Η INALAN προσέλκυσε 40 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τριπλασίασε το προσωπικό της σε ένα χρόνο και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά - Κατά 44% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της.
Γκουρμέ πιάτα σε φυλακή
Γκουρμέ πιάτα σε φυλακή
Στο εστιατόριο Clink τα γκουρμέ πιάτα τα ετοιμάζουν κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή σε φυλακή υψίστης ασφαλείας
Τα κοτόπουλα είναι ελευθέρας βοσκής και οι σεφ φυλακισμένοι. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μότο του ιδιαίτερου και πολυτελούς εστιατορίου που ακούει στο όνομα Clink και βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κτίριο που στεγάζεται το εστιατόριο ήταν η παλιά φυλακή του Brixton.
Τα τρία σπαράγγια είναι τοποθετημένα παράλληλα και με απόλυτη τάξη στο πιάτο. Το καραμελωμένο κρεμμύδι κάθεται από πάνω και οι τέσσερις δόσεις μαγιονέζας με το ελαιόλαδο ολοκληρώνουν την εμφάνιση του πιάτου.
«Ικανοποιημένος», λέει ο σεφ και φωνάζει τον σερβιτόρο για να πάει το πιάτο στον πελάτη. Ο σερβιτόρος ντυμένος με γιλέκο ταρτάν και γκρι παντελόνι παίρνει το πιάτο για να το σερβίρει. Ο χώρος οικείος, μοντέρνος και με απαλό φωτισμό. Πουθενά δεν υπάρχουν παράθυρα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα εστιατόριο οπουδήποτε. Δεν είναι όμως γιατί τόσο οι σεφ όσο και οι σερβιτόροι είναι όλοι τους κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας High Down στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί κρατούνται 1500 άνδρες οι οποίοι βρίσκονται εκεί για χρόνια και έχουν καταδικαστεί για αδικήματα όπως φόνοι, βιασμοί, διακίνηση ναρκωτικών και ληστείες.
Τα τρία σπαράγγια είναι τοποθετημένα παράλληλα και με απόλυτη τάξη στο πιάτο. Το καραμελωμένο κρεμμύδι κάθεται από πάνω και οι τέσσερις δόσεις μαγιονέζας με το ελαιόλαδο ολοκληρώνουν την εμφάνιση του πιάτου.
«Ικανοποιημένος», λέει ο σεφ και φωνάζει τον σερβιτόρο για να πάει το πιάτο στον πελάτη. Ο σερβιτόρος ντυμένος με γιλέκο ταρτάν και γκρι παντελόνι παίρνει το πιάτο για να το σερβίρει. Ο χώρος οικείος, μοντέρνος και με απαλό φωτισμό. Πουθενά δεν υπάρχουν παράθυρα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα εστιατόριο οπουδήποτε. Δεν είναι όμως γιατί τόσο οι σεφ όσο και οι σερβιτόροι είναι όλοι τους κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας High Down στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί κρατούνται 1500 άνδρες οι οποίοι βρίσκονται εκεί για χρόνια και έχουν καταδικαστεί για αδικήματα όπως φόνοι, βιασμοί, διακίνηση ναρκωτικών και ληστείες.
Το ιδιαίτερο προσωπικό έχει πολύ καλούς δασκάλους. Διακεκριμένοι Βρετανοί σεφ ανάμεσά τους οι Albert Roux, Antonio Carluccio, Giorgio Locatelli, Thomasina Miers και Cyrus Todiwala έχουν αναλάβει να τους μάθουν τα μυστικά της μαγειρικής.
Το κτίριο που στεγάζεται το εστιατόριο Clink ήταν η παλιά φυλακή του Brixton
Οι τρόφιμοι μαθαίνουν να μαγειρεύουν και να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Οσοι έρθουν να γευτούν το γκουρμέ φαγητό είναι υποχρεωμένοι να αφήσουν στην είσοδο άδεια οδήγησης ή διαβατήριο και να τους πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα. Στην αίθουσα του εστιατορίου απαγορεύονται αυστηρώς τα κινητά.
Οσον αφορά το μενού οι υπεύθυνοι της φυλακής πρωτοπορούν και πρωτοτυπούν. Τα σπαράγγια είναι ορεκτικό και κοστίζει 6 ευρώ. Ενα από τα κυρίως πιάτα περιλαμβάνει κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, πατάτες φοντάν, καρότα ψητά και ψωμί ζυμωμένο με μυρωδικά. Το πιάτο αυτό κοστίζει 19 ευρώ. Η ποιότητα των φαγητών είναι πολύ υψηλή καθώς τόσο τα λαχανικά όσο και τα κρεατικά είναι όλα βιολογικά και μικρής παραγωγής.
H φυλακή από μόνη της σημαίνει όρια. Για το λόγο αυτό δεν σερβίρεται αλκοόλ, τα μαχαιροπίρουνα και τα ποτήρια είναι πλαστικά ενώ τα μαχαίρια των σεφ κρατούνται σε ειδικά ντουλάπια.
Οι σερβιτόροι είναι πιο εναλλακτικοί και επικεντρωμένοι σε αυτό που κάνουν.
«Οι κρατούμενοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν πράγματα, να αποκτήσουν ικανότητες και όταν βγουν από εδώ να μπορούν να αναζητήσουν κάποια δουλειά», λέει ο διευθυντής του Clink, Chris Moore και συνεχίζει: «Εκτός από τα προσόντα που αποκτούν εδώ χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης, δίνονται κίνητρα, βρίσκεις ένα σκοπό για να συνεχίσεις τη ζωή σου και φυσικά γίνεσαι χρήσιμος και υπεύθυνος άνθρωπος».
Τα περισσότερα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο εστιατόριο προέρχονται από τις φάρμες και τα περιβόλια των γυναικείων φυλακών. «Πολλές από τις γυναίκες έχουν διαπράξει πολύ σοβαρά αδικήματα», λέει ο διευθυντής των φυλακών Carlene Dixon και συνεχίζει: «Εχουμε πολλές ισοβίτισσες. Πολλές γυναίκες είναι πολύ ευάλωτες. Στερούνται αυτοεκτίμησης. Πολλά είναι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας τα οποία αναγκάστηκαν να κάνουν ακόμα και έγκλημα».
Οι γυναίκες των φυλακών εκτρέφουν κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής τα οποία προορίζονται για το εστιατόριο. Τα ταΐζουν με καλαμπόκι και οργανικά τρόφιμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα