Η κλιματική αλλαγή απειλεί το «βιάγκρα των Ιμαλαΐων»

Η κλιματική αλλαγή απειλεί το «βιάγκρα των Ιμαλαΐων»

Πρόκειται για έναν παράξενο μύκητα που αναπτύσσεται παρασιτικά μέσα σε κάμπιες και φημίζεται για την αφροδισιακή του δράση

Ένας μύκητας που φύεται στα Ιμαλάια και χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική ως αφροδισιακό απειλείται άμεσα λόγω της κλιματικής αλλαγής, και μαζί του ο βιοπορισμός ολόκληρων κοινοτήτων στο Νεπάλ που ζουν από τη συγκλομιδή και την πώλησή του.

Το μάζεμα του μανιταριού Cordyceps sinensis (το οποίο ονομάζεται «γιάρσα γκούμπα» στο Νεπάλ) διασφαλίζει τα προς το ζην σε δεκάδες οικογένειες. Ο μύκητας, που πωλείται προς 2.800.000 ρουπίες (25 ευρώ) το κιλό αναπτύσσεται παρασιτικά μέσα στο σώμα καμπιών και, την περίοδο της συγκομιδής του, οι ντόπιοι σκαρφαλώνουν σε δύσβατες κορφές και απόκρημνους γκρεμούς για να τον μαζέψουν.

Πρόκειται για μια επικίνδυνη δουλειά, που έχει κοστίσει αρκετές ζωές λόγω της έκθεσης σε ακραίες καιρικές συνθήκες και σε ατυχήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με τον ντόπιο Himal Aryal, που ασχολείται με το εμπόριο του μανιταριού Cordyceps sinensis εδώ και 8 χρόνια στο Ρουκούμ, μια ορεινή περιοχή δυτικά του Κατμαντού, το 90% των αγοραστών είναι Κινέζοι.

«Είναι γνωστό ως "βιάγκρα των Ιμαλαΐων" καθώς βοηθάει στην αύξηση της λίμπιντο και για τα δύο φύλα», εξηγεί ο Aryal στο Climate Home, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η διαθεσιμότητα του εν λόγω μύκητα έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

«Παλιά έβρισκα 50-60 γιάρσα τη μέρα την περίοδο της συγκομιδής. Τώρα θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό αν μαζέψω εστω και πέντε», εξηγεί ένας συγχωριανός του, ο Bibek Jhakri.

Οι ανησυχίες των ντόπιων αυξάνονται αφού με κάθε χρόνο που περνά βλέπουν το εποχιακό εισόδημά τους να συρρικνώνεται. Πολλοί από αυτούς βασίζονται σε αυτά τα επιπλέον χρήματα για να επιβιώσουν τον υπόλοιπο χρόνο.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, η κλιματική αλλαγή είναι ο κύριος λόγος που δεν αναπτύσσονται πλέον τόσο πολλοί μύκητες στην περιοχή. Ειδικότερα, όμως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biological Conservation, η πτώση των περασμένων ετών οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, οι δύο σημαντικότεροι από τους οποίους είναι η υπερθέρμανση και η συγκομιδή εκτός εποχής.

Στο μέλλον δε η κατάσταση προβλέπεται να χειροτερέψει, αφού οι περιορισμένες χιονοπτώσεις αναμένεται να μειώσουν επιπλέον κατά 1/3 τα μανιτάρια στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nautilia-tanker

«Και τα 23 μέλη του πληρώματος του τάνκερ αναχώρησαν από το Ιράν, από το αεροδρόμιο Μπαντάρ Αμπάς, και έφθασαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι στις 19:30 ώρα Ελλάδας» σημειώνεται σε μια ανακοίνωση

amandaknox

Τον Ιανουάριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη ότι η Νοξ δεν έτυχε δίκαιης δίκης και διέταξε την Ιταλία να της καταβάλει το ποσό των 18.400 ευρώ ως αποζημίωση