Πυραύλους S-400 έστειλε η Ρωσία στην Κριμαία

Πυραύλους S-400 έστειλε η Ρωσία στην Κριμαία

Αλληλοκατηγορίες και διαψεύσεις από τις δύο πλευρές - Σε θέση μάχης ο ουκρανικός στρατός - Σε αποκλιμάκωση της έντασης καλούν οι διεθνείς δυνάμεις

Πυραύλους S-400 έστειλε  η Ρωσία στην Κριμαία
Τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός έχει παραταχθεί σε θέση μάχης απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας και ενώ οι διεθνείς δυνάμεις καλούν τις δύο πλευρές σε αποκλιμάκωση της έντασης, η Ρωσία προχωρά στην ανάπτυξη αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τοπικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ανακοίνωση του υπουργείο Αμύνης της χώρας, η Ρωσία ανέπτυξε το σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων της S-400 στην προσαρτημένη Κριμαία.

Όλα αυτά, δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, σχετικά με λήψη αντίμετρων έπειτα από τις καταγγελίες για συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών δυνάμεων και Ουκρανών δολιοφθορέων στην βόρεια Κριμαία, με την Ουκρανία να διαψεύδει ότι σημειώθηκαν αυτά τα επεισόδια. 

Κλείσιμο
Βέβαια, η ρωσική πλευρά κατηγορεί την Ουκρανία ότι χρησιμοποιεί τρομοκρατικές τακτικές σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε το 2014.

Από την άλλη, ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, χαρακτήρισε τις κατηγορίες της Μόσχας «αποκύημα της φαντασίας» που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «δικαιολογία για περαιτέρω στρατιωτικές απειλές» κατά της χώρας του.

Οι διεθνείς δυνάμεις καλούν Ρωσία και Ουκρανία να αποκλιμακώσουν την ένταση, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν ανησυχία για τη δραστηριότητα στα σύνορα των δύο χωρών και την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελίζαμπεθ Τριντό, να δηλώνει: «Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ενέργεια, περιλαμβανομένης της ρητορικής και των δηλώσεων, υπάρχει πιθανότητα να κλιμακώσει μια ήδη πολύ τεταμένη, πολύ επικίνδυνη κατάσταση
».

Εν τω μεταξύ, η αιφνιδιαστική μετακίνηση του άλλοτε στενού συνεργάτη του Πούτιν και  επί χρόνια επικεφαλής των υπηρεσιών του Κρεμλίνου, Σεργκέι Ιβάνοφ, εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική που επιθυμεί να ακολουθήσει η ρωσική κυβέρνηση.

Επισημαίνεται, πως ο Πούτιν πραγματοποίησε συνομιλίες την περασμένη Πέμπτη για την ενίσχυση της άμυνας στην Κριμαία με το Συμβούλιο Ασφαλείας του, στο οποίο μέλος είναι και ο Ιβάνοφ. 

Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας υποστηρίζουν ότι απετράπησαν «τρομοκρατικές επιθέσεις» στην Κριμαία από Ουκρανούς στρατιωτικούς, με το Κίεβο να απαντά: «Ο εχθρός σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας προκλητικές ενέργειες μέσω της γραμμής επαφής στα ανατολικά της Ουκρανίας και μετά θα κατηγορήσει την Ουκρανία ότι δεν συμμορφώνεται με τη συμφωνία του Μινσκ».

Από την άλλη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε τους Δυτικούς να πουν στο Κίεβο να μην λάβει «επικίνδυνα μέτρα που μπορούν να έχουν τις πλέον αρνητικές συνέπειες». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης