Αυστρία: Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγορεί ΜΚΟ για συνεργασία με διακινητές στη Λιβύη

Αυστρία: Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγορεί ΜΚΟ για συνεργασία με διακινητές στη Λιβύη

Μάλιστα, ο κ. Σομπότκα ζήτησε και την ποινική τους δίωξη - Διαμαρτυρίες από ΜΚΟ - Επικροτεί ο υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς

Αυστρία: Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγορεί ΜΚΟ για συνεργασία με διακινητές στη Λιβύη
Έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από την πλευρά διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, προκαλούν οι κατηγορίες που εκτόξευσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, Λαϊκού Κόμματος. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι οι "αυτοαποκαλούμενοι διασώστες στη Μεσόγειο", όπως ο ίδιος κατονομάζει τις ΜΚΟ, συνεργάζονται με συμμορίες διακινητών στις ακτές της Λιβύης.

Σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο ίδιος ζήτησε αφενός την ποινική δίωξη των φιλανθρωπικών οργανώσεων που, όπως είπε, εισέρχονται με τα πλοία τους στα χωρικά ύδατα της Λιβύης για να παραλάβουν πρόσφυγες από τους διακινητές ή να τους σώσουν από πνιγμό, και αφετέρου την κατάσχεση των πλοίων τους, θέσεις που επικρότησε και υποστήριξε αργότερα σήμερα και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Από την πλευρά του, ο θεωρούμενος ως εμπνευστής και αρχιτέκτονας της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το Προσφυγικό, Γκέραλντ Κνάους, σε δηλώσεις του απόψε, επίσης στην Αυστριακή Ραδιοφωνία, καταδίκασε τις αιτιάσεις του Βόλφγκανγκ Σομπότκα για ποινική δίωξη των ΜΚΟ, ως "κλιμάκωση μιας παράλογης συζήτησης" .
Επισήμανε ταυτόχρονα πως δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη για συνεργασία ΜΚΟ με διακινητές και εκτός τούτου, όπως είπε, ισχύει εδώ και έναν αιώνα το Δίκαιο της Θάλασσας που υποχρεώνει τα πλοία να διασώζουν ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον Γκέραλντ Κνάους, οι ευρωπαϊκές χώρες καλούνται επειγόντως να δράσουν και να θεωρήσουν τη Μεσόγειο ως κοινό τους σύνορο και να μην αφήνουν μόνη της την Ιταλία, ενώ επίσης επείγουσα θεωρεί ο ίδιος την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου.

Κλείσιμο
Η ανθρωπιστική οργάνωση "SOS Mediterranee" κατήγγειλε απόψε τις δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών ως "πέρα από κυνικές", επισημαίνοντας πως μία από τις βασικές αρχές της οργάνωσης είναι να μην εισέρχεται στα λυβικά χωρικά ύδατα.
Επιπλέον, "είναι τελείως σαφές ότι εάν η οργάνωση δεν βρισκόταν επί τόπου θα πέθαιναν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, χωρίς να μειώνεται ο αριθμός εκείνων που βρίσκονται σε φυγή", καθώς "οι άνθρωποι θα κατέφευγαν σε φυγή ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει διάσωση στη θάλασσα ή όχι".

Η εκπρόσωπος της οργάνωσης σε δηλώσεις της στην Αυστριακή Ραδιοφωνία επισήμανε πως οι ΜΚΟ συμπληρώνουν μόνον το κενό που δεν είναι ικανά να κλείσουν τα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ, όπως είπε, "με το σχέδιο που παρουσίασε αρχές Ιουλίου η ΕΕ, τον αποκαλούμενο κώδικα συμπεριφοράς για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Μεσόγειο απλά και μόνον δυσκολεύεται το έργο των ΜΚΟ και η ΕΕ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από τις δικές της ευθύνες".
Στο ίδιο πνεύμα, κριτική στο σχέδιο της ΕΕ για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Μεσόγειο άσκησε και η οργάνωση "Γιατροί χωρίς σύνορα".

Παραμένει η αντιπαράθεση Ιταλίας - Αυστρίας για τα σύνορα

Στο μεταξύ, την έκπληξή της εξέφραζε η ιταλική κυβέρνηση για τις προειδοποιήσεις ότι διευκολύνει την προέλαση προσφύγων προς το Βορρά, που απεύθυνε χθες προς τη Ρώμη από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφέροντας πως η Αυστρία θα προστατεύσει τα σύνορά της προς την Ιταλία στο Πέρασμα Μπρένερ.

Ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Σάντρο Γκότζι διαβεβαίωνε σε δηλώσεις του πως η κατάσταση στο Μπρένερ είναι ομαλή και παρέπεμπε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν προ δεκαημέρου ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, "κατά την οποία είχε λυθεί το θέμα του Μπρένερ".
Ο ίδιος υπενθύμιζε πως ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επαινέσει την καλή συνεργασία της Ιταλίας με την Αυστρία και είχε χαρακτηρίσει ως παρεξήγηση τις εμφανιζόμενες ως προθέσεις της Αυστρίας να αποστείλει άρματα μάχης στο Μπρένερ, στα σύνορα με την Ιταλία.

Σε μία προσπάθεια του να κατευνάσει τα πνεύματα μετά τις αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει προ δεκαημέρου οι ανακοινώσεις του Αυστριακού υπουργού Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ για προετοιμασίες της Βιέννης για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα αυστροϊταλικά σύνορα, ο καγκελάριος Κρίστιαν Κερν είχε αποσαφηνίσει πως προς το παρόν η Αυστρία δεν θα προβαίνει σε ελέγχους στο "Πέρασμα Μπρένερ" και δεν επίκειται αποστολή αρωγής του αυστριακού ομοσπονδιακού στρατού.

Ο Κρίστιαν Κερν είχε διαβεβαιώσει πως, παρά τον υψηλό αριθμό προσφύγων στην Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχει αλλάξει καθόλου ο αριθμός των αφίξεων στην Αυστρία και αυτό δείχνει την εξαιρετική δουλειά των ιταλικών αρχών και την καλή συνεργασία με την Ιταλία, ενώ δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι ιταλικές αρχές δεν ελέγχουν την κατάσταση.
Κατά την άποψη του, δεν επιτρέπεται ωστόσο να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως αυτή του 2015, όταν χιλιάδες πρόσφυγες περνούσαν ανεξέλεγκτα τα σύνορα, για το λόγο αυτό η Αυστρία πρέπει να προετοιμαστεί, και ως εκ τούτου αποφάσισε αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Σε περίπτωση που οι συνοριακοί έλεγχοι θα καταστούν πραγματικά αναγκαίοι η Αυστρία θα συντονιστεί τόσο με την Ευρώπη όσο και με την Ιταλία, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, είχε επισημάνει ο Αυστριακός καγκελάριος, προσθέτοντας πως σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντινόλι εξαλείφθηκαν οι παρεξηγήσεις.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης