Βίντεο: Δείτε την αντίδραση ραδιοφωνικού παραγωγού την ώρα του σεισμού στη Χιλή

Βίντεο: Δείτε την αντίδραση ραδιοφωνικού παραγωγού την ώρα του σεισμού στη Χιλή

Στους οκτώ οι νεκροί - Ένα εκατ. οι εκτοπισμένοι - Σοβαρές υλικές ζημιές σε πολλές περιοχές

Βίντεο: Δείτε την αντίδραση ραδιοφωνικού παραγωγού την ώρα του σεισμού στη Χιλή
Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε την Χιλή, άφησε πίσω του τουλάχιστον οκτώ νεκρούς, ένα εκατ. εκτοπισμένους, και προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μπορεί η ένταση του σεισμού να ήταν τόσο ισχυρή που οι τοπικές αρχές να εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι ζητώντας την εκκένωση περιοχών για την προστασία των πολιτών, ωστόσο, ένας άνθρωπος κατάφερε να δαμάσει την αγωνία του, διατηρώντας υποδειγματικά την ψυχραιμία του.

Κλείσιμο


Ο Ραμόν Ουλόα την ώρα του σεισμού βρισκόταν στο ραδιοφωνικό στούντιο του σταθμού Tele13 Radio κάνοντας ζωντανή εκπομπή και συνομιλώντας με συνάδελφό του τηλεφωνικά.

Ξαφνικά το δάπεδο και τα μικρόφωνα άρχισαν να σείονται, αλλά ο παραγωγός παραμένοντας στη θέση του ενημέρωσε το κοινό πως εκείνη την στιγμή γινόταν αισθητή σεισμική δόνηση.



Η συνομιλήτρια του, της οποίας η φωνή πρόδιδε ταραχή, επιβεβαίωσε τον σεισμό λέγοντας: «Αυτό ήταν πιο δυνατό, Ραμόν».

Ο Ουλόα, όμως, καλούσε τους ακροατές του να παραμείνουν ψύχραιμοι, παρότι όλα τα αντικείμενα στο στούντιο, τα οποία καταγράφονταν από κάμερα, κινούνταν ρυθμικά.



Χαμογελώντας, μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα υπολόγισε τη διάρκεια της δόνησης κοιτώντας το ρολόι του, αλλά εξακολούθησε να λέει: «Ηρεμία, φίλοι μου».

Ενώ συνέχιζε η δραστηριότητα ο Ουλόα εξηγούσε: «Είναι λιγάκι πιο δυνατό, εγώ βρίσκομαι στον τρίτο όροφο του ραδιοφωνικού σταθμού μας και κουνιόμαστε. Αλλά σας καλώ να είστε ψύχραιμοι».



Βέβαια, ανάλογη στάση δεν επέδειξαν όλοι οι κάτοικοι περιοχών της Αρίκα, του Πουέρτο Αισέν, όπου υπήρχε ο φόβος του τσουνάμι, αλλά και της Ιλαπέλ, όπου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε κτίρια.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Ντένις Κορτές, στο Associated Press υπήρξε διακοπή στην παροχή ρεύματος, κατέρρευσαν τοίχοι, καταστράφηκε μεγάλο τμήμα του κοιμητηρίου με αποτέλεσμα να ανοίξουν πολλά μνήματα, γεγονός που όπως είπε προκαλεί ανησυχία για την δημόσια υγεία.



Ο Κορτές εξήγησε πως στην περιοχή πολλές είναι οι κατοικίες που έχουν πληγεί υπολογίζοντάς τις από 10.000 ως και 35.000.

«Ένα άτομο πέθανε όταν ένα τούβλο έπεσε από ένα εστιατόριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι γυναίκα. Υπάρχουν 12-15 τραυματίες», συμπλήρωσε ο Κορτές.

«Όλοι έτρεχαν έξω. Τα παράθυρα έτρεμαν. Αντικείμενα έπεσαν. Ήταν πολύ ισχυρό», δήλωσε η Έμιλι Χερς που ζει στο Σαντιάγο. «Ακόμα και αν βγήκα έξω ένιωθα το έδαφος να τρέμει», πρόσθεσε η Χερς.



Από την άλλη, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Vision, Φαμπρίτζιο Γκούζμαν, δήλωσε πως ο σεισμός προκάλεσε τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση με δεκάδες ανθρώπων να βρίσκονται στο δρόμο προσπαθώντας να φτάσουν στις κατοικίες τους με το φόβο ότι οι αγαπημένοι τους μπορεί να είχαν τραυματιστεί.



«Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι φοβισμένοι, που έτρεχαν στους δρόμους, όταν όλα άρχισαν να τρέμουν. Ο σεισμός ήταν πολύ έντονος και έμοιαζε να διαρκεί αρκετά λεπτά», δήλωσε ο Γκούζμαν.

Πράγματι, από τις εικόνες που καταγράφηκαν και ταξίδεψαν στο Διαδίκτυο δεκάδες πολιτών έτρεχαν πανικόβλητοι στους δρόμους προσπαθώντας να σωθούν, ενώ το έδαφος δε σταματούσε να τρέμει.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης