Η INALAN προσέλκυσε 40 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τριπλασίασε το προσωπικό της σε ένα χρόνο και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά - Κατά 44% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της.
Αναθεώρηση του συντάγματος προτάσσει ο Ερντογάν
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας άρχισε σήμερα διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση για το αμφιλεγόμενο σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες εντάσεις με τους υπέρμαχους του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους...
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας άρχισε σήμερα διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση για το αμφιλεγόμενο σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες εντάσεις με τους υπέρμαχους του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.
«Φαίνεται δύσκολο να προχωρήσουμε στο δρόμο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση με το σημερινό σύνταγμα», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσισέκ.
Το κόμμα του πρωθυπουργού Ερντογάν προγραμματίζει στη διάρκεια της εβδομάδας συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης «ώστε να τους εξηγήσουμε την αναγκαιότητα αυτής της αναθεώρησης», η οποία στοχεύει στην ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.»Ολος ο κόσμος δέχεται ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα», είπε.
Η τροποποίηση του τουρκικού συντάγματος που υιοθετήθηκε το 1982 ύστερα από στρατιωτικό πραξικόπημα, αποτελεί αξίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί η Τουρκία.
Αν και το AKP διαθέτει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, χρειάζεται τη στήριξη της αντιπολίτευσης για την ψήφιση των τροπολογιών. Σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση θα προκηρύξει δημοψήφισμα.
Το σχέδιο αναθεώρησης, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί στο κοινοβούλιο ως το τέλος του μήνα, προβλέπει κυρίως την αλλαγή του τρόπου διορισμού των ανώτερων δικαστικών λειτουργών οι οποίοι είναι εχθρικοί προς το ισλαμιστικών καταβολών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και μέτρα που θα καθιστούν πιο δύσκολη τη διάλυση των κομμάτων.
Προβλέπει ακόμα αλλαγές που ανοίγουν το δρόμο για τη δίωξη των πρωτεργατών του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980, αλλά και βελτιώσεις όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών.
Το AKP, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, κινδύνευσε το 2008 να τεθεί εκτός λειτουργίας κατηγορούμενο για ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα της τουρκικής κοινωνίας.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε εξαρχής το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης.
«Οι ανησυχίες του AKP μήπως κάποια ημέρα διαλυθεί και δει στελέχη του στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αυτό το κόμμα προετοιμάζει μια τέτοια αναθεώρηση», είπε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP)Ντενίζ Μπαϊκάλ.
Το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) αρνήθηκε επίσης να υποστηρίξει το σχέδιο.
Το AKP υποστηρίζει ότι αυτές οι τροπολογίες είναι απραίτητες για περισσότερη δημοκρατία, ενώ οι πολιτικοί του αντίπαλοι αντιτείνουν ότι πραγματική πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος είναι να ελέγξει τη δικαστική εξουσία, προπύργιο του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, και να προωθήσει ισλαμιστές στη σφαίρα της πολιτικής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr