Τουρκία: Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη μάχη της Καλλίπολης

Τουρκία: Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη μάχη της Καλλίπολης

Ερντογάν: Οι στρατιώτες που αναπαύονται σ΄ αυτή τη γη είναι παιδιά μας - Άμποτ: Η αφοσίωσή τους, το θάρρος τους και η ευσπλαχνία τους μας καθόρισαν ως έθνος

Τουρκία: Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη μάχη της Καλλίπολης
Τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη μάχη της Καλλίπολης τίμησε σήμερα η Τουρκία, στέλνοντας ένα μήνυμα συμφιλίωσης εν μέσω της πολεμικής που έχει ξεσπάσει για μια άλλη τραγική επέτειο, αυτή την 100 ετών από τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί συνέρευσαν στη χερσόνησο σήμερα για να θυμηθούν τους πεσόντες στην ατυχή εκστρατεία της Αντάντ στην Τουρκία που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 130.000 ανθρώπους. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ και ο ομόλογός του της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κι θα παραστούν αύριο τα ξημερώματα σε μια λειτουργία στον Κόλπο της ANZAC όπου αποβιβάστηκαν, στις 25 Απριλίου χιλιάδες στρατιώτες του Αυστραλιανού και Νεοζηλανδικού Εκστρατευτικού Σώματος.

Περιστοιχισμένος από περίπου είκοσι ηγέτες χωρών, παρουσία και του πρίγκιπα Καρόλου, του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτισε φόρο τιμής στους στρατιώτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και σε εκείνους του εκστρατευτικού σώματος των Συμμάχων που έπεσαν στη μάχη αυτή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ ταυτόχρονα έκανε έκκληση για ειρήνη στον κόσμο.

«Δεκάδες χιλιάδες νέοι έθαψαν το μέλλον τους σ΄ αυτά τα χώματα. Οι στρατιώτες που αναπαύονται σ΄ αυτή τη γη είναι παιδιά μας» είπε ο Ερντογάν, απηχώντας τα λόγια του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, του Μουσταφά Κεμάλ ο οποίος την εποχή εκείνη, ως αξιωματικός του οθωμανικού στρατού, είχε δηλώσει ότι οι ξένοι πεσόντες αναπαύονταν πλέον "σε φιλικό έδαφος».

«Ελπίζω ότι η μάχη στο Τσανάκαλε (Δαρδανέλια) θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα για όλον τον κόσμο και όλες τις κοινότητες ώστε να μετατρέψουμε την κοινή μας θλίψη σε ένα εργαλείο προώθησης της αδελφοσύνης, της αγάπης και της ειρήνης, σε ένα φάρμακο κατά της τρομοκρατίας, του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και του μίσους», συνέχισε ο Ερντογάν.
Κλείσιμο

«Πρέπει να τιμήσουμε τον ηρωισμό των μαχητών της Καλλίπολης και από τις δύο πλευρές» είπε από την πλευρά του ο πρίγκιπας Κάρολος.

Στη μάχη της Καλλίπολης για πρώτη φορά Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες πολέμησαν υπό τη σημαία των χωρών τους, γεγονός που σφράγισε την εθνική συνείδησή των δύο λαών καθώς η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία βγήκαν ουσιαστικά από τη σκιά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Για τον λόγο αυτό η περιοχή έχει γίνει τόπος προσκυνήματος για χιλιάδες επισκέπτες από τις δύο χώρες που τιμούν τους νεκρούς τους στις 25 Απριλίου, την Εθνική Ημέρα Μνήμης των ANZAC. Κι αν για τη Γαλλία και τη Βρετανία η μάχη αυτή αποτέλεσε μια συντριπτική, ταπεινωτική ήττα, για την Οθωμανική Τουρκία σήμανε επίσης την αρχή του τέλους της και την ανάδυση της σύγχρονης Τουρκίας του Μουσταφά Κεμάλ.

«Η μάχη της Καλλίπολης μας υπενθυμίζει ότι ο Μεγάλος Πόλεμος ήταν πράγματι ένας παγκόσμιος πόλεμος. Κατέστρεψε τις παλιές αυτοκρατορίες και δημιούργησε νέες διαιρέσεις», τόνισε ο πρίγκιπας Κάρολος.

Η μάχη στα Δαρδανέλια ξεκίνησε ουσιαστικά τον Φεβρουάριο του 1915, όταν ένας γαλλοβρετανικός στόλος επιχείρησε να διαπλεύσει τα στενά και να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Σύμμαχοι απωθήθηκαν αρχικά αλλά στις 25 Απριλίου αποβιβάστηκαν στην Καλλίπολη όπου υπέστησαν μια δεύτερη ήττα.

Παρά την ήττα αυτή, ο ηρωισμός των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών, που πήραν εκεί το «βάπτισμα του πυρός», συνέβαλε στη δημιουργία της εθνικής ταυτότητας των δύο χωρών. «Η αφοσίωσή τους, το θάρρος τους και η ευσπλαχνία τους μας καθόρισαν ως έθνος», τόνισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης