Ιρακινοί κομάντο ξεκίνησαν τις εκτελέσεις με... συνοπτικές διαδικασίες

Ιρακινοί κομάντο ξεκίνησαν τις εκτελέσεις με... συνοπτικές διαδικασίες

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που φέρεται να έχουν γυριστεί στην περιοχή της Μοσούλης, τα οποία δείχνουν μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας να εκτελούν έναν κρατούμενο και να χτυπούν με βία άλλους

Ιρακινοί κομάντο ξεκίνησαν τις εκτελέσεις με... συνοπτικές διαδικασίες
Μονάδα του ιρακινού στρατού που είχε εκπαιδευθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησε συνοπτικές εκτελέσεις κρατουμένων στη Μοσούλη, ανάφερε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW), καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναστείλουν τη βοήθεια που παρέχουν στη μονάδα αυτή.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που φέρεται να έχουν γυριστεί στην περιοχή της Μοσούλης, τα οποία δείχνουν μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας να εκτελούν έναν κρατούμενο και να χτυπούν με βία άλλους.

Το Ιράκ ανακήρυξε τη νίκη του εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη στις 11 Ιουλίου αλλά οι παραβιάσεις που φέρεται να διέπραξαν οι δυνάμεις ασφαλείας –- που αποτελούνται κυρίως από σιίτες—στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας όπου η πλειονότητα είναι σουνίτες, μπορούν για μία ακόμη φορά να προκαλέσουν διαθρησκευτική διαμάχη.

Κλείσιμο
«Μια μεραρχία του ιρακινού στρατού που είχε εκπαιδευτεί από την αμερικανική κυβέρνηση εκτέλεσε δεκάδες κρατούμενους στην παλιά πόλη της Μοσούλης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, αναφερόμενη στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της πόλης στη δυτική όχθη του ποταμού Ευφράτη.

«Δύο διεθνείς παρατηρητές κατέγραψαν λεπτομερώς τις συνοπτικές εκτελέσεις τεσσάρων ανθρώπων από τη 16η μεραρχία του στρατού στα μέσα Ιουλίου και είδαν αποδείξεις πως η μονάδα είχε εκτελέσει πολύ περισσότερους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα παιδί», υπογράμμισε η μκο.

Ο διεθνής συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχε υποστήριξη σε πολλές ιρακινές μονάδες στους τομείς της εκπαίδευσης, της παροχής συμβουλών και της βοήθειας.

«Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει πως δεν παρέχει πλέον βοήθεια στην ιρακινή μονάδα που είναι υπεύθυνη για αυτή τη σειρά εκτελέσεων», δήλωσε η Σαρα Λι Γουίτσον, διευθύντρια του HRW για τη Μέση Ανατολή.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, το Παρατηρητήριο είχε εντοπίσει σειρά βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο τα οποία φαίνεται να δείχνουν άλλες παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις στην περιοχή της Μοσούλης.
Σε ένα από αυτά, άνδρες που φορούν στολή του ιρακινού στρατού χτυπούν έναν κρατούμενο και τον πετούν από ψηλά προτού τον πυροβολήσουν. Άλλα τρία βίντεο δείχνουν άνδρες με στολές του στρατού και της αστυνομίας να χτυπούν τους κρατούμενους.

Νωρίτερα κατά τα διάρκεια της επιχείρησης της Μοσούλης, ένας ιρακινός δημοσιογράφος ενσωματωμένος στη δύναμη ταχείας επέμβασης είχε κάνει λόγο για μέλη αυτής της επίλεκτης μονάδας τα οποία επιδόθηκαν σε βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος έχει φύγει από τότε από το Ιράκ, τεκμηρίωσε ορισμένες παραβιάσεις σε βίντεο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης