Μετά το «Good Bye Lenin», ο... Λένιν «επανέρχεται» στο Βερολίνο!

Μετά το «Good Bye Lenin», ο... Λένιν «επανέρχεται» στο Βερολίνο!

Δύο χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το μεγαλύτερο άγαλμα του Λένιν στον κόσμο, ύψους 19 μέτρων, καταστράφηκε - Τώρα, σχεδόν μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, ο Σοβιετικός ηγέτης «επιστρέφει» στον... τόπο του εγκλήματος

Μετά το «Good Bye Lenin», ο... Λένιν «επανέρχεται» στο Βερολίνο!
Το τεράστιο κεφάλι του γιγαντιαίου αγάλματος του Λένιν, που κοσμούσε το Βερολίνο, ήταν επί δεκαετίες θαμμένο και ξεχασμένο μαζί με τα υπόλοιπα μέρη του γλυπτού, σε ένα λάκκο, στις παρυφές της γερμανικής πρωτεύουσας, καθώς η χώρα ήθελε να απαλλαγεί απ' ό,τι θύμιζε τον Ψυχρό Πόλεμο.



Όμως, το κεφάλι του αγάλματος, βάρους 3,5 τόνων, πρόκειται σύντομα να «αναστηθεί» από τον τάφο του και να αντικρίσει πάλι τους Βερολινέζους, αφού θα κάνει το γύρο της πόλης μέχρι να φθάσει στο Spandau Citadel, ένα μεσαιωνικό οχυρό στη γερμανική πρωτεύουσα, το οποίο τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως μουσείο.

Το κεφάλι του αγάλματος του Σοβιετικού ηγέτη και άλλα αγάλματα, που σηματοδοτούν το τέλος μιας Οδύσσειας, που ήταν η αιτία να ξεκινήσει ο Ψυχρός Πόλεμος, πρόκειται να εκτεθούν στο Spandau Citadel τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με την Andrea Theissen, επιμελήτρια της έκθεσης, «ο Λένιν δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί μέρος της έκθεσης, αφού μόνο από το μέγεθος του αγάλματος, είναι ένα ειδικό άγαλμα».



Μια εξίσου τεράστια προτομή του Λένιν «πρωταγωνιστεί» στην κινηματογραφική ταινία «Good Bye Λένιν», που προβλήθηκε το 2003.

Στην ταινία, η προτομή του Σοβιετικού ηγέτη κρέμεται από ελικόπτερο, που πετά πάνω από το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια του πρωταγωνιστή να πείσει τη μητέρα του, που μόλις έχει συνέλθει από κώμα, ότι η Ανατολική Γερμανία υπάρχει και τίποτα δεν έχει αλλάξει!

Το άγαλμα του Λένιν είχε σχεδιαστεί από τον Nikolai Tomsky, τότε πρόεδρο της Σοβιετικής Ακαδημίας Τεχνών και ήταν κατασκευασμένο από ουκρανικό ροζ γρανίτη. Το άγαλμα είχε ύψος 19 μέτρα και στήθηκε σε πλατεία του Βερολίνου, που πήρε το όνομα του, στις 19 Απριλίου του 1970, μόλις τρεις ημέρες πριν την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λένιν, παρουσία 200.000 ανθρώπων.

Ο Eberhard Diepgen, πρώτος δήμαρχος του Βερολίνου μετά την πτώση του Τείχους, διέταξε στα τέλη του 1991 την απομάκρυνση του αγάλματος, θέλοντας να απαλλάξει την πόλη από την εικόνα ενός δικτάτορα, υπεύθυνου για μαζικές διώξεις και δολοφονίες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης