Επίδειξη μόδας στη Ντάκα: Στην πασαρέλα γυναίκες-θύματα επιθέσεων με οξύ

Επίδειξη μόδας στη Ντάκα: Στην πασαρέλα γυναίκες-θύματα επιθέσεων με οξύ

Η 14χρονη μαθήτρια Σάλι Χάφτουν "άνοιξε τον χορό" φορώντας ένα σύνολο που υπογράφει η Μπίμπι Ράσελ, μοντέλο από το Μπανγκλαντές που έγινε σχεδιάστρια μόδας

Επίδειξη μόδας στη Ντάκα: Στην πασαρέλα γυναίκες-θύματα επιθέσεων με οξύ
Δεκαπέντε γυναίκες που επέζησαν από επιθέσεις με οξύ ανέβηκαν στην πασαρέλα με την ευκαιρία μιας επίδειξης μόδας στη Ντάκα, στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, μετέχοντας χθες σε μια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων σε βάρος των θυμάτων των επιθέσεων αυτών.



Η 14χρονη μαθήτρια Σάλι Χάφτουν "άνοιξε τον χορό" φορώντας ένα σύνολο που υπογράφει η Μπίμπι Ράσελ, μοντέλο από το Μπανγκλαντές που έγινε σχεδιάστρια μόδας.

Η Σοναλί χρειάστηκε να υποβληθεί σε πολυάριθμες επεμβάσεις αναδόμησης προσώπου μετά την επίθεση που δέχτηκε με οξύ λίγο μετά τη γέννησή της. Όταν ήταν 17 ημερών και ενώ κοιμόταν, ένας γείτονας τής έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο γιατί είχε μια κτηματική αντιδικία με τους γονείς της.
Κλείσιμο



"Αισθάνομαι τόσο καλά που είμαι εδώ. Αισθάνομαι πιο ισχυρή", δήλωσε η μαθήτρια, την οποία ακολούθησαν στην πασαρέλα 15 επιζήσασες επιθέσεων με οξύ και έγιναν μοντέλα για τις ανάγκες του ντεφιλέ που οργάνωσε η βρετανική οργάνωση ActionAid.

Μετά την επίθεση, η μικρούλα πέρασε τρία χρόνια στο νοσοκομείο, εγχειρήθηκε οκτώ φορές για τη θεραπεία των εγκαυμάτων που είχε στο πρόσωπο και στα μπράτσα. Παρά την περιφρόνηση που αντιμετωπίζει καθημερινά από οικείους και κατοίκους του χωριού, η Σοναλί θέλει να γίνει γιατρός. "Μια μέρα θα πετύχω αυτόν τον στόχο. Ο πόνος με δίδαξε να είμαι δυνατή".



Από φτωχή οικογένεια της χώρας αυτής της νότιας Ασίας, η Μπίμπι Ράσελ ήταν διάσημο μοντέλο και φωτογραφίες της κοσμούσαν τις σελίδες του Vogue και του Harper΄s Bazaar πριν γίνει σχεδιάστρια μόδας. Η ίδια δήλωσε ότι ελπίζει το ντεφιλέ να φέρει περισσότερη αναγνώριση στις γυναίκες αυτές. "Είναι ένα θέμα που πράγματι με αγγίζει πολύ. Ας τις αφήσουμε να έχουν μια ζωή σε αυτό τον κόσμο", τόνισε.

Οι επιθέσεις με οξύ, κυρίως κατά των γυναικών στις αγροτικές περιοχές, συνιστούν μείζον πρόβλημα στο Μπανγκλαντές. Πέρυσι καταγράφηκαν 44 επιθέσεις, αρκετά λιγότερες από τις αρκετές εκατοντάδες που σημειώνονταν ετησίως τη δεκαετία του 2000. Σύμφωνα με το ίδρυμα Acid Survivors, η μείωση αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη αυστηρότητα του νόμου που προβλέπει έως και θανατική ποινή για τον δράστη. Ωστόσο, οι γυναίκες που ήταν θύματα επιθέσεων με οξύ εξακολουθούν να υφίστανται κοινωνικό εξοστρακισμό και διακρίσεις λόγω της σωματικής τους παραμόρφωσης στη συντηρητική αυτή κοινωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης