Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ο πρέσβης των ΗΠΑ δεν είναι κυβερνήτης της Τουρκίας

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ο πρέσβης των ΗΠΑ δεν είναι κυβερνήτης της Τουρκίας

Μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα στις 11 Σεπτεμβρίου έγινε η αφορμή για σκληρές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ 

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ο πρέσβης των ΗΠΑ δεν είναι κυβερνήτης της Τουρκίας
«Άστραψε και βρόντηξε» κατά των ΗΠΑ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις που έκανε σήμερα από την γενέτειρά του Αττάλεια.

Ο Τσαβούσογλου με αφορμή ανάρτηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα στην ιστοσελίδα της, που αναφέρεται
στην αντικατάσταση 28 δημάρχων από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών σε δήμους της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κάλεσε τις ΗΠΑ να μην ανακατεύονται στα εσωτερικά της χώρας του.

Όταν, στις 11 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Ερντογάν διόρισε 28 στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να αντικαταστήσει 24 δημάρχους που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους με την κατηγορία ότι στηρίζουν το PKK και 4 δημοτικούς άρχοντες που κατηγορήθηκαν ως υποστηρικτές του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, μέσω της ιστοσελίδας της, κάλεσε την Τουρκία
Κλείσιμο
«να διενεργήσει πρόωρες δημοτικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν».



Λάβρος εναντίον της σχετικής ανάρτησης ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε:
«Ο πρέσβης των ΗΠΑ δεν είναι κυβερνήτης της Τουρκίας, μερικές ανακοινώσεις, που προέρχονται κυρίως από συμμάχους μας, μας λυπούν σε μια στιγμή που αγωνιζόμαστε κατά της τρομοκρατίας. Πρώτα από όλα η μέθοδος μιας τέτοιας παρέμβασης δεν γίνεται αποδεκτή. Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας σχετικά με ζητήματα σε πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα την αύξηση του ρατσισμού στις ΗΠΑ. Η αστυνομία σκότωσε αμέτρητους ανθρώπους στις ΗΠΑ, αλλά δεν καλώ τον πρέσβη μου στην Ουάσιγκτον για να κάνει μια δήλωση. Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας απευθείας στους Αμερικανούς ομολόγους μας, αυτό λέγεται απλά ευγένεια».

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «οι Αμερικανοί νομίζουν πως έχουν το δικαίωμα να μιλούν για
όλα»
και απευθυνόμενος προς αυτούς δήλωσε: «Κανένας δεν είναι αφεντικό της Τουρκίας, αν θέλετε να έχετε μια ισχυρή σχέση με την Τουρκία θα την αντιμετωπίζετε ως ισότιμο εταίρο, η Τουρκία δεν είναι χώρα δεύτερης κατηγορίας».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης