Εικόνα: Έτσι μας «βλέπουν» τα δελφίνια με το σύστημα ηχοεντοπισμού τους

Εικόνα: Έτσι μας «βλέπουν» τα δελφίνια με το σύστημα ηχοεντοπισμού τους

Το εξαιρετικά προηγμένο βιολογικό «σόναρ» που διαθέτουν τα συγκεκριμένα ζώα αποτελεί αντικείμενο ερευνητικής μελέτης εδώ και πολλές δεκαετίες - Για πρώτη φορά, βρέθηκε τρόπος να απεικονιστούν τα «κλικ» ηχοεντοπισμού που εκπέμπουν τα δελφίνια

Εικόνα: Έτσι μας «βλέπουν» τα δελφίνια με το σύστημα ηχοεντοπισμού τους
Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούν πλέον να απεικονίσουν οπτικά τον τρόπο με τον οποίο τα δελφίνια αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους, χρησιμοποιώντας το περίφημο «σύστημα ηχοεντοπισμού» τους, που τα βοηθά να προσανατολίζονται και να κινούνται στο νερό.

Αυτό το εξαιρετικά προηγμένο βιολογικό «σόναρ» που διαθέτουν τα συγκεκριμένα ζώα αποτελεί αντικείμενο ερευνητικής μελέτης εδώ και πολλές δεκαετίες. Πιστεύεται ότι σε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο η διάταξη των δοντιών τους, που συλλέγουν σαν κεραίες τους ήχους και βοηθούν στον καθορισμό της θέσης των αντικειμένων.

Ο Τζακ Κάσεβιτς, ιδρυτής του ερευνητικού οργανισμού Speak Dolphin, ισχυρίζεται τώρα ότι η ομάδα του έχει αναπτύξει μία περίπλοκη διαδικασία, που της επιτρέπει να απεικονίσει τους ανακλώμενους ηχητικούς παλμούς που εκπέμπουν τα δελφίνια.

«Όταν ένα δελφίνι "σαρώνει" ένα αντικείμενο με την ηχητική ακτίνα υψηλής συχνότητας που εκπέμπει, κάθε κοφτό κλικ αιχμαλωτίζει μία στατική εικόνα, όπως ακριβώς κάνει και μια φωτογραφική μηχανή», εξήγησε ο Κάσεβιτς σε μία πρόσφατη συνέντευξη τύπου, όπου ανακοίνωσε τα ευρήματα του οργανισμού του.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η ερευνητική ομάδα κατέγραψε και ανάλυσε «κλικ» ηχοεντοπισμού από διάφορα δελφίνια που «εξερευνούσαν» το περιβάλλον τους. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η παρακάτω εικόνα, η οποία σύμφωνα με τον Κάσεβιτς αποτελεί τη δισδιάστατη απεικόνιση της «αντίληψης» που είχε ένα δελφίνι για έναν εκπαιδευτή κοντά στο ενυδρείο του. Ωστόσο, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των ερευνητών, τα οπτικά δεδομένα που καταγράφονται με μια συσκευή που ονομάζεται CymaScope, μπορούν να εκτυπωθούν και σε 3-D μορφή.
Κλείσιμο

«Αντικρίζοντας την τρισδιάστατη εκτύπωση, μείναμε όλοι άφωνοι. Για πρώτη φορά στην ιστορία της επικοινωνίας μας με αυτά τα ζώα, μπορούμε να έχουμε μια εικόνα του για το τι αντικρίζουν τα δελφίνια με τον ήχο», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης