Ο Ολάντ υπέρ της επανεκλογής Τουσκ ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Ολάντ υπέρ της επανεκλογής Τουσκ ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θεωρεί ότι δεν έχει λόγο να θέσει σε αμφισβήτηση σήμερα την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τουσκ, ακόμη και αν, «με βάση τις πολιτικές ισορροπίες, θα ήταν η σειρά κάποιου σοσιαλιστή»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ
τάσσεται υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Ντόναλντ Τουσκ
ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρά την αντίθεση του υπερσυντηρητικού εθνικιστικού Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) που έχει την εξουσία στην Πολωνία και έχει δημιουργήσει μία πρωτοφανή κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση προτείνοντας έναν Πολωνό ευρωβουλευτή για τη θέση του.

«Εγώ ο ίδιος πρότεινα την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τουσκ εδώ και δυόμισι χρόνια για την προεδρία του Συμβουλίου» , αποκαλύπτει ο Φρανσουά Ολάντ στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Le Monde, Süddeutsche Zeitung, La Stampa, La Vanguardia, The Guardian και Gazeta Wyborcza λίγες ώρες πριν από την άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θεωρεί ότι δεν έχει λόγο να θέσει σε αμφισβήτηση σήμερα την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τουσκ, ακόμη και αν, «με βάση τις πολιτικές ισορροπίες, θα ήταν η σειρά κάποιου σοσιαλιστή».

«Προσπαθώ να έχω μία οπτική περισσότερο ευρωπαϊκή, παρά κομματική ή εθνική», δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος.

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, το θέμα είναι πολύ πιθανόν ότι θα συζητηθεί σήμερα στις Βερσαλλίες, ενώ θα εξετασθεί και κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Ο Φρανσουά Ολάντ επισημαίνει ότι μία χώρα δεν έχει την νομική δυνατότητα να εμποδίσει ένας από τους πολίτες της να είναι πρόεδρος ενός ευρωπαϊκού θεσμού «αφού η απόφαση λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία»

«Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κάνει την πολιτική συζήτηση», λέει υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει η δυνατότητα να επιλεγεί ένα υποψήφιος που δεν είναι αποδεκτός από τη δική του χώρα».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν επιφυλάσσει για τον εαυτό του κάποιο ευρωπαϊκό μέλλον, ο Φρανσουά Ολάντ απαντά σιβυλλικά: «είμαι πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι τις αρχές του Μαΐου, δεν μπορώ παρά να τοποθετούμαι εντός αυτής της προοπτικής και αποστολής».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες έφερναν τον τελευταίο καιρό τον Φρανσουά Ολάντ να επιδιώκει να καταλάβει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την αποχώρησή του από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

un

Σημειώνεται πως στο φετινό φόρουμ της Ντόχα πήραν μέρος 70 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, με επικεφαλής της αποστολής τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, τον οποίο συνόδευε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Λόης Λαμπριανίδης

6
000_1BN2N4

Μεγαλείο ψυχής από τη Νάντια Μουράντ, η οποία συνεχίζει τον αγώνα της για τη διάσωση του λαού της - Δώρο ζωής για 400.000 Κούρδους Γεζίντι - Η συμβολική -εκτός των άλλων- διάνοιξη του δρόμου προς τις επαρχίες του Ιράκ, Dohuk και Sinjar