Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στην Ισπανία

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στην Ισπανία

Σε λίγες ώρες ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι θα αναμετρηθεί με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσες

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στην Ισπανία
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η εκλογική αναμέτρηση της 20ης Δεκεμβρίου στην Ισπανία με τους ηγέτες των κομμάτων να διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους σε μία προσπάθεια να αλιεύσουν έστω και την ύστατη στιγμή την ψήφο των αναποφάσιστων.

Ένας στους τρεις Ισπανούς ψηφοφόρους δηλώνει ότι σκοπεύει να μην ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα την Κυριακή, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που αντανακλούν το κλίμα απογοήτευσης και δυσφορίας των Ισπανών πολιτών έναντι της κυβερνητικής πολιτικής. 

Σε λίγες ώρες ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι θα αναμετρηθεί με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσες στην πρώτη του εμφάνιση σε τηλεμαχία με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως στην κάλπη της Κυριακής κανένα κόμμα δεν θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου ενώ οι Σοσιαλιστές καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση αν και σε μικρή απόσταση ακολουθούν οι «Ciudadanos» ενώ το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας «Podemos» έρχεται τέταρτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες δημοσκοπήσεις, οι Ciudadanos καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση μετά το Λαϊκό Κόμμα.  

Χθες, ο Μαριάνο Ραχόι στην ομιλία του στην Πλάθα ντε Τόρος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προεκλογική του υπόσχεση για τη δημιουργία δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ενώ έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους να γυρίσουν την πλάτη στα άλλα κόμματα.  

Την ίδια ώρα, το κόμμα των «Cuidadanos» («Πολίτες») αναδεικνύεται ο μεγάλος ρυθμιστής των εκλογών και αναμένεται να παίξει ρόλο στις μετεκλογικές συνεργασίες, όπως επισημαίνουν τα ισπανικά ΜΜΕ. Οι «Ciudadanos» δημιουργήθηκαν το 2006 ως περιφερειακό τοπικό κίνημα που πήγε κόντρα στο πολιτικό ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Έλαβαν το λαϊκό βάπτισμα του νέου πολιτικού φορέα μέσα από τις πλατείες και όταν το 2010 εμφανίστηκαν ως ένα από τα νέα κόμματα της Ισπανίας, πολλοί έσπευσαν να το συγκρίνουν με το «Ποτάμι». 
Κλείσιμο

Ο ηγέτης του νεόκοπου κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) Άλμπερτ Ριβέρα, μπροστά σε δέκα χιλιάδες οπαδούς του, υποστήριξε χτες τις ιδέες του και ισχυρίστηκε πως η παράταξή του αποτελεί τον φορέα της δεύτερης «Μεταπολίτευσης» στην Ισπανία μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975. 

Ο Ριβέρα συνέκρινε μάλιστα τον εαυτό του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα απαντώντας στις κατηγορίες που του απευθύνουν οι αντίπαλοί του για απειρία, επιχειρηματολογώντας πως το 2008 και ο ηγέτης των ΗΠΑ κατηγορήθηκε ότι στερείται πολιτικής εμπειρίας. 

Από την πλευρά του, ο φίλος του Αλέξη Τσίπρα, Πάμπλο Ιγκλέσιας και ηγέτης του «Podemos», εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη νίκη αν και όλες οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν στην τέταρτη θέση. Παρουσιάζοντας τους κεντρικούς άξονες τις ομιλίας του ,ο Ιγκλέσιας προσπαθεί να προσελκύσει τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους, που αποτελούν τη πλειοψηφία των αναποφάσιστων.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης