Γαλλικά ΜΜΕ: Η ομιλία του Μακρόν στην Πνύκα και οι... σπόντες για τον τυφώνα Ίρμα

Γαλλικά ΜΜΕ: Η ομιλία του Μακρόν στην Πνύκα και οι... σπόντες για τον τυφώνα Ίρμα

Αναλυτικά τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα

Γαλλικά ΜΜΕ: Η ομιλία του Μακρόν στην Πνύκα και οι... σπόντες για τον τυφώνα Ίρμα
Εκφωνώντας το όραμά του για τη νέα Ευρώπη από τον επιβλητικό λόφο της Πνύκας, με φόντο την Ακρόπολη, ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε το «λίκνο» της δημοκρατίας, όπως σχολιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα, ορισμένα διεθνή δημοσιεύματα ρίχνουν... σπόντες για την απουσία του 39χρονου προέδρου από τα γαλλικά νησιά -Άγιο Βαρθολομαίο και Άγιο Μαρτίνο- που επλήγησαν από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ίρμα.  

«Le Figaro»

«Στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να επανιδρύσει την Ευρώπη», είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας. O Εμανουέλ Μακρόν δίνει μερικές φορές την εντύπωση ότι υπερβάλλει. Όμως, την Πέμπτη, στην Ελλάδα, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του από τη στιγμή που εξελέγη, τα έδωσε όλα για να αναλύσει την φιλοδοξία του "να ξαναβρούμε τον πολιτικό ηρωισμό" και την επιθυμία του "να ξαναβρούμε την έννοια της ιστορικής αφήγησης"». Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβηκε στο λόφο της Πνύκας για να κάνει μία μεγάλη ομιλία για την Ευρώπη. Επέλεξε το σημείο σαν σκηνικό στην προεδρική παρουσία του. Με φόντο την Ακρόπολη, εκεί που είχαν συνάντηση οι Έλληνες της αρχαιότητας για να συζητήσουν ή να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό της πόλης. «Εδώ που γεννήθηκε η ευρωπαϊκή δημοκρατία, εδώ ακριβώς όπου αναπτύχθηκε η καρδιά της ευρωπαϊκής μας φιλοδοξίας», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν... Εκεί επίσης όπου συγκεντρώθηκαν όλες οι κρίσεις της Ευρώπης τα τελευταία δέκα χρόνια, χρηματοοικονομική, κοινωνική και μεταναστευτική. «Βρίσκουμε ακόμη στην Ελλάδα τα τραύματα από τα οποία υποφέρει η Ευρώπη», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.
Κλείσιμο




«Le Parisien»


«Στην Αθήνα ο Μακρόν θέλει να επανεκκινήσει την Ευρώπη», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien». «Ένα drone εμφανίζεται στον ουρανό, ο ήχος του σχεδόν σκεπάζει τα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν την ώρα που ανεβαίνει στο βήμα. Η σκηνή που καταγράφει η κάμερα είναι πρωτοφανής, είναι η αποθέωση της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα. Η γαλλική προεδρία είχε υποσχεθεί μια «δυνατή στιγμή», εξαιρετικά συμβολική στην Αθήνα. Και κράτησε την υπόσχεσή της, η σκηνοθεσία ήταν καλά δουλεμένη... Δεκάδες νέοι Έλληνες βρίσκονται στο σημείο που θα μιλήσει ο Γάλλος πρόεδρος. Το επιβλητικό πλαίσιο που επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν για να μιλήσει και να ζητήσει την αναγέννηση της Ευρώπης, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. «Εδώ από όπου ξεκίνησαν όλα...». Οι ρίζες της Ευρώπης σε αυτό το λίκνο της δημοκρατίας, στην καρδιά μιας χώρας που χτυπήθηκε από την κρίση χρέους αλλά βρίσκεται στο δρόμο της ανάρρωσης».





«Le Monde»


Για τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», στην Αθήνα ο Μακρόν κάλεσε να ξαναβρούμε το «αλάτι» και τη «σημασία» του ευρωπαϊκού δημοκρατικού ιδεώδους. «Τα τζιτζίκια σώπασαν αλλά η μυρωδιά των πεύκων παραμένει έντονη. Η νύχτα πέφτει γλυκά, σκεπάζοντας τον δασώδη λόφο της Πνύκας, απέναντι από τη φωτισμένη Ακρόπολη. Ελαφρύς, ο άνεμος κάνει απαλά τα φύλλα στις ελιές να κινούνται, πίσω από το λευκό βήμα. Η εικόνα είναι όμορφη, εντυπωσιακή. «Ο Εμανουέλ Μακρόν -ο οποίος σε αυτές τις ευκαιρίες δεν φοβάται να το παρακάνει- είχε φροντίσει την εικόνα, όπως έκανε και ο Αντρέ Μαλρό, ο οποίος είχε βρεθεί στο ίδιο σημείο πριν από 60 χρόνια», υποστηρίζει ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας στην Αθήνα. 





«Express»


Για τον Μακρόν, η κλιματική αλλαγή είναι αυτή που ευθύνεται για τα καταστροφικά αποτελέσματα του τυφώνα Ίρμα στον Άγιο Βαρθολομαίο και τον Άγιο Μαρτίνο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Express», ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να επισημάνει πως από εδώ και εξής, «όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο θα μας οδηγήσουν στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ώστε να αποφύγουμε τέτοιες φυσικές καταστροφές στο μέλλον».

Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε να επισκεφθεί τα νησιά της Καραϊβικής που επλήγησαν από τον τυφώνα «το συντομότερο δυνατό», όταν οι καιρικές συνθήκες του επιτρέψουν να μεταβεί στην περιοχή.




«Huffington Post»


«Ίρμα: Kατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε γιατί δεν μετέβη άμεσα στον Άγιο Μαρτίνο», είναι ο τίτλος της γαλλικής έκδοσης της «Huffington Post» που σχολιάζει το ταξίδι του Γάλλου προέδρου στη χώρα μας την ώρα που δύο γαλλικά νησιά βρίσκονταν στο «μάτι» του φονικού τυφώνα.   

«Η κατάσταση σε αυτά δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί», όπως έσπευσε να επισημάνει ο Γάλλος πρόεδρος σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του γαλλικού δικτύου BFMTV, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι αποφάσισε το βράδυ Τετάρτης - ξημερώματα Πέμπτης (λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για Αθήνα) να μην αναβάλει το ταξίδι του. Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε πως δεν θα είχε χρόνο να οργανώσει την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, γεγονός που τον ενθάρρυνε να μην αλλάξει το πρόγραμμά του. Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι θα επισκεφθεί τα γαλλικά νησιά που καταστράφηκαν από τον πέρασμα του τυφώνα Ίρμα καιρού επιτρέποντος» αναφέρει η «Huffington Post».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης