις συλλήψεις των Φρανκ καταστράφηκαν στους βρετανικούς βομβαρδισμούς του 1944.  

Αυτό που έκανε τον 59χρονο πρώην πράκτορα να ελπίζει σε μια λύση του μυστηρίου είναι το γεγονός ότι πρόσφατα εντόπισε κάποια από τα έγγραφα της εποχής, που πιστευόταν ότι είχαν χαθεί, όπως λίστες με ονόματα συλληφθέντων Εβραίων και λίστες πληροφοριοδοτών.

Παρά την ζημιά που υπέστησαν πολλά από αυτά τα έγγραφα από τις φωτιές, αρκετά παραμένουν ευανάγνωστα και μπορεί να «κρύβουν» τη λύση του μυστηρίου, εφόσον συγκριθούν με τεράστιες βάσεις δεδομένων, κάτι που μπορεί πλέον να γίνει με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης