Απορρίπτει η Βρετανία την έκκληση Αργεντινής για τα νησιά Φόκλαντς

Απορρίπτει η Βρετανία την έκκληση Αργεντινής για τα νησιά Φόκλαντς

Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας απέρριψε την έκκληση της προέδρου της Αργεντινής προς τον πρωθυπουργό Κάμερον...

Απορρίπτει η Βρετανία την έκκληση Αργεντινής για τα νησιά Φόκλαντς

Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας απέρριψε την έκκληση της προέδρου της Αργεντινής προς τον πρωθυπουργό Κάμερον να αναστείλει την εξερεύνηση για κοιτάσματα πετρελαίου στα ύδατα γύρω από τα νησιά Φόκλαντς.

Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις δήλωσε ότι «δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για την εδαφική μας κυριαρχία στα νησιά Φόκλαντς και τα χωρικά τους ύδατα. Η κυβέρνηση των Νήσων Φόκλαντς έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα χωρικά της ύδατα και είναι πάγια κυβερνητική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου η στήριξή της ως προς αυτό».

Σε συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε στον Κάμερον για την ανάληψη των καθηκόντων του, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα δε Κίρσνερ εξέφρασε τις ευχές της για μια επιτυχημένη θητεία και επαναβεβαίωσε την προθυμία της χώρας της να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των Φόκλαντς/Μαλβίνας.

Αργεντινή και Βρετανία είχαν εμπλακεί σε σύρραξη το 1982 για τα νησιά, σ' ένα απομακρυσμένο αρχιπέλαγος 450 χλμ. ανοικτά των ακτών της Αργεντινής. Η Βρετανία ανέκτησε τον έλεγχο των νήσων, αλλά το ζήτημα παραμένει αγκάθι στις διμερείς σχέσεις.

Το Μπουένος Άιρες εξέφρασε οργή όταν έγινε γνωστό στα τέλη Φεβρουαρίου πως άρχισαν έρευνες για πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα των Φόκλαντς. Η ένταση κλιμακώθηκε την 6η Μαΐου, όταν η Βρετανική εταιρία Rockhopper ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μεγάλη ποσότητα αργού σε υποθαλάσσιο κοίτασμα.

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης