Την απαγόρευση ξένων πολιτικών να απευθύνουν ομιλίες στο έδαφός της, εξετάζει η Αυστρία

Την απαγόρευση ξένων πολιτικών να απευθύνουν ομιλίες στο έδαφός της, εξετάζει η Αυστρία

Με αφορμή την εκστρατεία Ερντογάν για το δημοψήφισμα και την ένταση στις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να αλλάξει τη νομοθεσία ώστε να απαγορεύεται σε ξένους αξιωματούχους να εκφωνούν ομιλίες στην Αυστρία, αν απειλούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ή η δημόσια τάξη, μια κίνηση που φαίνεται να απευθύνεται στους Τούρκους πολιτικούς.

Ο Σομπότκα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF ότι δεν θα επιτρέψει σε ξένους πολιτικούς να εισαγάγουν τις εσωτερικές τους διαμάχες στο αυστριακό έδαφος και ότι πρόκειται να στείλει ένα σχετικό νομοσχέδιο για να το εξετάσουν νομικοί προτού το παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο.

Η κίνηση αυτή της Αυστρίας γίνεται την ώρα που η αγανάκτηση των Τούρκων είναι μεγάλη μετά την ακύρωση αρκετών πολιτικών εκδηλώσεων στη Γερμανία που είχαν στόχο να ενισχύσουν την υποστήριξη των Τούρκων υπηκόων που ζουν εκεί στο «ναι» στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σομπότκα τόνισε ότι η νέα νομοθεσία θα ισχύει και για την τουρκική εκστρατεία για το δημοψήφισμα. «Με τη σύμφωνη γνώμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών μπορεί (…) να απαγορεύσει σε έναν ξένο πολιτικό να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση (…), αν αυτό εξυπηρετεί την προστασία των ανθρώπινων και βασικών δικαιωμάτων», εξήγησε ο Αυστριακός υπουργός.

Ο Σομπότκα εξήγησε ότι αυτό ενδέχεται να σημαίνει απαγόρευση ταξιδίων, απαγόρευση προεκλογικών εμφανίσεων ή ακύρωση εκδηλώσεων.

Όταν ρωτήθηκε αν βάσει του νέου νομοσχεδίου ενδέχεται να επιβληθεί απαγόρευση να ταξιδέψει στη χώρα ο Ερντογάν, ο Σομπότκα διευκρίνισε ότι η ακύρωση μιας εκδήλωσης θα αρκούσε και ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι καλοδεχούμενος στην Αυστρία για επίσημες επισκέψεις, αλλά όχι για να τροφοδοτήσει την ένταση στο εσωτερικό της τουρκικής κοινότητας της Αυστρίας.

Πάντως ο συνταγματολόγος Τέο Έλινγκερ δήλωσε στον ORF ότι η απαγόρευση μιας προεκλογικής εκδήλωσης ξένων πολιτικών θα είναι «πολύ δύσκολο» να γίνει, εκτός κι αν αυτή απειλεί τη δημοκρατική τάξη ή είναι πιθανό να υποκινήσει σε βία.

Περίπου 116.000 Τούρκοι υπήκοοι ζουν στην Αυστρία, μια χώρα περίπου 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

e7fc99fa31b3b2653201998394e861ed_XL

Συγκεντρώνουν το 41% των προτιμήσεων, όταν έναν χρόνο πριν, στις ομοσπονδιακές εκλογές, είχαν λάβει ποσοστό άνω του 53% - Το 56% των Γερμανών δηλώνει ότι δεν θα ήταν καλό η Άνγκελα Μέρκελ να παραμείνει στην θέση της

mkparliament0

Η συνεδρίαση στη Βουλή ξεκίνησε στις 23.20'  - Ο Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων - Οργιώδες παρασκήνιο πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων  - «Η Βουλή έχει μετατραπεί σε παζάρι και αρένα εκβιασμών» κατήγγειλε η αντιπολίτευση - «Γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων σε ομαλές συνθήκες» δήλωνε νωρίτερα  ο Ζόραν Ζάεφ και διαψευδε τα περί εκβιασμών και εξαγορών

60