Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς για το μεταναστευτικό διαμηνύει η «ομάδα» του Βίσεγκραντ

Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς για το μεταναστευτικό διαμηνύει η «ομάδα» του Βίσεγκραντ

Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας που συναντήθηκαν σήμερα απορρίπτουν τις αποφάσεις της ΕΕ και τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων

Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς για το μεταναστευτικό διαμηνύει η «ομάδα» του Βίσεγκραντ
Οι πρωθυπουργοί των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) κατήγγειλαν σήμερα τον "εκβιασμό" και τις "διαταγές" που δέχονται από τις Βρυξέλλες όσον αφορά την κοινή μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών που απορρίπτουν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα στη Βαρσοβία και διακήρυξαν την ξεκάθαρη διαφωνία τους με την ιδέα να συνδεθεί η παροχή ευρωπαϊκών πόρων με την εφαρμογή της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής.

«Η ιδέα να συνδεθούν οι πόροι που μας οφείλονται εκ μέρους της ΕΕ με τη μεταναστευτική πολιτική είναι κακή. Ως ομάδα του Βίσεγκραντ, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας εκφοβίζουν» τόνισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους ομολόγους του της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα, της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο και της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.

Κλείσιμο
«Η ομάδα του Βίσεγκραντ, της Πολωνίας συμπεριλαμβανομένης, δεν θα δεχτεί ποτέ αυτόν τον εκβιασμό, ούτε να της υπαγορεύουν όρους. Λέμε ξεκάθαρα ότι η μεταναστευτική πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα από την ΕΕ δεν αποδείχθηκε επαρκής και θα πρέπει να εξάγουμε συμπεράσματα», είπε από την πλευρά της η Σίντλο.

Με την ευκαιρία της συνόδου αυτής ο Όρμπαν εγκωμίασε τα μέτρα που έλαβε η χώρα του για να σταματήσει τους μετανάστες: τους φράχτες που κατασκευάστηκαν στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία και τον αμφιλεγόμενο νόμο που τέθηκε σήμερα σε ισχύ και προβλέπει την κράτηση των μεταναστών. "Στο εξής, η Ουγγαρία είναι σε θέση να ανταποκριθεί, ακόμη και αν η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν λειτουργήσει. Είμαστε ικανοί να σταματήσουμε κάθε μεταναστευτικό κύμα στα ουγγροσερβικά σύνορα", υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Όρμπαν, η χώρα του προστατεύει και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες: «Οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι», είπε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης