Βρετανία: Ο Peter Gabriel διδάσκει πιθήκους να χρησιμοποιούν το... Skype

Βρετανία: Ο Peter Gabriel διδάσκει πιθήκους να χρησιμοποιούν το... Skype

O γνωστός σταρ της ροκ μουσικής έχει τα τελευταία χρόνια ασχοληθεί με την μελέτη των πιθήκων, συμμετέχοντας σε ένα πρότζεκτ το οποίο έχει ως στόχο να διερευνήσει για το αν μπορούν οι χιμπατζήδες να μάθουν να χρησιμοποιούν το Ίντερνετ

Βρετανία: Ο Peter Gabriel διδάσκει πιθήκους να χρησιμοποιούν το... Skype
Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα του Peter Gabriel, έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια και κάτι που δεν άπτεται της μουσικής. Ο γνωστός ροκ σταρ της δεκαετίας του 70 και του 80 έχει πλέον ρίξει μεγάλο μέρος της προσοχής του σε μία ιδιαίτερη δραστηριότητα, ένα πρότζεκτ με το οποίο εξετάζει την δυνατότητα των πιθήκων σε διάφορους τομείς.

Συμμετέχοντας ενεργά στο Interspiecies Internet Project, στο οποίο δραστηριοποιούνται και μεγάλα κεφάλια από την επιστημονική κοινότητα της Αγγλίας, η τελευταία ενασχόλησή του έχει να κάνει με το αν μπορούν οι πίθηκοι να εκπαιδευτούν στο να χρησιμοποιούν το Ίντερνετ. 

Σε πρώτη φάση το πείραμα που πρόκειται να γίνει τον επόμενο μήνα, αφορά διερεύνηση για το αν μπορούν δύο πίθηκοι που είναι συνδεδεμένοι σε μία βιντεοκλήση να συνομιλήσουν -ή τέλος πάντων να επικοινωνήσουν με κάποιο τρόπο- μεταξύ τους. Σε δεύτερο στάδιο θα εξεταστεί αν οι πίθηκοι μπορούν να έρθουν σε επαφή και με τον άνθρωπο χρησιμοποιώντας τις παροχές και τις δυνατότητες του Ίντερνετ.

Μπορεί να ακούγεται ενδιαφέρον, αλλά υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο το όλο πρότζεκτ να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες «Στην δεκαετία του 70, υπήρχε η σκέψη να δοκιμάσουμε να εκπαιδεύσουμε τους χιμπατζήδες να χρησιμοποιήσουν την νοηματική γλώσσα για να επικοινωνήσουν μαζί μας» λέει η δόκτωρ Βridget Waller, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.

«Δεν το κάνουμε πλέον αυτό. Αλλά προσπαθούμε να μάθουμε εμείς τι σημαίνουν οι φωνές τους, οι εκφράσεις του προσώπου τους, οι χειρονομίες τους. Αυτό είναι ίσως πιο αποδοτικό από το να τους διδάξουμε τεχνητούς τρόπους για επικοινωνία». Υπάρχει επίσης και η δυσκολία του ότι τα πρωτεύοντα ζώα όπως οι πίθηκοι έχουν μεγάλη αίσθηση της προστασίας της περιοχής τους, κάτι που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην άμεση προσέγγιση μαζί τους.
Κλείσιμο

Τώρα αν αυτό το νέο πρόγραμμα μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία με τους ανθρώπους, η δόκτωρ επισημαίνει ότι «είμαστε σε ένα καλό σημείο επικοινωνίας με πρωτεύοντα θηλαστικά που βρίσκονται σε περιορισμό. Χρησιμοποιούμε οθόνες αφής στο εργαστήριό μας, με πιθήκους, και γνωρίζουμε κάποια πράγματα από τις αντιδράσεις και τις χειρονομίες τους. Τώρα αν όλη αυτή η ιστορία με το Internet και την βιντεοκλήση οδηγήσει πουθενά, μάλλον είναι δύσκολο να το πει κανείς».

Τουλάχιστον, αν μη τι άλλο, θα επιτρέψει σε αυτά τα ζώα που βρίσκονται σε αιχμαλωσία να έχουν το κίνητρο να είναι ενεργά και να περνούν καλά. Το μόνο που χρειάζεται ένα καλό Wi-Fi και οι πίθηκοι αργά ή γρήγορα θα ανακαλύψουν και αυτοί τις χαρές του Ίντερνετ...



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης