Μαξίμ Ορέσκιν: Αυτό είναι το νέο «αγαπημένο παιδί» του Βλαντιμίρ Πούτιν

Μαξίμ Ορέσκιν: Αυτό είναι το νέο «αγαπημένο παιδί» του Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Ορέσκιν θα έχει ευρείες αρμοδιότητες όσον αφορά την μεταρρύθμιση του υπουργείου το οποίο θεωρείται «κληρονόμος του σοβιετικού Κρατικού Σχεδιασμού (Gosplan)»

Μαξίμ Ορέσκιν: Αυτό είναι το νέο «αγαπημένο παιδί» του Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο 35χρονος υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, Μαξίμ Ορέσκιν, είναι το νέο «αγαπημένο παιδί» του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν τις διαθέσεις του Ρώσου προέδρου. 

Με μόλις τρία χρόνια εμπειρίας στην κυβέρνηση, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον επέλεξε για επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας, στα τέλη του 2016, ο Ορέσκιν θεωρείτο ένας πολιτικός «ελαφρών βαρών». Είχε ένα υπουργείο το οποίο «κινδύνευε» να ενσωματωθεί στο πολύ πιο ισχυρό Υπουργείο Οικονομικών, και ο προκάτοχός του βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό για υπόθεση δωροδοκίας.

Όμως λίγους μήνες αργότερα, ο πρώην οικονομολόγος της Societe General έγινε ο αγαπημένος του Πούτιν και, σύμφωνα με τις πηγές, ανεβαίνει κατηγορία.

Κλείσιμο
Ο Ορέσκιν θα έχει ευρείες αρμοδιότητες όσον αφορά την μεταρρύθμιση του υπουργείου το οποίο θεωρείται «κληρονόμος του σοβιετικού Κρατικού Σχεδιασμού (Gosplan)». Ωστόσο δεν είναι σαφές αν μπορεί ο ίδιος να πείσει τον ρώσο πρόεδρο να αρχίσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει το πρακτορείο
 
«Δημιουργούμε το υπουργείο του μέλλοντος» δήλωσε στο πρακτορείο ο ίδιος ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «Στόχος κλειδί είναι να προσελκύσουμε άτομα ισχυρά και να δημιουργήσουμε το περιβάλλον για να αναπτυχθούν».

Ο Ορέσκιν δεν απάντησε στο ερώτημα αν είναι το «αγαπημένο παιδί» του ρώσου προέδρου, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απάντησε καν στο ερώτημα.

Το Bloomberg πάντως αναφέρει ότι στην «ομάδα των αλλαγών» που έχει συγκροτήσει ο Ορέσκιν στο Υπουργείο Οικονομίας, έχουν ενταχθεί πρόσφατα η Εκατερίνα Βλάσοβα από την Citigroup, η Ζόγια Βίκτοροβα από την εταιρεία PWC και η Γιούλια Ουροζάγιεβα από την McKinsey.
 
Πάντως όπως δηλώνει ο οικονομικός υπεύθυνος για την Ρωσία και την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) της εταιρείας «Renaissance Capital» Όλεγκ Κουζμίν «Η αγορά αναγνωρίζει το κύρος που έχει ο Ορέσκιν παρότι είναι νέος σε ηλικία, γιατί βλέπει νέα πρόσωπα που έχουν νέες ιδέες».


H ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης