Αμερικανικό drone σκότωσε ηγετικό στέλεχος των Πακιστανών Ταλιμπάν

Αμερικανικό drone σκότωσε ηγετικό στέλεχος των Πακιστανών Ταλιμπάν

Το θύμα ήταν ο προσωπικός σωματοφύλακας του ηγέτη των Πακιστανών Ταλιμπάν

Αμερικανικό drone σκότωσε ηγετικό στέλεχος των Πακιστανών Ταλιμπάν
Επιδρομή που εξαπέλυσε ένα τηλεχειριζόμενο αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένα ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν του Πακιστάν και άλλα δύο πρόσωπα στην αφγανική πλευρά των συνόρων Αφγανιστάν-Πακιστάν, ανακοίνωσε η οργάνωση των σουνιτών ανταρτών σήμερα.

Δύο στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν επιβεβαίωσαν την επιδρομή, η οποία διεξήχθη σήμερα Πέμπτη στα σύνορα, ανάμεσα στην περιοχή Κουράμ και το έδαφος του Αφγανιστάν.

Κλείσιμο


Το αεροπορικό πλήγμα είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Χαουράι Μεχσούντ, ο οποίος διέθετε «μεγάλες στρατιωτικές ικανότητες», ανέφεραν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν σε μια ανακοίνωσή τους.

«Ήταν πολύ κοντά στον μάρτυρα ηγέτη (των Πακιστανών Ταλιμπάν) Χακιμουλάχ Μεχσούντ και ήταν ο προσωπικός του σωματοφύλακα», σύμφωνα με την ίδια οργάνωση.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν είναι σύμμαχοι των Αφγανών Ταλιμπάν, με τους οποίους μοιράζονται το όνομα και την τζιχαντιστική ιδεολογία. Αλλά δρουν χωριστά, καθώς επικεντρώνονται στην ανατροπή της κυβέρνησης του Πακιστάν και την επιβολή του ισλαμικού νόμου στο κράτος αυτό, το οποίο διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Οι επιδρομές εναντίον στελεχών των Πακιστανών Ταλιμπάν έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα και σημειώνονται σε μια συγκυρία αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στην Καμπούλ και το Ισλαμαμπάντ. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν αλληλοκατηγορηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν ότι δίνουν καταφύγιο στους εξτρεμιστές και τις χρησιμοποιούν για ίδιους σκοπούς.

Η ανάδειξη του Άσραφ Γάνι στην προεδρία του Αφγανιστάν πέρυσι συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Το Πακιστάν τάσσεται υπέρ της ενδεχόμενης έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους Αφγανούς Ταλιμπάν.

Διπλωμάτες έχουν εκφράσει ελπίδες ότι το Πακιστάν θα πιέσει τους Αφγανούς Ταλιμπάν να πάρουν μέρος στις συνομιλίες απειλώντας τις βάσεις τους στο έδαφός του. Το Ισλαμαμπάντ όμως αξιώνει να δει την Καμπούλ να αναλαμβάνει επίσης δράση εναντίον των Πακιστανών εξτρεμιστών οι οποίοι κρύβονται στο αφγανικό έδαφος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης