Οι δέκα χώρες που τιμωρούν με θάνατο την ομοφυλοφιλία

Οι δέκα χώρες που τιμωρούν με θάνατο την ομοφυλοφιλία

Κράτη που ακολουθούν πιστά το νόμο της Σαρίας προβλέπουν ποινές που οδηγούν στη θανατική ποινή

Οι δέκα χώρες που τιμωρούν με θάνατο την ομοφυλοφιλία
Το μακελειό στο Ορλάντο επανέφερε στην επικαιρότητα την παγκόσμια συζήτηση που διεξάγεται για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Πρόσφατα στην Ελλάδα επιτράπηκε η υπογραφή συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ενώ σε πολλές χώρες του δυτικού -κυρίως- κόσμου, έχουν πραγματοποιηθεί ανάλογες κινήσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη 10 χώρες στον πλανήτη, οι οποίες τιμωρούν με την ποινή του θανάτου την ομοφυλοφιλία. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές και τι προβλέπεται για κάθε περίπτωση: 

1)Υεμένη
Ο νόμος υφίσταται από το 1994 και προβλέπει την ποινή του θανάτου δια λιθοβολισμού για τον παντρεμένο που θα συνάψει ομοφυλοφιλική σχέση. Για τους άγαμους, προβλέπεται μαστίγωμα, ή έναν χρόνο φυλάκιση.

Κλείσιμο
2)Ιράν
Η ποινή του θανάτου προβλέπεται για οποιονδήποτε άνδρα συνάψει σχέση με άλλον άνδρα, ακόμη και για εκδήλωση όπως ένα απλό φιλί μεταξύ τους. Για τις γυναίκες προβλέπεται μαστίγωμα.

3)Ιράκ
Βάσει του γενικού κυβερνητικού νόμου δεν ισχύει η ποινή του θανάτου για τους ομοφυλόφιλους. Ωστόσο, ο στρατός μπορεί να επικαλεστεί σε τοπικό επίπεδο το Νόμο της Σαρίας και να εκτελέσει τα άτομα που έχουν συνάψει σχέσεις με άλλα άτομα του ιδίου φύλου.

4)Μαυριτανία
Ο νόμος για τη θανατική ποινή δια λιθοβολισμού ισχύει από το 1984 και εφαρμόζεται για τους άνδρες. Για τις γυναίκες, ο νομοθέτης είναι λιγότερο αυστηρός, καθώς προβλέπεται μόνο φυλάκιση.

5)Νιγηρία
Ο ομοσπονδιακός νόμος προβλέπει τη φυλάκιση των ατόμων που καταδικάζονται για ομοφυλοφιλική σχέση. Ωστόσο, σε πολλές πολιτείες ο νόμος της Σαρίας υπερτερεί έναντι της... ανθρώπινης νομοθεσίας και εφαρμόζεται η ποινή του θανάτου. Μάλιστα, τον Ιανουάριο ψηφίστηκε νόμος, βάσει του οποίου απαγορεύεται ρητώς ακόμη και η εμφάνιση των gay ζευγαριών σε χώρους διασκέδασης.

6)Κατάρ
Ο νόμος της Σαρίας, που προβλέπει το θάνατο για τους ομοφυλόφιλους ισχύει μόνος για τους μουσουλμάνους.

7)Σαουδική Αραβία
Η χώρα της Αραβίας, αν και έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με δυτικές χώρες, οι οποίες αποδέχονται τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ακολουθεί το νόμο της Σαρίας, βάσει του οποίου είτε είναι κάποιος παντρεμένος, είτε άγαμος, είτε μουσουλμάνος, είτε πιστεύει σε άλλη θρησκεία, τιμωρείται μέχρι θανάτου δια λιθοβολισμού.

8)Σομαλία
Η ομοφυλοφιλία στη χώρα αυτή τιμωρείται με φυλάκιση, όμως υπάρχουν επαρχίες στα ανατολικά της χώρας, στις οποίες τα δικαστήρια αποφασίζουν βάσει των νόμων Σαρίας, επιβάλλοντας τη θανατική ποινή.

9)Σουδάν
Στα... τρία κόρνερ πέναλτι, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για παιχνίδι, αλλά για ανθρώπινες ζωές. Βάσει του νόμου που ισχύει, στην πρώτη καταδίκη ο ομοφυλόφιλος τιμωρείται με μαστίγωμα. Στη δεύτερη καταδίκη επιβάλλεται η ποινή της φυλάκισης και στην τρίτη, τιμωρείται με την ποινή του θανάτου.

10)Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ίσως είναι το πιο σκληρό νομικό πλαίσιο που υπάρχει. Οποιαδήποτε πράξη ομοφυλοφιλίας, ή σχέσης εκτός γάμου, από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, τιμωρείται με θάνατο. Ακόμη και ο βιασμός, θεωρείται ότι η γυναίκα προκάλεσε ή έστω ότι συμμετείχε σε επαίσχυντη πράξη, τιμωρώντας αυτή καθ' αυτή τη συμμετοχή και όχι την πρόθεση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης