Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο

«Στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους» ο δράστης της φονικής επίθεσης αλά Νίκαια σε χριστουγεννιάτικη αγορά της γερμανικής πρωτεύουσας - Είναι η πρώτη φορά που το ISIS μιλά για «στρατιώτη» του, ενώ αυτός βρίσκεται ακόμα στη ζωή - Ο μακελάρης παραμένει ασύλληπτος, είναι οπλισμένος και επικίνδυνος - Ελεύθερος αφέθηκε νωρίτερα ο 23χρονος Πακιστανός

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο
Την ευθύνη για την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου
, το βράδυ της Δευτέρας, που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, ενώ άλλοι 48 μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στα τοπικά νοσοκομεία, ανέλαβε και επισήμως σήμερα το Ισλαμικό Κράτος, τερματίζοντας την «φιλολογική» συζήτηση περί του αν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα ή όχι.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι τζιχαντιστές αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του δράστη -ο οποίος παραμένει ασύλληπτος και είναι οπλισμένος- έναν «μαχητή του Ισλαμικού Κράτους».

Κλείσιμο
Ειδικότερα, η ανάληψη της ευθύνης έγινε μέσω του πρακτορείου Amaq. Στο δημοσίευμα ο -ασύλληπτος- δράστης χαρακτηρίζεται «στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ηγεσίας των τζιχαντιστών για επιθέσεις στις χώρες του συνασπισμού».



Γερμανοί αναλυτές, ωστόσο, αμφισβητούν τις σχέσεις του δράστη με το Ισλαμικό Κράτος, χαρακτηρίζοντας την ανάληψη της ευθύνης «αναμενόμενη», ενώ υπενθυμίζουν πως οι τζιχαντιστές του ISIS έχουν αναλάβει και τις άλλες δύο επιθέσεις που έχουν γίνει με οχήματα, στο Οχάιο τον Νοέμβριο και στη Νίκαια τον Ιούλιο.

Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι πως, για πρώτη φορά, το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη και μιλά για «στρατιώτη του», ενώ αυτός είναι ακόμα εν ζωή.

Η δήλωση αυτή ανάληψης ευθύνης έρχεται μόλις λίγες ώρες αφότου η αστυνομία του Βερολίνου άφησε ελεύθερο έναν 23χρονο Πακιστανό, ο οποίος είχε συλληφθεί χθες το βράδυ, ως ένας εκ των δραστών της επίθεσης, μόνο και μόνο για να αποδειχθεί σήμερα ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση. Το ίδιο, εξάλλου, δήλωνε και ο ίδιος από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του από την αστυνομία της γερμανικής πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα, τα μέτρα ασφαλείας στην γερμανική πρωτεύουσα ενισχύονται, και πλέον δεν θα περιλαμβάνουν μόνο τη φύλαξη των σημείων όπου στήνονται υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές, αλλά ο σχεδιασμός θα αφορά σε ολόκληρη την πόλη.

Όπως είναι φυσικό, η γερμανική πρωτεύουσα παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, όπως παραδέχτηκε νωρίτερα ο εισαγγελέας Χόλγκερ Μουνχ, αλλά και ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας, Κλάους Καντ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βερολίνου, Κλάους Μπουιγιόν, προχώρησε έτι περαιτέρω, τονίζοντας ότι η Γερμανία είναι «σε κατάσταση πολέμου», μετά το μακελειό στην πλατεία Breitscheid.

Δείτε βίντεο: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης