Επιμένουν οι Γερμανοί να αναλάβει η Frontex τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων

Επιμένουν οι Γερμανοί να αναλάβει η Frontex τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΣ είναι αναγκαία η αυστηροποίηση των μέτρων φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Επιμένουν οι Γερμανοί να αναλάβει η Frontex τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων
Επιμένουν οι Γερμανοί στην πρόταση να αναλάβει η Frontex τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων των κρατών-μελών της ΕΕ, με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, να φέρνει πάλι σήμερα το κρίσιμο αυτό θέμα στο «τραπέζι».

Μιλώντας στον γερμανικό Τύπο, ο Ντε Μεζιέρ κατέστησε αναγκαία την αυστηροποίηση των μέτρων φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ επανέλαβε ότι η φύλαξη των συνόρων μίας χώρας από την Frontex μπορεί να πραγματοποιείται ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εγχώριων αρχών.

Ο Γερμανός πολιτικός υπενθύμισε πως Βερολίνο και Παρίσι ήδη έχουν υποβάλλει τη σχετική πρόταση στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, ενώ μεταξύ άλλων έκανε και ειδική μνεία στον ρόλο της Τουρκίας, διαμηνύοντας ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις αποβλέπουν τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, κάτι το οποίο έχει ήδη επιτευχθεί χάρη και στις κακές καιρικές συνθήκες. 

«Η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων βρίσκεται, σύμφωνα με το μέχρι τώρα σύστημα δικαίου μας, στα χέρια των κρατών. Ο μηχανισμός κρίσης ωστόσο της Σένγκεν προβλέπει ότι μπορεί, με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με μια πλειοψηφία των κρατών-μελών, να αποφασιστούν συνοριακοί έλεγχοι. Κάτι σχετικό θα μπορούσε να γίνει και με μια εξουσιοδότηση της Frontex», είπε. 

Πάντως, ο  Ντε Μεζιέρ υπεραμύνθηκε στη συνέχεια τη συνθήκη Σένγκεν, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι η διατήρησή της δεν συμβαδίζει με τη μακροπρόθεσμη επιβολή συνοριακών ελέγχων, η άρση των οποίων, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαρτάται από τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Κλείσιμο

«Χρειαζόμαστε μια πραγματικά βιώσιμη και διαρκή λύση, η οποία συνίσταται κυρίως στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητα τώρα ισχυρά μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και για αυτό εργαζόμαστε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης