Μυστικοί φάκελοι για την πτώση του τείχους της ντροπής

Μυστικοί φάκελοι για την πτώση του τείχους της ντροπής

Μυστικοί φάκελοι για την πτώση του τείχους της ντροπής

Μυστικούς φακέλους της εποχής της πτώσης του τείχους του Βερολίνου αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει η BND. Την ίδια ώρα, η KGB CIA και η Βρετανική MI6, συνεχίζουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το πώς κατέγραψαν οι δικοί τους πράκτορες τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Τα ντοκουμέντα της δυτικογερμανικής υπηρεσίας βρίσκονται στη διάθεση του κοινού , σε εθνική βιβλιοθήκη του Koblenz, για να αποδείξουν ότι οι πράκτορες της BND γνώριζαν τις κινήσεις του στρατού της ανατολικής Γερμανίας , είχαν πληροφορίες για τα τεκταινόμενα στα κεντρικά του κομμουνιστικού κόμματος SED, αλλά είχαν μεσάνυχτα σχετικά με τις κυβερνητικές κινήσεις των «αντιπάλων». Πόσο αποτελεσματική ήταν η μυστική υπηρεσία της Δυτικής Γερμανίας? Άλλες πληροφορίες ήταν σωστές , άλλες λανθασμένες. Οι φάκελοι εκείνης της εποχής της BND που αποχαρακτηρίστηκαν μετά από αίτημα του περιοδικού SPIEGEL, αποκαλύπτουν πως οι δυτικογερμανοί James Bond φαίνεται πως πολλές φορές έπεφταν σε παγίδες. Όπως όταν στις 13 Σεπτεμβρίου του 1989 , έστελναν με μήνυμα express την είδηση ότι οHonecker πέθανε , επικαλούμενοι αμερικανικές πηγές .Αυτή η πληροφορία ήταν τελείως λανθασμένη, αφού ο κομμουνιστής ηγέτης έζησε μέχρι το 1994.

Τα ντοκουμέντα που αποχαρακτηρίστηκαν φυλάσσονταν σε κρατικό κτίριο, γνωστό ως Κτίριο 103. Το τριώροφο τσιμεντένιο οικοδόμημα με τις ατσάλινες μπάρες στα παράθυρα, απασχολούσε αρκετό κόσμο, ανάμεσά τους και 30 αναλυτές του 3ου Τμήματος της  BND που ταξινομούσαν τις πληροφορίες των πρακτόρων , δεν οπλοφορούσαν , ούτε ταξίδευαν ποτέ στην απέναντι όχθη για να αντλήσουν οι ίδιοι πληροφορίες. Από την άλλη , οι πράκτορες που ήταν σε ενεργό κατασκοπευτική δράση προσπαθούσαν να αντλήσουν πληροφορίες για την άλλη πλευρά , μέσα από  ποικίλες συνεντεύξεις με  Ανατολικογερμανούς αγρότες , ταξιδιώτες , ακόμη και νοικοκυρές .Στο θέρετρο της λίμνης Μπαλατόν της Ουγγαρίας , στις βουλγαρικές ακτές της μαύρης θάλασσας , οι κατάσκοποι της δυτικής Γερμανίας «ψάρευαν» τους τουρίστες της κομμουνιστικής Ανατολικής πλευράς , ενώ υπήρχαν και πράκτορες με την ειδικότητα «ανακριτές τρένων». Αυτοί λοιπόν οι πράκτορες που αναλάμβαναν να ρωτούν τους ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Ανατολική Γερμανία , ήταν συνήθως γυναίκες μέσης ηλικίας , κάθονταν σε διπλανές θέσεις κι άρχιζαν τα κουτσομπολιά μέχρι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των «στόχων» και να μάθουν στοιχεία της καθημερινής ζωής του ανατολικού Βερολίνου.

Στις 21 Αυγούστου του 1989 , πηγές των υπηρεσιών τις Δυτικής Γερμανίας ανέφεραν μαζική έξοδο ανατολικογερμανών προς την Ουγγαρία, πληροφορία που ερμηνεύτηκε ως καταλύτης για τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν .  ΗBND είχε τη δυνατότητα υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω ραδιοσυχνοτήτων , από τις οποίες τον Μάιο του 1989 προέκυπτε «αμηχανία στο κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα και φόβοι ότι χάνεται η εξουσία». Στις 17 Οκτωβρίου μέλη του πολιτικού γραφείου ζητούσαν την παραίτηση του Χόνεκερ , ο οποίος το ίδιο απόγευμα μάζευε το γραφείο του, όπως φαίνεται από τους μυστικούς φακέλους της δυτικής Γερμανίας, από πληροφορίες μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.  

Στις 10 Νοεμβρίου 1989, η μυστικές υπηρεσίες της Δυτικής Γερμανίας ενημέρωναν τη Βόννη:

«Για να ελαττωθεί η εισροή μεταναστών, το SED άνοιξε τα δυτικά του σύνορα το απόγευμα της 9ης Νοεμβρίου, κάνοντας πολλούς Γερμανούς να περάσουν στην απένανατι πλευρά της Γερμανίας . Αυτό το λογικό μέτρο μπορεί να θεωρηθεί ως το πιο δραστικό βήμα του  Krenz για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών». Όταν το τείχος έπεσε , οι Kohl και Genscher ήταν στην Βαρσοβία σε επίσημη επίσκεψη και είχαν μαύρα μεσάνυχτα για τις  ιστορικές εξελίξεις. Ο αρχηγός της BND Wieck ήταν στην Ουάσινγκτον για δουλειές κι άκουγε για την πτώση του τείχους από την τηλεόραση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Αμέσως κάλεσε τα κεντρικά της υπηρεσίας στοPullach , λίγο έξω από το Μόναχο , όπου δύο αξιωματούχοι αναλυτές επίσης έβλεπαν τις εξελίξεις από τις μικρές τους οθόνες: «Κι εμείς αιφνιδιαστήκαμε», είπαν στον αρχηγό τους. Και πράγματι δεν είχαν ιδέα…

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης