Καταλονία: Η τοπική κυβέρνηση «δημιουργεί» τις δικές της εφορίες

Καταλονία: Η τοπική κυβέρνηση «δημιουργεί» τις δικές της εφορίες

Εν όψει του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η τοπική κυβέρνηση ενισχύει τις εφορίες της περιοχής και αναπτύσσει τον δικό της εισπρακτικό μηχανισμό, με στόχο τη δημιουργία των δικών της ανεξάρτητων οικονομικών θεσμών

Καταλονία: Η τοπική κυβέρνηση «δημιουργεί» τις δικές της εφορίες
«Εstem preparats: Είμαστε προετοιμασμένοι» ήταν το μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει χθες προς κάθε κατεύθυνση η ηγεσία της Καταλονίας, δια στόματος του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πιτζεμόντ και του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Οριόλ Τζουνκέρας, όσον αφορά την οικονομική επιβίωση της αυτόνομης περιοχής σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της.

Σχετικά με την είσπραξη των φόρων, η τοπική κυβέρνηση διαβεβαίωσε χθες, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της νέας καταλανικής κεντρικής εφορίας (ΑΤC) στο προάστιο Μπάρι Φράνκα της Βαρκελώνης, ότι οι εισπρακτικές υπηρεσίες θα είναι σε θέση να συλλέγουν το 50% των παραγόμενων φόρων στην Καταλονία.

Επίσης, η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λειτουργία άλλων 14 καταστημάτων της κεντρικής εφορίας, που θα προστεθούν στα πέντε υπάρχοντα, τα οποία θα ασχολούνται πιο επισταμένα με την είσπραξη των φόρων που έως σήμερα δεν έφθαναν άμεσα στη Τζενεραλιτάτ (τοπική κυβέρνηση). 
Κλείσιμο

Σε συμβολικό επίπεδο όμως, η χθεσινή παρουσίαση αφορούσε τη δήλωση πως η Καταλονία οικοδομεί τους δικούς της ανεξάρτητους οικονομικούς θεσμούς υπό την προοπτική της απόσχισής της από το Ισπανικό κράτος.

«Δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι θέτουμε τους αναγκαίους θεσμούς ενώπιον των Καταλανών ώστε να αποφασίσουν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου», τόνισε ο προέδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πιτζεμόντ, προσθέτοντας πως «είμαστε προετοιμασμένοι». Υπενθύμισε δε πως η ύπαρξη μίας εφορίας «αποτελεί την εγγύηση για μία κανονική χώρα».

Με την ίδρυση της δικής της εφορίας, η τοπική κυβέρνηση δύναται πλέον να διαχειρίζεται την είσπραξη μίας σειράς από φόρους και κρατικές πιστώσεις, που έως σήμερα εισπράτονταν από την εθνική εφορία, όπως επίσης και μία σειρά από έσοδα εκτός δασμών, όπως οι κλήσεις που επιβάλλει η τροχαία, τα οποία επίσης δεν εισπράττονταν απ’ ευθείας από την καταλανική κυβέρνηση.

«Είμαστε σε θέση να εισπράττουμε έως και 42 δισεκ. ευρώ ετησίως», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας, ένας αριθμός που θα πρέπει να πολλαπλασιασθεί «επί 15» βάσει των στοιχείων για τη συνολική φορολογητέα ύλη που μπορεί να διαχειρισθεί η Καταλωνία. Όπως τόνισε, η τοπική κυβέρνηση είναι σε θέση να διαχειρισθεί άμεσα το 50% των φόρων που παράγονται στην Καταλωνία.

Όπως πρόσθεσε ο Τζουνκέρας, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να λάβει η ίδια η καταλανική κυβέρνηση αποφάσεις για το χρέος της: όπερ μεθερμηνευόμενον, σε περίπτωση που υπερισχύσει το «ναι» την 1η Οκτωβρίου, η τοπική κυβέρνηση προτίθεται να συνάψει εξωτερικό δανεισμό προκειμένου να ισοσκελίσει την απώλεια από κρατικά έσοδα, που προφανώς θα παύσει να της χορηγεί το ισπανικό κράτος.

Συνεπώς, η αύξηση της ικανότητας άμεσης είσπραξης των φόρων ενδέχεται να βελτιώσει την αξιολόγηση της Καταλωνίας από τους μεγάλους διεθνείς οίκους, που έως σήμερα την κατατάσσουν στα ‘καλά σκουπίδια’, με αποτέλεσμα η σύναψη ενός δανείου να γίνει με ανεκτό επιτόκιο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 
 
 
 
 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης