Βέλγιο: Τέλος στο δικαίωμα απεριόριστης διαμονής των προσφύγων

Βέλγιο: Τέλος στο δικαίωμα απεριόριστης διαμονής των προσφύγων

Επειτα από πιέσεις του εθνικιστικού κόμματος N-VA

Βέλγιο: Τέλος στο δικαίωμα απεριόριστης διαμονής των προσφύγων
Τέλος στο δικαίωμα απεριόριστης διαμονής στο Βέλγιο για όσους έχουν αποκτήσει το καθεστώς του πρόσφυγα θέτει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου ύστερα από πιέσεις του εθνικιστικού κόμματος N-VA.

Tα παραπάνω αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Tijd σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο "To N-VA επιβάλλει την προσωρινή διαμονή για τους πρόσφυγες".

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι χαρακτηρισμένοι ως "πρόσφυγες" θα αποκτούν στο εξής δικαίωμα προσωρινής διαμονής στο Βέλγιο για τα πρώτα πέντε χρόνια. Εάν στο μεταξύ η κατάσταση στις χώρες προέλευσής τους έχει βελτιωθεί, θα πρέπει να επαναπατριστούν. Εάν όχι, θα αποκτούν την δυνατότητα της επ’ αόριστω διαμονής στο Βέλγιο, εξηγεί η εφημερίδα.

Παράλληλα, συνεχίζει η εφημερίδα, ο υφυπουργός για θέματα Ασύλου και Μετανάστευσης Tεο Φράνκεν κατέστησε σαφές ότι οι εν λόγω πρόσφυγες θα καλούνται να υπογράψουν δήλωση, μέσω της οποίας θα δεσμεύονται ότι θα σέβονται ευρωπαϊκά δικαιώματα, αξίες και ελευθερίες όπως η ισότητα ανδρών-γυναικών, ο χωρισμός Εκκλησίας κράτους και η ελευθερία έκφρασης.

Κλείσιμο
"Το σκεπτικό της βελγικής κυβέρνησης είναι να αντιληφθούν οι επήλυδες ότι οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του βελγικού Συντάγματος θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και ως εκ τούτου η χορήγηση άδειας διαμονής δεν αποτελεί ‘λευκή επιταγή’", πρόσθεσε ο Φλαμανδός πολιτικός. Όποιος αρνηθεί να υπογράψει την δήλωση θα χάνει κάθε ευκαιρία να γίνει Βέλγος, συμπλήρωσε.

Επισημαίνεται επίσης ότι διευρύνεται από έξι μήνες σε εννέα το χρονικό διάστημα εντός του οποίου η Υπηρεσία Ασύλου θα πρέπει να αποφανθεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις οικογενειακής επανένωσης. Τέλος, καταλήγει η εφημερίδα, αλλάζει από έξι μήνες σε τέσσερις το χρονικό όριο που διαθέτουν οι πρόσφυγες προκειμένου να αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης