Η νέα γενιά του Ιράν γυρίζει την πλάτη της στο θρησκευτικό ηγέτη Χαμενεΐ

Η νέα γενιά του Ιράν γυρίζει την πλάτη της στο θρησκευτικό ηγέτη Χαμενεΐ

Απίθανη η αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας όσο «διοικεί» ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, υποστηρίζει αναλυτής σε ομιλία που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ

Η νέα γενιά του Ιράν γυρίζει την πλάτη της στο θρησκευτικό ηγέτη Χαμενεΐ
Για τις εξελίξεις στο Ιράν, την ηπιότερη στάση απέναντι στη Δύση μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά και τις πιθανότητες αλλαγής στο μέλλον σχετικά με την εσωτερική πολιτική αναφέρθηκε σε ομιλία του που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, ο ερευνητής στο Κέντρο Ιρανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, καθηγητής Ραζ Ζιμτ.

Την ομιλία που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με θέμα: ««Εξελίξεις στο Ιράν: H Ισραηλινή και Ευρωπαϊκή Άποψη» συντόνισε ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος, ενώ συμμετείχε και ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης.

Όπως εξήγησε ο κ. Ζιμτ η εξωτερική πολιτική του Ιράν αντικατοπτρίζει την εσωτερική πολιτική του, με τον πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ρουχανί, να βρίσκεται αντιμέτωπος με τον εσωτερικό διχασμό.

Κλείσιμο
Ο Ρουχανί, σύμφωνα με τον καθηγητή, κατά τα οκτώ χρόνια απουσίας του από την πολιτική πριν την ανάληψη της εξουσίας, αντιλήφθηκε την αλλαγή που έχει σημειωθεί στη χώρα.

Συνειδητοποίησε πως από τη μία το Ιράν μαστίζεται από την οικονομική κρίση, η οποία επηρεάζει την νεότερη γενιά τη στιγμή που η ανεργία σε νέους κάτω των 30 ετών αγγίζει το 30%, ενώ το ποσοστό υπογεννητικότητας αυξάνεται δραματικά εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, ο αναλυτής Ραζ Ζιμτ και ο επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος


Από την άλλη, ο Ιρανός πρόεδρος αντιλήφθηκε το μεγάλο κενό ανάμεσα στη νέα γενιά και το θεοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης, με τους νέους να μην δέχονται την ιρανική ιδεολογία, να έχουν διαφορετικά ιδανικά, να μην εμπιστεύονται τους κληρικούς και να θέλουν να στραφούν στον σύγχρονο τρόπο ζωής όπως οι συνομήλικοί τους στη Δύση.

Βέβαια, όπως επισήμανε, τη χώρα «διοικούν» ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεί κι οι συντηρητικοί κληρικοί, οι οποίοι κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να αποτραπεί η συμφωνία, καθώς την εκλαμβάνουν σαν απειλή.

Σε αντίθεση με τον Ρουχανί που θεωρεί ότι η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων, οι σκληροπυρηνικοί κληρικοί εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο η Δύση θα διεισδύσει στη χώρα και τις συνήθειες του λαού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αγιατολάχ Χαμενεί αντιδρά έντονα στο άνοιγμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Ζιμτ, οι Ιρανοί θα σχηματίσουν ουρές για να αποκτήσουν βίζα ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα και να μεταβούν στη Δύση.

Στο μεταξύ, η ένταση που επικρατεί στη γύρω περιοχή, ενισχύει τη θέση της χώρας που επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της.

Η Τεχεράνη, σύμφωνα με τον ειδικό, θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη συριακή κρίση, ενώ επικρατεί η αντίληψη πως ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, αποτελεί τη μόνη λύση για να διατηρηθούν τα συμφέροντά του Ιράν στην Συρία και στο Λίβανο.

Όσο για τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο κ. Ζιμτ δήλωσε πως το Ιράν τάσσεται κατά του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο όταν η κυβέρνηση της Τεχεράνης απέστειλε μαχητές για να πολεμήσουν κατά των τρομοκρατών δεν κινήθηκε στρατιωτικά εναντίον θέσεων του ΙΚ, αλλά κατά άλλων ομάδων εκ των οποίων και τους αντικαθεστωτικούς.

«Βασικός στόχος είναι η προστασία του καθεστώτος Άσαντ», πρόσθεσε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας πως το Ιράν αντιτίθενται στην τρομοκρατική οργάνωση αλλά χρησιμοποιεί την απειλή της τρομοκρατίας για να αποτρέψει το λαό να στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς.

Το Ιράν, όπως τόνισε, ειδικεύεται στο να χρησιμοποιεί την απειλή και να την μετατρέπει σε ευκαιρία, κάτι που σύμφωνα με τον καθηγητή πρέπει να γίνεται και από τις χώρες της Δύσης.

Ο κ. Ζιμτ παρ’όλα αυτά τόνισε πως καλό είναι να αποφευχθεί η υπεραισιοδοξία, καθώς όσο στην εξουσία υπάρχει το τωρινό καθεστώς και όσο ο Χαμενεί παραμένει ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, είναι απίθανο να σημειωθεί αλλαγή στην εξωτερική πολιτική.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης