Αχμαντινετζάντ: "Δεν είναι λύση η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν"

Αχμαντινετζάντ: "Δεν είναι λύση η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν"

Η παρουσία των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δεν συνιστά «λύση» για να υπάρξει ειρήνη στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ που πραγματοποιεί από το πρωί επίσκεψη στο Αφγανιστάν.

Αχμαντινετζάντ: "Δεν είναι λύση η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν"

Η παρουσία των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δεν συνιστά «λύση» για να υπάρξει ειρήνη στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ που πραγματοποιεί από το πρωί επίσκεψη στο Αφγανιστάν.

«Δεν βλέπουμε την παρουσία των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων ως λύση για την ειρήνη στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αφγανό ομόλογό του.

«Η λύση περνά από τον έλεγχο της κατάστασης, τον οποίο ασκεί η νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν».

«Το Ιράν δεν έχει ρόλο στην έλλειψη ασφάλειας στο Αφγανιστάν. Πάντοτε ήμασταν στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού του Αφγανιστάν για την ασφάλεια στη χώρα αυτή».

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Αχμαντινεζάντ στη χώρα, από τότε που ο ίδιος και ο ομόλογός του του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι επανεξελέγησαν στις προεδρικές εκλογές πέρυσι στις οποίες υπήρξαν καταγγελίες για ευρεία νοθεία.

Κλείσιμο

Ο Αχμαντινεζάντ επρόκειτο να μεταβεί τη Δευτέρα στην Καμπούλ αλλά η επίσκεψη πραγματοποιείται δύο ημέρες αργότερα. Δεν είναι σαφές αν η μετατροπή αυτή στο πρόγραμμα του ιρανού προέδρου είχε σχέση με την τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς στο Αφγανιστάν τη Δευτέρα, καθώς η άφιξη του Αχμαντινεζάντ συνέπεσε με την αναχώρηση του Γκέιτς.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Γκέιτς λέγεται ότι ανέφερε πως το Ιράν παίζει διπλό παιχνίδι στο Αφγανιστάν υιοθετώντας φιλική στάση απέναντι στην κυβέρνηση της Καμπούλ, ενώ παράλληλα φέρεται να στηρίζει τους Ταλιμπάν για να υπομονεύουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Η Τεχεράνη έχει διατηρήσει σχετικά καλές σχέσεις με την Καμπούλ μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001, παρά τις επανειλημμένες επικρίσεις του Ιράν για την παρουσία των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων που πιστεύει ότι είναι βασικός λόγος για να συντηρείται η αντίσταση των Ταλιμπάν και τα προβλήματα στο Αφγανιστάν.

Η Ουάσινγκτον που θα έχει στείλει 100.000 στρατιώτες της έως τα τέλη του 2010 στο Αφγανιστάν, εκτιμά ότι το Ιράν παρέχει στήριξη στους αντάρτες, όχι στην ίδια κλίμακα όπως στο Ιράκ, άλλο γείτονα του Ιράν όπου οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν στρατεύματα.

Η εξέγερση στο Αφγανιστάν τελεί κυρίως υπό τον έλεγχο των σουνιτών ισλαμιστών, που είναι ορκισμένοι εχθροί του σιιτικού Ιράν.

Το Ιράν έχει αυξανόμενη επιρροή στο Αφγανιστάν, κυρίως στις δυτικές του επαρχίες όπου έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς.

Εκατομμύρια Αφγανοί έγιναν πρόσφυγες στο Ιράν στα 30 χρόνια του πολέμου και μια διάλεκτος του Ιράν, τα φαρσί, είναι μια από τις δύο επίσημες γλώσσες στο Αφγανιστάν.

Η Τεχεράνη αποδίδει στη στρατιωτική επέμβαση των χωρών της Δύσης στο Αφγανιστάν την αστάθεια στη χώρα. Το Ιράν ήταν η μόνη μεγάλη περιφερειακή δύναμη που απέρριψε πρόσκληση για μια διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν στο Λονδίνο τον περασμένο Ιανουάριο.

Ωστόσο παρά τις υποψίες τους, οι χώρες της Δύσης έχουν επαινέσει τις προσπάθειες της Τεχεράνης στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Το Ιράν έχει σοβαρό πρόβλημα με τους χρήστες ηρωίνης. Το Αφγανιστάν παράγει σχεδόν όλο το όπιο παγκοσμίως που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της ηρωίνης.

Ο Καρζάι θα αναχωρήσει αργότερα σήμερα για το Πακιστάν, όπου θα συναντηθεί με την ηγεσία άλλης μεγάλης γειτονικής χώρας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης