Αριθμοί-σοκ: Πάνω από 3.000 άτομα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους καθημερινά στη Σομαλία

Αριθμοί-σοκ: Πάνω από 3.000 άτομα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους καθημερινά στη Σομαλία

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον Νοέμβριο, λέει το NRC, με δεκάδες χιλιάδες να μεταβαίνουν σε πόλεις στο Νότο όπως η πρωτεύουσα Μογκαντίσου και η Μπαϊντόα

Αριθμοί-σοκ: Πάνω από 3.000 άτομα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους καθημερινά στη Σομαλία
Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι καθημερινά εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας τροφή και νερό εξαιτίας της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 20 ετών που πλήττει τη Σομαλία, προειδοποίησε το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC) υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο από τον λιμό με τα παιδιά να πεθαίνουν ήδη από τον υποσιτισμό.

Η καταστροφική ξηρασία έχει καταστρέψει τις σοδειές και έχει προκαλέσει τον θάνατο των ζώων εκτροφής στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα, γεγονός που συνιστά απειλή για την εκ νέου εμφάνιση λιμού έξι χρόνια έπειτα από μια ανάλογη κρίση κατά την οποία πέθαναν 260.000 άνθρωποι.

"Αυτές είναι σαφείς ενδείξεις μιας επικείμενης καταστροφής. Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία μας να αποτρέψουμε τον λιμό", αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο διευθυντής του παραρτήματος Σομαλίας του NRC Βίκτορ Μόζες.

Κλείσιμο
Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια Σομαλοί --ο μισός δηλαδή πληθυσμός-- έχουν ανάγκη από επείγουσα βοήθεια, περιλαμβανομένου περίπου ενός εκατομμυρίου παιδιών που πάσχει από οξύ υποσιτισμό.

Στις αστικές περιοχές, όπου οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται ραγδαία, οικογένειες εγκαταλείπουν τα ζώα τους και επαιτούν για τροφή, σύμφωνα με το NRC.

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον Νοέμβριο, λέει το NRC, με δεκάδες χιλιάδες να μεταβαίνουν σε πόλεις στο Νότο όπως η πρωτεύουσα Μογκαντίσου και η Μπαϊντόα.

Η χολέρα έχει εξαπλωθεί στα δύο τρίτα των 18 περιοχών της χώρας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) με χιλιάδες ανθρώπους να συρρέουν σε πόλεις όπου δεν υπάρχει πόσιμο νερό και να αναγκάζονται να πιουν νερό μολυσμένο με θανατηφόρα βακτήρια.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν πεθάνει και σχεδόν 16.000 κρούσματα χολέρας έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο.

Εξάλλου χιλιάδες άνθρωποι καταφεύγουν στη γειτονική Αιθιοπία όπου η ξηρασία επίσης προκαλεί σοβαρά προβλήματα με περισσότερους από 100.000 εκτοπισμένους από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας υποστηρίζει ότι η χώρα πλήττεται από επιδημία οξείας διάρροιας, μια λοιμώδη πάθηση που συνδέεται στενά με τη χολέρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης