Ο Ομπάμα αναλύει τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας με το Ιράν

Ο Ομπάμα αναλύει τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας με το Ιράν

Η συμφωνία χαρακτηρίζεται πολιτικός θρίαμβος για τον Ομπάμα, αλλά και το μεγαλύτερο στοίχημά του αφότου αναδείχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ για δεύτερη θητεία, το 2009

Ο Ομπάμα αναλύει τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας με το Ιράν
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε απόψε να πείσει τους ιδιαίτερα επιφυλακτικούς Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς και τους πολίτες να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επιμένοντας ότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αποφυγής μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών ή ενός νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και αναμεταδόθηκε απευθείας σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ομπάμα ανέπτυξε το σκεπτικό του μια μέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων στην Βιέννη για την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων.

«Χωρίς συμφωνία δεν θα υπήρχαν περιορισμοί στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και το Ιράν θα μπορούσε να έρθει πιο κοντά στην απόκτηση πυρηνικής βόμβας» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Χωρίς συμφωνία, διακινδυνεύαμε έναν νέο πόλεμο στην Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Ο Ομπάμα τόνισε πως αν οι ΗΠΑ δεν αδράξουν την ευκαιρία για την επισφράγιση της συμφωνίας, «οι μελλοντικές γενιές θα μας κρίνουν αυστηρά».

Η συμφωνία χαρακτηρίζεται πολιτικός θρίαμβος για τον Ομπάμα, αλλά και το μεγαλύτερο στοίχημά του αφότου αναδείχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ το 2009.

Ο Ομπάμα είναι η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια να αποκρουστούν οι επικρίσεις των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο και να καθησυχαστούν οι νευρικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία.

«Εάν δεν επιτυγχανόταν συμφωνία, οι διεθνείς κυρώσεις στο (σ.σ. ιρανικό) καθεστώς θα αποδυναμώνονταν και υπήρχαν ελάχιστες δυνατότητες να επιβληθούν ξανά», σημείωσε. «Με αυτή τη συμφωνία, έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με ειρηνικό τρόπο μια τεράστια απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα ο Ομπάμα τόνισε πως θα υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος νέου πολέμου στην Μέση Ανατολή χωρίς συμφωνία και πως άλλες χώρες στην περιοχή θα αποκτούσαν δικά τους πυρηνικά προγράμματα «στην πιο ασταθή περιοχή στον κόσμο».

Πρόσθεσε πως αναμένει ένα έντονο διάλογο στο Κογκρέσο για την συμφωνία, που υπογράμμισε πως κλείνει όλες τις εναλλακτικές οδούς στο Ιράν για ένα πρόγραμμα πυρηνικού εξοπλισμού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης