Η θρυλική φωτογραφία του Αϊνστάιν με την γλώσσα έξω πουλήθηκε 125.000 δολάρια

Η θρυλική φωτογραφία του Αϊνστάιν με την γλώσσα έξω πουλήθηκε 125.000 δολάρια

Αποκτήθηκε από αγοραστή που κράτησε την ανωνυμία του - Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί στις 14 Μαρτίου 1951, στη διάρκεια του πάρτι γενεθλίων για τα 72 χρόνια του μεγάλου φυσικού, το οποίο είχε γίνει στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον

Η πιο χαριτωμένη και ίσως η πιο διάσημη φωτογραφία τού 'Αλμπερτ Αϊνστάιν, στην οποία βγάζει έξω τη γλώσσα του, πουλήθηκε αντί 125.000 δολαρίων σε δημοπρασία στις ΗΠΑ.
   
Η πρωτότυπη εμβληματική φωτογραφία -μία από τις πιο αξιομνημόνευτες για νομπελίστα και γενικότερα για διασημότητα τέτοιου βεληνεκούς- δημοπρατήθηκε από τον οίκο Nate Sanders του Λος 'Αντζελες και αποκτήθηκε από αγοραστή που κράτησε την ανωνυμία του.


   
Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί στις 14 Μαρτίου 1951, στη διάρκεια του πάρτι γενεθλίων για τα 72 χρόνια του μεγάλου φυσικού, το οποίο είχε γίνει στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.
   
Μια ομάδα φωτογράφων προσπάθησαν να πείσουν τον Αϊνστάιν να ποζάρει για μια φωτογραφία, καθώς έφευγε από το πάρτι, και αυτός τους «αποζημίωσε» με μια αστεία πόζα. Την φωτογραφία τράβηξε ο φωτογράφος 'Αρθουρ Σας του πρακτορείου ειδήσεων UPI.
   
Ο ίδιος ο Αϊνστάιν αγαπούσε πολύ την αστεία φωτογραφία του και είχε ζητήσει από το UPI να του δώσει εννέα αντίγραφά της για να τα χαρίσει ως κάρτες σε φίλους του.
   
Συνήθως στη φωτογραφία που αναδημοσιεύεται μέχρι σήμερα, φαίνεται μόνο το πρόσωπο του Αϊνστάιν, όμως στην πρωτότυπη που δημοπρατήθηκε (διαστάσεων επτά επί δέκα ιντσών), ο Αϊνστάιν συνοδεύεται από τον συνάδελφό του στο Πρίνστον καθηγητή Φρανκ Έϊντελοτ και τη σύζυγό του Μαρί Ζανέτ. Η δημοπρατημένη φωτογραφία είναι μάλιστα υπογεγραμμένη από τον Αϊνστάιν.
   
Οτιδήποτε ανήκε στον «πατέρα» της θεωρίας της σχετικότητας, «πιάνει» μεγάλα ποσά στις κατά καιρούς δημοπρασίες. Ενδεικτικά, νωρίτερα φέτος, κάποιος έδωσε σχεδόν 54.000 δολάρια για να αποκτήσει μια επιστολή του Αϊνστάιν του 1953, ενώ μια Βίβλος που έφερε την υπογραφή του, πουλήθηκε αντί 68.500 δολαρίων το 2013.
   
Το ρεκόρ μάλλον κατέχει η λεγόμενη «επιστολή του Θεού», όπου ο Αϊνστάιν εκθέτει τις θρησκευτικές απόψεις του χαρακτηρίζοντας «παιδιάστικη» την πίστη σε ένα Θεό, και η οποία πουλήθηκε για πάνω από τρία εκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρονική δημοπρασία του eBay το 2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (16)

naivetaxpayer

για το Ντα Βίντσι ποιά ειναι η γνωμη σας? του τα υπαγόρευε κι αυτουνού καμμιά γειτόνισσα?

H θεωρία της σχετικότητας - 3

Η θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού* που δημιουργήθηκε από τα πειράματα του Faraday και τη διατύπωσή τους σε εξισώσεις από τον Maxwell (τις φωτογραφίες τους είχε κρεμασμένες στο γραφείο του ο Αϊνστάιν) έπαιξε ουσιώδη ρόλο για την ανάπτυξη της θεωρίας της σχετικότητας. Οι εξισώσεις Maxwell οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το φως είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα που κινείται στο κενό με σταθερή ταχύτητα (c). Όμως σύμφωνα με τη κλασική μηχανική (νόμοι κίνησης του Νεύτωνα) αν το φως κινείται με ταχύτητα c έναντι ενός αντικειμένου που κινείται με ταχύτητα v, η ταχύτητα του φωτός θα πρέπει να είναι c μείον v. Αυτό δεν συμβαίνει. Η ταχύτητα του φωτός είναι c για κάθε κινούμενο αντικείμενο. Ο Lorentz και άλλοι για να ικανοποιήσουν την απαίτηση για σταθερή ταχύτητα φωτός σε όλα τα συστήματα αναφοράς που κινούνται με σχετική μεταξύ τους σταθερή ταχύτητα (αδρανειακά συστήματα αναφοράς), κατέληξαν σε μια εξίσωση που πήρε το όνομα Lorentz transformation (μετασχηματισμός Lorentz). Ο μετασχηματισμός Lorentz είναι σύμφωνος με την ειδική σχετικότητα, αλλά προήλθε πριν την ειδική σχετικότητα. Ο Αινστάιν με την θεωρία της σχετικότητας αρνήθηκε την ύπαρξη αιθέρα (ether) και έδωσε φυσική εξήγηση στη σχετικότητα της έννοιας του ταυτόχρονου και στη διαστολή του χρόνου. Παράλληλα κατέληξε στην εξίσωση ενέργειας-μάζας (E=mc2) (E equal mc squared), τη πιο φημισμένη εξίσωση της φυσικής. *Από τη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού δημιουργήθηκαν οι γενήτριες (ρεύματος), ο ηλεκρισμός και οι (ηλεκτρικοί) κινητήρες -ΟΕ

H βάση της φυσικής

Η φυσική στηρίζεται στην Ευκλείδιο γεωμετρία, στο Πυθαγόρειο θεώρημα (αμετάβλητο της Ευκλείδιας γεωμετρίας), στους νόμους κίνησης και βαρύτητας του Νεύτονα, και μετέπειτα, στη γεωμετρία καμπύλου χώρου (μη Ευκλείδιος γεωμετρία) των Gauss και Riemann που επέκτειναν το Πυθαγόρειο θεώρημα... -ΟΕ

Εβραίος

Καλά πέφτω από τα σύννεφα. Ο Εβραίος δεν πιστεύει σε ένα θεο; Αφού για τον χριστιανισμό είναι το πιο καλό έθνος πως γίνεται να λέει ο αινσταιν τέτοια πράγματα; Μάλλον είναι χαζός όπως και οι αρχαίοι Έλληνες που πίστευαν σε πολλούς.

H θεωρία της σχετικότητας - 2

Πριν τον Αϊνστάιν είχε διατυπωθεί από αρκετούς η "αρχή της σχετικότητας" (principle of relativity*) ότι οι νόμοι της φυσικής είναι οι ίδιοι σε συστήματα αναφοράς που κινούνται με σταθερή σχετική ταχύτητα μεταξύ τους. Υπάρχουν κάποιες νύξεις ότι ο Αλμπέρτος Αϊνστάιν μιλούσε στη Μιλέβα Μάριτς για τη δική του "θεωρία της σχετικότητας", αλλά και με άλλους φίλους του. Βέβαια έριξε και μια βίδα στη μηχανή λέγοντας: The secret to creativity is knowing how to hide your sources (Το μυστικό της δημιουργικότητας είναι να γνωρίζεις πώς να κρύβεις τις πηγές σου). Ο Αϊνστάιν όμως ήταν αισιόδοξος και ένιωθε σίγουρος για τη δική του προσφορά. Απέδειξε στο συνολικό του έργο ότι ήταν εξαιρετικά έξυπνος. Μεγαλοφυής. Όταν έγραψε στο πίνακα την εξίσωση Ε=mc2 (E mc square), οι παριστάμενοι φυσικοί κρατούσαν την αναπνοή τους. *Η λέξη relativity (σχετικότητα) στην αρχική θεωρία (principle of relativity) αναφέρεται στη σχετική κίνηση, ενώ στη θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν η λέξη relativity (σχετικότητα) περιλαμβάνει και τη σχετικότητα της κίνησης, και του χώρου και του χρόνου και της μάζας (που είναι αποτελέσματα της σχετικότητας της κίνησης). -ΟΕ

Caranic

Σιγά τον επιστήμονα....Δεν πιάνει μια...μπροστά στο Καρανίκα.....

Μην αστειεύεσαι

Κερδίζουν χρόνο δίνοντας χώρο.

Θεωρία σχετικότητας με δυό λόγια

Η θεωρία της σχετικότητας παίρνει σαν δεδομένα 1) ότι η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι σταθερή και η ίδια (περίπου 300 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο μετρούμενη στη γη και σε οποιοδήποτε κινούμενο σύστημα) και 2) ότι οι νόμοι της φυσικής είναι παντού οι ίδιοι, και συμπεραίνει με εξισώσεις ότι κάθε κινούμενο (σχετικά με ένα αδρανειακό σύστημα αναφοράς) αντικείμενο (σώμα) συστέλλεται στη κατεύθυνση της κίνησης, ο τοπικός του χρόνος τρέχει πιο αργά, και η μάζα του αντικειμένου μεγαλώνει. Με άλλα λόγια, ο χώρος και ο χρόνος δεν είναι απόλυτα μεγέθη αλλά σχετικά μεγέθη και εξαρτώνται από την ταχύτητα του αντικειμένου. *Ένα αδρανειακό σύστημα αναφοράς είναι ένα σύστημα στο οποίο ισχύουν ο πρώτος και δεύτερος νόμος του Νεύτωνα για την κίνηση των σωμάτων. -ΟΕ

Τα αξιώματα της ειδικής σχετικότητας

Τα αξιώματα της ειδικής σχετικότητας του Αϊνστάιν εμφανίζονται με αυτή τη σειρά: 1) First postulate (principle of relativity: Οι νόμοι της φυσικής είναι οι ίδιοι σε όλα τα αδρανή πλαίσια αναφοράς. 2) Second postulate (invariance of c): Η ταχύτητα φωτός στο κενό έχει την ίδια τιμή c σε όλα τα αδρανειακά πλαίσια αναφοράς. -ΟΕ

Μια εβδομάδα μας ζαλίσαν με τον Εβραιο Χοκινγκ...

Η ΜΙΛΕΒΑ ΜΑΡΙΤΣ-ΑΙΝΣΤΑΙΝ ήταν η Γυναίκα πίσω από τη "Μεγαλοφυία".Η πρώτη γυναίκα του Αϊνστάιν,η Μιλέβα Μάριτς,του έδωσε πολλές εκπληκτικές ιδέες με την βοήθεια των οποίων έφτασε στην επιτυχία.Αυτή έγραψε τα άρθρα για τη Θεωρία της Σχετικότητας τα οποία ο ίδιος δημοσίευσε υπογράφοντας το όνομά του!Πίσω από τη διάσημη "μεγαλοφυα" της ανθρωπότητας,τον Αϊνστάιν,στεκόταν η Μιλέβα Μάριτς, μία Σερβίδα η οποία, εκτός που γέννησε τρία παιδιά μαζί του,ήταν πολύ πιθανόν να γέννησε και την περίφημη Θεωρία της Σχετικότητας κάνοντας όλους τους απαραίτητους μαθηματικούς υπολογισμούς γι αυτήν.Και γι αυτό το λόγο ίσως ο Αϊνστάιν, όταν πήρε το Βραβείο Νομπέλ κατέθεσε όλο το ποσό στο λογαριασμό της, παρόλο που εκείνη την εποχή ήταν πλέον χωρισμένοι κι εκείνη πάλευε μόνη της να μεγαλώσει τα παιδιά τους.Μετά από 11 χρόνια ζωής μαζί,ο Αϊνστάιν τελικά την εγκαταλείπει και παντρεύεται με μία κοντινή συγγενή του.Αυτό το γεγονός διέλυσε ψυχολογικά την Μιλέβα,που έπαθε έναν ισχυρό νευρικό κλονισμό,αλλά κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια της με έναν σκοπό:να μεγαλώσει τα παιδιά τους.Ο Αϊνστάιν από τότε που βρήκε άλλη γυναίκα δεν έδινε καμία σημασία στη Μιλέβα και στα αγόρια τους.Είχε δυο θετές κόρες από την καινούργια.Η Μιλέβα ζούσε μέσα σε μεγάλη φτώχια.Τα παιδιά τα τάιζε σε δημόσια συσσίτια. Αισθανόταν απελπισμένη,ηττημένη,ντροπιασμένη,καταθλιμμένη και χωρίς κανένα όνειρο για το μέλλον.Δεν είχε καν λεφτά για τα φάρμακα που χρειαζόταν ο ψυχολογικά άρρωστος γιος της.Η Μιλέβα πέθανε τον Αύγουστο του 1948 στη Ζυρίχη.Κηδεύτηκε με έξοδα του ελβετικού κράτους.Ο τάφος της ήταν άγνωστος μέχρι το 2004, ώσπου τον εντόπισε μετά από πολύ έρευνα ο Νίκολα Στογιάνοβιτς,ιδρυτής του αναμνηστικού κέντρου Νίκολα Τέσλα στη Sent Galena.Πίσω της έμειναν μόνο δύο επιστημονικά έγγραφα:ένα για την Αναλυτική Μηχανική,που είχε ετοιμάσει για τη διάλεξη του Αϊνστάιν στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης,και το δεύτερο είναι ουσιαστικά μια απάντηση που έγραψε στον Μαξ Πλαγκ για την εργασία του σχετικά με τις υπέρυθρες ακτινοβολίες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σ ένα διεθνή συνέδριο Μαθηματικών και Φυσικών,βγήκε μπροστά ο γνωστός επιστήμονας Evan Haris Voker και δήλωσε στο κοινό ότι η Θεωρία της Σχετικότητας δεν είναι δημιουργία του Αϊνστάιν αλλά της γυναίκας του Μιλέβα."Η πρώτη γυναίκα του Αϊνστάιν, η Μιλέβα Μάριτς,του έδωσε πολλές εκπληκτικές ιδέες με την βοήθεια των οποίων έφτασε στην επιτυχία" είπε."Αυτή έγραψε τα άρθρα για τη Θεωρία της Σχετικότητας τα οποία ο ίδιος δημοσίευσε υπογράφοντας με το όνομα του"

Ρεαλιστής

@Lorentz: Ο Αριστοτελης και ο Πλάτων δεν κάνανε αστειάκια νομίζεις; Δεν ήταν άνθρωποι; Γιατί νομίζεις ότι καθε λέξη που έβγαινε απο το στόμα τους ήταν περί φιλοσοφίας!

Ρεαλιστής

@Lorentz

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

konte54

Η Κομισιόν έχει απειλήσει να εκκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος της Ιταλίας για τη διαχείριση του τεράστιου δημόσιου χρέους της και καλεί την Ρώμη να υιοθετήσει νέα μέτρα για να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της φέτος και την επόμενη χρονιά

vouli-georgia-pic

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο Γιάννης Σαρακιώτης συμμετείχαν στην συνεδρίαση της διακοινοβουλευτικής συνέλευσης της Ορθοδοξίας - Διαδηλωτές εισέβαλαν στην αίθουσα και διέκοψαν την συνεδρίαση

1