Η Ιαπωνία τίμησε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων από το σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι

Η Ιαπωνία τίμησε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων από το σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι

Έξι χρόνια μετά τον σεισμό των 9 βαθμών χιλιάδες άνθρωποι επισκέφθηκαν τα παράλια μήκους άνω των 500 χιλιομέτρων του βορειοανατολικού αρχιπελάγους

Η Ιαπωνία τίμησε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων από το σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι
Η Ιαπωνία τίμησε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων του σεισμού και του τσουνάμι που σημειώθηκαν πριν από έξι χρόνια και προκάλεσαν μια πυρηνική καταστροφή από την οποία η χώρα δεν έχει ακόμα συνέλθει. 

Όπως κάθε χρόνο στις 11 Μαρτίου, σ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, χιλιάδες άνθρωποι επισκέφθηκαν τα παράλια μήκους άνω των 500 χιλιομέτρων του βορειοανατολικού αρχιπελάγους που είχαν πληγεί από τον σεισμό και το τσουνάμι. 

Στο Νατόρι, μια από τις πόλεις της νομαρχίας Μιγιάγκι που είχαν πληγεί περισσότερο, περίπου 100 άνθρωποι, κυρίως γονείς και φίλοι παιδιών του τοπικού σχολείου που έχασαν τη ζωή τους, άφησαν να ανέβουν στον καθαρό ουρανό μπαλόνια με τη μορφή περιστεριών. Έφεραν μηνύματα που απευθύνονταν στους νεκρούς: «Θα ζείτε αιώνια στη μνήμη μας», έλεγε ένα απ' αυτά. 

Κλείσιμο
Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε εικόνες κατοίκων να πετούν λουλούδια στον ωκεανό για να κατευνάσουν τις ψυχές των νεκρών. «Η θάλασσα είναι τόσο ήρεμη σήμερα», παρατήρησε μια ηλικιωμένη γυναίκα στην παραλία της πόλης Σόμα. «Γιατί εκείνη την ημέρα σήκωσε τόσο μεγάλα κύματα;» 

Πλήθη συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών στο Σεντάι, το Ισινομάκι, το Ρικουζεντακάτα, το Μιναμισανρίκου και όλες τις κοινότητες τα ονόματα των οποίων είναι πλέον συνδεδεμένα με την τριπλή καταστροφή: τον σεισμό και το τσουνάμι όπου έχασαν τη ζωή τους και εξαφανίσθηκαν 18.446 άνθρωποι και το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που προκάλεσε τον εκτοπισμό 123.000 ανθρώπων εξαιτίας των ακτινοβολιών. 

Σιγή ενός λεπτού τηρήθηκε σε όλη τη χώρα στις 14:46 (07:46 ώρα Ελλάδας), ακριβώς τη στιγμή που στις 11 Μαρτίου 2011 σημειώθηκε ο τρομερός σεισμός μεγέθους 9 που προκάλεσε ένα γιγάντιο φονικό κύμα. 

Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνταν στο Τόκιο επίσημη τελετή παρουσία του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Το αυτοκρατορικό ζεύγος δεν ήταν φέτος παρόν, αλλά εκπροσωπήθηκε από τον γιό του, τον Ακισίνο, και τη σύζυγο αυτού του τελευταίου, την Κίκο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης