Την απαγόρευση ξένων πολιτικών να απευθύνουν ομιλίες στο έδαφός της, εξετάζει η Αυστρία

Την απαγόρευση ξένων πολιτικών να απευθύνουν ομιλίες στο έδαφός της, εξετάζει η Αυστρία

Με αφορμή την εκστρατεία Ερντογάν για το δημοψήφισμα και την ένταση στις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να αλλάξει τη νομοθεσία ώστε να απαγορεύεται σε ξένους αξιωματούχους να εκφωνούν ομιλίες στην Αυστρία, αν απειλούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ή η δημόσια τάξη, μια κίνηση που φαίνεται να απευθύνεται στους Τούρκους πολιτικούς.

Ο Σομπότκα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF ότι δεν θα επιτρέψει σε ξένους πολιτικούς να εισαγάγουν τις εσωτερικές τους διαμάχες στο αυστριακό έδαφος και ότι πρόκειται να στείλει ένα σχετικό νομοσχέδιο για να το εξετάσουν νομικοί προτού το παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο.

Η κίνηση αυτή της Αυστρίας γίνεται την ώρα που η αγανάκτηση των Τούρκων είναι μεγάλη μετά την ακύρωση αρκετών πολιτικών εκδηλώσεων στη Γερμανία που είχαν στόχο να ενισχύσουν την υποστήριξη των Τούρκων υπηκόων που ζουν εκεί στο «ναι» στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σομπότκα τόνισε ότι η νέα νομοθεσία θα ισχύει και για την τουρκική εκστρατεία για το δημοψήφισμα. «Με τη σύμφωνη γνώμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών μπορεί (…) να απαγορεύσει σε έναν ξένο πολιτικό να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση (…), αν αυτό εξυπηρετεί την προστασία των ανθρώπινων και βασικών δικαιωμάτων», εξήγησε ο Αυστριακός υπουργός.

Ο Σομπότκα εξήγησε ότι αυτό ενδέχεται να σημαίνει απαγόρευση ταξιδίων, απαγόρευση προεκλογικών εμφανίσεων ή ακύρωση εκδηλώσεων.

Όταν ρωτήθηκε αν βάσει του νέου νομοσχεδίου ενδέχεται να επιβληθεί απαγόρευση να ταξιδέψει στη χώρα ο Ερντογάν, ο Σομπότκα διευκρίνισε ότι η ακύρωση μιας εκδήλωσης θα αρκούσε και ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι καλοδεχούμενος στην Αυστρία για επίσημες επισκέψεις, αλλά όχι για να τροφοδοτήσει την ένταση στο εσωτερικό της τουρκικής κοινότητας της Αυστρίας.

Πάντως ο συνταγματολόγος Τέο Έλινγκερ δήλωσε στον ORF ότι η απαγόρευση μιας προεκλογικής εκδήλωσης ξένων πολιτικών θα είναι «πολύ δύσκολο» να γίνει, εκτός κι αν αυτή απειλεί τη δημοκρατική τάξη ή είναι πιθανό να υποκινήσει σε βία.

Περίπου 116.000 Τούρκοι υπήκοοι ζουν στην Αυστρία, μια χώρα περίπου 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

000_1BG46B

Στις 30 Απριλίου του 2019 ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ακιχίτο θα παραιτηθεί από τον θρόνο υπέρ του γιου του, πρίγκιπα Ναρουχίτο - Ποια είναι η «θλιμμένη πριγκίπισσα» Μασάκο, που θα γίνει η επόμενη αυτοκράτειρα στη χώρα των Χρυσανθέμων

macron_psigeio

Όλοι «κρέμονται από τα χείλη» του Γάλλου προέδρου -  Εάν τα μέτρα που θα ακουστούν σήμερα δεν ικανοποιήσουν τα «Κίτρινα Γιλέκα», τότε θα συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις

brexitt_arthroos1

Σύμφωνα με την απόφαση για τη Βρετανία κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ μπορεί να ανακαλέσει τη διαδικασία του άρθρου 50 χωρίς να χρειαστεί έγκριση από κάποιο άλλο κράτος-μέλος - Δεν αλλάζουν τα σχέδιά μας λένε από τη βρετανική κυβέρνηση

26