Ερντογάν: Ο Τσίπρας μου είπε ότι μέσα σε 15 μέρες θα εκδώσει τους πραξικοπηματίες

Ερντογάν: Ο Τσίπρας μου είπε ότι μέσα σε 15 μέρες θα εκδώσει τους πραξικοπηματίες

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι θα στείλουν επιστολή στις ΗΠΑ και θα ζητούν την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν - Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι δεν έχει εκλείψει ακόμη και ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου

Η επόμενη ημέρα του πραξικοπήματος βρίσκει την Τουρκία
διχασμένη χώρα και κερδισμένο τον Ερντογάν,
ο οποίος χρησιμοποιεί την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σαν ευκαιρία για να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του και σαν άλλοθι για να προχωρήσει σε μαζικές εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό. 

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό κατά τις μάχες που έγιναν όσο διαρκούσε η απόπειρα σκοτώθηκαν 265 άτομα, στρατιωτικοί και πολίτες. Από την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος το καθεστώς Ερντογάν εξαπέλυσε πογκρόμ κατά των αντιπάλων του. Συνολικά, περί τα 2.900 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συλληφθεί, ενώ η αρχική εκτίμηση ότι το πραξικόπημα ήταν έργο μιας ομάδας αξιωματικών στα μεσαία κλιμάκια διαψεύδεται από τις εξελίξεις.

Επίσης, 2.745 δικαστικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, τουλάχιστον 10 δικαστικοί, μέλη των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας έχουν συλληφθεί και έχουν εκδοθεί περίπου 200 εντάλματα σύλληψης για άλλους ανώτατους δικαστικούς. Σχεδόν το σύνολο των επικεφαλής των μάχιμων και επιτελικών μονάδων έχει συλληφθεί, καθώς και πολλοί δικαστικοί, μέλη των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Μεταξύ των συλληφθέντων δεκάδες στρατηγοί, εμβληματικές φυσιογνωμίες του στρατού, όπως ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστράτηγος Μετίν Ιγιντλί, ο διοικητής επιχειρήσεων της Α΄ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωνσταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν. Το πρωί της Κυριακής, στην πόλη Ντενιζλί (δυτική Τουρκία), συνελήφθη διοικητής της φρουράς Οζάν Οζμπακίρ. Στους συλληφθέντες είναι και ο Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της τρίτης στρατιάς, ο Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της δεύτερης στρατιάς και ο  στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν. Σε πολλές περιπτώσεις οι στρατιώτες που συνελήφθησαν λιντσαρίστηκαν από υποστηρικτές του Ερντογάν, ενώ ένας στρατιώτης αποκεφαλίστηκε. 

Από τις πρώτες ώρες ο Ερντογάν υποσχέθηκε να εκκαθαρίσει τον στρατό από τα προδοτικά στοιχεία: «Θα διατηρήσουμε την θέση μας μέχρι το τέλος και όλοι αυτοί θα τιμωρηθούν όπως αξίζει σε προδότες», είπε μόλις επέστρεψε στην στην Κωνσταντινούπολη τα ξημερώματα του Σαββάτου.

«Ερντογάν: Ο Τσίπρας μου είπε ότι μέσα σε 15 μέρες θα επιστραφούν από Ελλάδα οι οκτώ στρατιωτικοί»
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι μέσα σε 15 μέρες η Ελλάδα θα εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που το έσκασαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.

Σε ομιλία του έξω από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Είπε ακόμη ότι θα στείλουν επιστολή στις ΗΠΑ και θα ζητούν την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα των Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ του Σαββάτου.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε στον κ. Τσίπρα τις ευχαριστίες του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου, κατά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του σημείωσε ότι η προσήλωση στις αξίες της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας είναι ζήτημα αρχής για τον ελληνικό λαό.

Επιχείρηση εκκαθάρισης
Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται αποφασισμένος να εκκαθαρίσει τον στρατό, τη δικαιοσύνη και τον κρατικό μηχανισμό από αυτό που αποκαλεί παράλληλη δομή, όσους δηλαδή πρόσκεινται στο κίνημα «Χιζμέτ», του Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο κατονομάζει ως υπεύθυνο του πραξικοπήματος. 

Οι Τούρκοι αρμόδιοι όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάν, αναφέρουν ότι θα υπάρξει συνέχεια στις εκκαθαρίσεις. Παράλληλα τόσο ο Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός του Γιλντιρίμ, έκαναν λόγο για επαναφορά της θανατικής ποινής που είχε καταργηθεί το 2004 στο πλαίσιο της προενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ. 

Ενώ ο Ερντογάν κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει σε εγρήγορση, προανήγγειλε την επαναφορά της θανατικής ποινής. «Ως κυβέρνηση και ως Κράτος, εμείς γνωρίζουμε και ακούμε αυτό το αίτημα που είναι δικό σας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το αίτημα. Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας θα συζητήσει με την αντιπολίτευση και μια απόφαση αναμφίβολα θα ληφθεί» ανέφερε σε ομιλία που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε: «Στη Δημοκρατία, η απόφαση, είναι αυτό που θέλει ο λαός». 

Παράλληλα δείχνοντας τις προθέσεις του καθεστώτος ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ ανέφερε: «Το έθνος μας πήρε βαθιά ανάσα, αλλά δεν τελειώσαμε, θα πραγματοποιήσουμε γρήγορα την επιχείρηση κάθαρσης. Θα δώσουμε στους πραξικοπηματίες την ποινή που τους ταιριάζει, με τρόπο που κανείς να μην έχει στο μέλλον το θράσος να εναντιωθεί στη λαϊκή βούληση».

Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει από το 2013 τον Φετουλάχ Γκιουλέν για τρομοκράτη, ότι στήνει «παράλληλο κράτος», είχε πετύχει τον χαρακτηρισμό του κινήματός του ως «τρομοκρατική οργάνωση» και είχε ζητήσει την έκδοσή του από τις αμερικανικές αρχές, καθώς ο πρώην ιεροκήρυκας ζει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, από την στιγμή που διέρρηξε τις σχέσεις του με τον άλλοτε σύμμαχό του, Ερντογάν, τον οποίο είχε στηρίξει να ανέλθει στην εξουσία. 

Ο Γκιουλέν πάντως με δηλώσεις που έκανε από την Πενσυλβάνια, αρνήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα, υποστήριξε ότι δεν έχει σχέση με τέτοιες ενέργειες ενώ είπε ότι ο Ερντογάν έχει σκηνοθετήσει το πραξικόπημα ώστε να στοχοποιήσει τον ίδιο και τους υποστηρικτές του. Ο Ερντογάν ζήτησε ξανά την έκδοσή του από τις αμερικανικές αρχές, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι το αίτημα θα εξεταστεί μόνο αν η Τουρκία προσκομίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της. Παράλληλα ο Τζον Κέρι δήλωσε, αναφερόμενος σε ισχυρισμούς κυβερνητικών αξιωματούχων ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπλοκή στο πραξικόπημα ότι «Αυτοί οι υπαινιγμοί είναι ψευδείς και ζημιώνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».  

Διχασμένη χώρα 
Σε κάθε περίπτωση την επομένη του πραξικοπήματος η Τουρκία είναι μία διχασμένη χώρα, ενώ διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι δεν έχει εκλείψει ακόμη και ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου, λόγω των εκκαθαρίσεων αλλά και των επεισοδίων από τους Τούρκους πολίτες. 

Παράλληλα ακόμη κι αν ο Ερντογάν κερδίσει πλήρως της εσωτερική παρτίδα που παίζεται, η Τουρκία βγαίνει αποσταθεροποιημένη. Οι σχέσεις με τον στρατό που μετά από μία περίοδο έντασης φαινόταν ότι έχουν εξομαλυνθεί, με τη νίκη του Ερντογάν και την αποδυνάμωση του στρατού, οξύνονται ξανά. Αυτό σε μία περίοδο που η τουρκική κυβέρνηση έχει δύο ανοικτά μέτωπα με τους τζιχαντιστές του ISIS και με τους Κούρδους αυτονομιστές του ΡΚΚ. 

Ο Ερντογάν φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος όσο έχει ισχυρή υποστήριξη από τον λαϊκό παράγοντα, ωστόσο για να το πετύχει χρησιμοποιεί την βία των δυνάμεων ασφαλείας, καταστέλοντας κάθε διαμαρτυρία εναντίον του και κάνοντας  συστηματικές διώξεις πολιτικών του αντιπάλων, δικαστικών, πανεπιστημιακών, ενώ σχεδόν έχουν εκλείψει οι επικριτικοί δημοσιογράφοι. 

Πάντως ο Ερντογάν απευθύνθηκε και κινητοποίησε με επιτυχία τον λαϊκό παράγοντα σε όλη τη χώρα, ενώ οι πολίτες σε ορισμένες περιπτώσεις συγκρούστηκαν με τους στρατιώτες του πραξικοπήματος. Αντίθετα, η απόπειρα δεν είχε καμία λαϊκή υποστήριξη παρά την δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει το καθεστώς Ερντογάν. Ενδεικτικό είναι ότι και τα τρία κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης  κατήγγειλαν απερίφραστα το πραξικόπημα. 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (98)

allos

Κι εσύ τον πίστεψες;;;; Χαχαχα!!! Ο Τσίπρας έχει το παραμύθι "Ο Πέτρος και ο λύκος" σαν ευαγγέλιο.... Αλλά λόγω IQ μάλλον το κατάλαβε από την ανάποδη!

Γιώργος

Ο βλάκας όπως πάντα μιλάει και μετά σκέφτεται. Σαν ηλίθιος με δόση κουραδοκεφτέ , έδωσε υποσχέσεις και τώρα είναι υποχρεωμένος να ανακαλύψει διεθνής συμβάσεις στα πλαίσια της Ε.Ε. Μάλλον ο σουλτάνος θα βγει αληθινός. Ο "δικός μας " ο Τοτός θα κάνει τις συνηθισμένες κολοτούμπες.

Dmitry

Και εγώ νόμιζα ότι η έκδοση τους ήταν ζήτημα της Δικαιοσύνης.

AN_NE

Για μιαν ακόμη φορα οι ηλίθιοι στην κυβέρνηση δείχνουν την κλάση τους παιρνοντας θέση υπέρ του Ερντογάν. Αν οι δικαστές επιτρέψουν την απέλαση των κατηγορουμενων στην Τουρκια, οι δικαστές θα δεχθούν την μομφή ότι η απόφαση τους είναι αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων, αν πάλι απορρίψουν το αίτημα του Ερντογάν τα κυβερνητικά στελέχη θα βρεθούν εκτεθειμένα. Και στις δυο περιπτώσεις η Ελλάδα έχει χάσιμο αφού διακυβεύεται η αξιοπιστία της χώρας. Πέρα από το ότι είναι ηλίθιοι επιβεβαιώνουν την φιλοτουρκική πολιτική της αριστεράς, που άρχισε με την υπονόμευση της μικρασιατικής εκστρατείας από ΣΕΚΕ/ΚΚΕ συνεχίστηκε από το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ εναντίον της ΕΟΚΑ φθάνοντας στις μέρες μας με το σαχλό μυθστόρημα της Δ Σωτηριου "Ματωμένα Xώματα" και τον "συνωστισμό" της M Ρεπούση.

το καλυτερο παιδι!

κανετε μεγαλο λαθος κυριοι οσοι πιστευετε οτι ο τσιπρας σε σχεση με τους πραξικοπηματιες θα κοροιδεψει τονν ερντογαν. τα ψεματα , οι υποσχεσεις, και οι ασυνεπειες του τσιπρα, περιοριζονται μονο προς τους ελληνες! προς τους εξω , και κυριως προς τους αμερικανους και κατ επεκταση προς τους τουρκους ειναι συνεπεστατος και φερεγγυος! μετα το στραπατσο του 2015, ο τσιπρας εχει γινει το παιδι για τα θεληματα! ειναι χεσμενος και παραδωμενος!

Παιδίατρος Τσίπρα

Η πρώτη λέξη του Τσίπρα δεν ήταν το "μαμά" αλλά το "Φασίστες!" (όπως και του Αγύριγου) περιλαμβάνοντας σ' αυτό ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως. Όταν μεγάλωσε όμως, έθεσε εαυτόν σ' αυτό το "όλους ανεξαιρέτως" συνεχίζοντας να λέει "Φασίστες!" από συνήθεια. Αυτά θάπρεπε να τα ξέρεις Ερντογάν. Ο Τσίπρας θα κάνει ακριβώς ότι του πουν οι Αμερικανοί να κάνει, αρκεί να τον πείσουν ότι η οργή σου για το ψέμα θα κατευναστεί απ' αυτούς. Ξηγημένα πράματα Ερντογάν. Σου μιλάω εγώ τώρα.

eagle12

ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΣΙΠΡΑ.... ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ...

TAMAM

Οι νόμοι δεν είναι πλαστελίνες να τους κάνει ο καθένας ο, τι θέλει. Αν τους εκδώσει τότε η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα με κράτος δικαίου και θα πρέπει να τους θέσει ως όρο να επιστραφούν μαζί πακέτο και οι υπόλοιποι Σύροι, Αφγανοί, Μαροκινοί, Αλγερινοί που έχουν κατασκηνώσει εδώ και δεν μπορούμε να τους συντηρήσουμε. Δεν γίνεται να λέει άλλα για τους μεν και άλλα για τους δε. Η Συνθήκη της Γενεύης ισχύει για όλους χωρίς να εισάγει εξαιρέσεις ούτε για δολοφόνους, ούτε για πραξικοπηματίες. Αρκεί να κινδυνεύει η ΖΩΗ ΤΟΥΣ. ΕΛΕΟΣ που για να διατηρήσει ο νταουλιέρης την καρέκλα του τρελαίνει τον κόσμο στο ψέμα και την απατεωνιά...Και τάζει και για κάτι που είναι θέμα της δικαιοσύνης.

ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ

ΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ? ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dim

να δεις που θα κάνει δημοψήφισμα και άμα βγεί οχι, τους εδωσε σε χρόνο dt.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης