Έρευνα: Τα κίτρινα ταξί πιο ασφαλή απ’ ότι τα μπλε

Έρευνα: Τα κίτρινα ταξί πιο ασφαλή απ’ ότι τα μπλε

«Τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι το χρώμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ορατότητα»

Τη στιγμή που τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, μία νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι τα κίτρινα ταξί είναι πιο ασφαλή από ότι τα ταξί με μπλε χρώμα.

Πιο συγκεκριμένα, μία νέα μελέτη που έγινε από ερευνητές, στη Σιγκαπούρη, αποκάλυψε ότι τα κίτρινα οχήματα έχουν 9% λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα απ’ ότι τα οχήματα με μπλε χρώμα, ενώ παρουσίασαν έξι ατυχήματα λιγότερα ανά χίλια ταξί.

Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς συμβαίνει επειδή το φωτεινό χρώμα αυξάνει την ορατότητα του αυτοκινήτου, καθιστώντας ευκολότερο για τους άλλους οδηγούς να το δουν και να το αποφύγουν, καθώς τα κίτρινα αυτοκίνητα είναι ακόμη πιο ασφαλή από ότι τα μπλε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως το βράδυ.

Οι ερευνητές εξέτασαν 4.175 κίτρινα ταξί και 12.525 μπλε από την ίδια εταιρεία στη Σιγκαπούρη. Χρησιμοποίησαν δεδομένα ταχύτητας για να αποκλείσουν την επίδραση άλλων παραγόντων, όπως η ταχύτητα οδήγησης ή ο αριθμός των στάσεων.

Η έρευνα έδειξε ότι αν κάποιος μετέτρεπε το σύνολο των ταξί σε κίτρινο τότε θα  μπορούσε να εξοικονομήσει  1.400.000$ το χρόνο ( έξοδα από καταστροφές και ζημιές)

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι μία από τις λίγες μελέτες που έχουν αποδείξει τη σαφή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο χρώμα του οχήματος και τα τροχαία ατυχήματα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Χο Teck Hua του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ανεπίσημα στοιχεία στα υψηλότερα ποσοστά των ατυχημάτων που οφείλονται στα σκουρόχρωμα αυτοκίνητα , λίγες είναι οι μελέτες που έχουν εμπειρικά αποδείξει ότι υπάρχει μια ισχυρή αιτιώδης σχέση μεταξύ χρώματος και κινδύνου για τροχαίο ατύχημα» και συμπληρώνει «τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι το χρώμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ορατότητα... Μια εμπορική απόφαση να αλλάξει όλα τα ταξί σε κίτρινο, μπορεί να σώσει ζωές και να μειώσει ενδεχομένως οικονομικές απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει τη σαφή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο χρώμα του οχήματος και στον κίνδυνο ατυχημάτων. Μία μελέτη το 2003 στη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν σ’ ένα καφέ αυτοκίνητο από ότι σ’ ένα άσπρο, ενώ μια ισπανική μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα σκουρόχρωμα αυτοκίνητα είναι πιο επικίνδυνα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

neo-ros

Η άτυχη γυναίκα δέχτηκε επίθεση ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της - Οι δράστες, ηλικίας από 14-16 ετών την παρέσυραν σε δασώδη περιοχή του Ροστόφ για να δράσουν ανενόχλητοι

theresa_arthro

Με ανανεωμένο ζήλο η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξαναρχίζει να «χτυπά πόρτες» στην ΕΕ, ωστόσο είναι πολύ αμφίβολο αν θα βρει ανταπόκριση - Ελάχιστες οι εναλλακτικές για τη Μεγάλη Βρετανία αν δεν περάσει η συμφωνία αποχώρησης από το εθνικό της κοινοβούλιο

Pentagon

«Η μονομερής στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία από οποιαδήποτε πλευρά, ειδικά καθώς ενδέχεται να βρίσκονται στην περιοχή στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, θα ήταν πολύ ανησυχητική. Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια απαράδεκτη», τόνισε ο αντιπλοίαρχος Σον Ρόμπερτσον

cherif

Η αστυνομία κατονόμασε τους αδερφούς ως Σερίφ και Σαμί Σεκάτ, εκ των οποίων ο πρώτος πιστεύεται ότι είναι ο δράστης της επίθεσης κοντά στη χριστουγεννιάτικη αγορά - Τρόμος στους Γάλλους πολίτες - Κλειστή η αγορά του Στρασβούργου - Σε κώμα Ιταλός δημοσιογράφος