Αντιδρά η Σομαλία για το κλείσιμο του καταυλισμού 350.000 προσφύγων

Αντιδρά η Σομαλία για το κλείσιμο του καταυλισμού 350.000 προσφύγων

Ο αχανής καταυλισμός που βρίσκεται στα σύνορα της Κένυας με την Σομαλία φιλοξενεί περίπου 350.000 Σομαλούς και πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, δραπετεύοντας από πεδία συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή

Αντιδρά η Σομαλία για το κλείσιμο του καταυλισμού 350.000 προσφύγων
Η Σομαλία διαμαρτυρήθηκε ενάντια στα σχέδια της Κένυας να κλείσει τον καταυλισμό προσφύγων που φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες Σομαλούς πρόσφυγες, υποστηρίζοντας πως η κίνηση αυτή θα αυξήσει τον κίνδυνο στρατολόγησης μαχητών στην περιοχή.

Την Τετάρτη η κενυατική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως καταρτίζει ένα χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο του καταυλισμού Νταντάμπ, αψηφώντας τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και ανθρωπιστικών οργανώσεων για να αναθεωρήσει την κίνηση της.

Ο αχανής καταυλισμός που βρίσκεται στα σύνορα της Κένυας με την Σομαλία φιλοξενεί περίπου 350.000 Σομαλούς και πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, δραπετεύοντας από πεδία συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή. Η Κένυα υποστηρίζει πως ο καταυλισμός χρησιμοποιείται από μαχητές ως ορμητήριο για την εξαπόλυση επιθέσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σομαλίας ανακοίνωσε από την πλευρά του πως οποιαδήποτε ενέργεια για το κλείσιμο του καταυλισμού θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγούν οι πρόσφυγες και πιθανότατα να οδηγήσει στην στρατολόγηση περισσότερων.

«Η απομάκρυνση ευπαθών Σομαλών προσφύγων σε μια περίοδο που η Σομαλία καταγράφει μια διεθνώς αναγνωρισμένη πρόοδο προς την σταθερότητα της και την θεσμική της ενίσχυση, το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει τον κίνδυνο της ανασφάλειας στην περιοχή», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ της Σομαλίας. «Αυτή η απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά την πλειονότητα των Σομαλών προσφύγων... θα κάνει μεγαλύτερη την απειλή της τρομοκρατίας, όχι μικρότερη», προσθέτει η ίδια πηγή.
Κλείσιμο

AdTech Ad
Η κυβέρνηση της Σομαλίας με την υποστήριξη της Δύσης πασχίζει να ανοικοδομήσει την χώρα μετά από δύο και πλέον δεκαετίες συγκρούσεων, που αρχικά είχαν προκληθεί από πολέμαρχους φατριών και έπειτα από ισλαμιστές μαχητές. 

Η κυβέρνηση της Κένυας λέει πως μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ χρησιμοποίησαν τον καταυλισμό Νταντάμπ ως ορμητήριο για τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν στο κοντινό Πανεπιστήμιο Γκαρίσα, στη βορειοανατολική Κένυα, σκοτώνοντας 148 ανθρώπους —στην πλειονότητά τους φοιτητές—τον Απρίλιο του 2015 καθώς και για επιθέσεις σε άλλους στόχους.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Κένυας ανέφερε πως η χώρα φιλοξενεί 600.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων πολλοί από τη Σομαλία και το Νότιο Σουδάν. Μερικοί πρόσφυγες ζουν στον καταυλισμό Νταντάμπ για δεκαετίες, ενώ άλλοι έχουν γεννηθεί εκεί. Πέρσι, η Κένυα είχε ανακοινώσει τον καθορισμό μιας τρίμηνης προθεσμίας για το κλείσιμο του καταυλισμού, υπαναχώρησε όμως στα σχέδια της, έπειτα από μια καταδίκη που εξέδωσαν τα ΗΕ ενάντια σε οποιαδήποτε εξαναγκαστική επιστροφή.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών Για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η Κένυα και η Σομαλία είχαν υπογράψει το 2013 μια τριμερή συμφωνία για τον οικειοθελή επαναπατρισμό Σομαλών προσφύγων. Η υπηρεσία των ΗΕ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι στοχεύει να επαναπατρίσει άλλους 50.000 πρόσφυγες το 2016. Την ίδια ώρα όμως είχε αναγνώρισε ότι η υλοποίηση του σχεδίου επαναπατρισμού θα είναι δύσκολη, λαμβανομένων υπόψη της συνεχιζόμενης δράσης της αλ Σεμπάμπ και της κακής κατάστασης των σχολείων και των δημόσιων υπηρεσιών στην Σομαλία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης