Αβραμόπουλος: Θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν συνεχίσουν χώρες να μην παίρνουν πρόσφυγες

Αβραμόπουλος: Θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν συνεχίσουν χώρες να μην παίρνουν πρόσφυγες

Σύμφωνα με τον Επίτροπο για θέματα μετανάστευης, η στάση της Ουγγαρία, της Πολωνίας και της Τσεχίας δυσχεραίνει την αποσυμφόρηση της Ελλάδας - Χαρακτήρισε ως «λαϊκίστικη» τη σύνδεση μετανάστευσης με την τρομοκρατία

Αβραμόπουλος: Θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν συνεχίσουν χώρες να μην παίρνουν πρόσφυγες
Την πιθανότητα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα κράτη μέλη που αρνούνται να σηκώσουν το βάρος τους στο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων προσφύγων
από Ελλάδα και Ιταλία φαίνεται να εξετάζει η
Κομισιόν.  
 
Κλείσιμο
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος
εξήρε αρχικά την συμφωνία μετανάστευσης ΕΕ - Τουρκίας, η οποία φαίνεται να κρατάει καλά και να συνεχίζει να φέρνει απότελέσματα, έχοντας μειώσει τις ροές παράτυπων μεταναστών προς την Ελλάδα κατά 97% από την υπογραφή της, εξέφρασε όμως παράπονα για την προθυμία ορισμένων κρατών να σηκώσουν τα βάρη που τους αναλογούν. 
 
Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων έχει φτάσει κατά μέσο όρο τις 2.300 μετεγκαταστάσεις από τον Φεβρουάριο του 2017 (αρκετά χαμηλότερος από τον στόχο που είχε θέσει η Κομισιόν για 6000 το μήνα), έχοντας μεταφέρει σχεδόν 20.000 άτομα συνολικά από Ελλάδα και Ιταλία προς την υπόλοιπη ΕΕ.  
 
Ορισμένα κράτη μέλη της ανατολικής Ευρώπης όμως όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία συνεχίζουν να αρνούνται να λάβουν πρόσφυγες στις χώρες τους, παρά την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.  
 
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2800 άτομα που είναι έτοιμα να μετεγκατασταθούν και στο άμεσο μέλλον άλλα 2000 θα είναι έτοιμα, όμως η στάση αυτή των ανατολικών κρατών δυσχεραίνει τη προσπάθεια για αποσυμφόρηση της Ελλάδας.  
 
Παράλληλα ο Επίτροπος Αβραμόπουλος χαρακτήρισε ως «λαϊκίστικη» τη σύνδεση μετανάστευσης με την τρομοκρατία, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.  

Πάντως αν και οι εισροές είναι χαμηλές και η ανάγκη μετεγκατάστασης δεν είναι το ίδιο πιεστική με τα προηγούμενα χρόνια, η Επιτροπή συνεχίζει να θεωρεί πως πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα και να σηκώσουν όλοι τα βάρη που τους αναλογούν.

Χαιρέτισε τέλος την απόφαση του Ευρωπαικού δικαστηρίου να απορρίψει τα αιτήματα των ανατολικών κρατών για εξαίρεση από το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων. 

«Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, υπήρξε όντως μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με την εισροή μεγάλου βίαια εκτοπισμένων ατόμων στην Ευρώπη, δεύτερο τα μέτρα που προτείναμε για τη μετεγκατάσταση έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν τη κατάσταση, δηλαδή να βοηθήσουν Ελλάδα και Ιταλία», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
 
Η Πολωνία θα συνεχίσει να αρνείται να δεχθεί πρόσφυγες βάσει του προγράμματος της ΕΕ για την μετεγκατάστασή τους

Η Πολωνία θα συνεχίσει να αρνείται να δεχθεί μετανάστες βάσει του προγράμματος της ΕΕ για την μετεγκατάστασή τους, παρά την απόφαση του κορυφαίου δικαστηρίου της ΕΕ ότι οι Βρυξέλλες έχουν δικαίωμα να υποχρεώσουν κράτη μέλη να δεχθούν αιτούντες άσυλο, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο.

«Ήμουν πεπεισμένη ότι το δικαστήριο θα λάμβανε μια τέτοια απόφαση, όμως αυτό ουδόλως αλλάζει τη στάση της πολωνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε η Σίντλο προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός επιχειρηματικού συνεδρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης