Πεδίο μάχης η Φρανκφούρτη

Πεδίο μάχης η Φρανκφούρτη

Σοβαρά επεισόδια το πρωί μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών έξω από το νέο κτήριο της ΕΚΤ - Περίπου 20.000 συμμετέχοντες στην απογευματινή πορεία - Ντράγκι: Άδικη η κριτική κατά της ΕΚΤ - Πρώτο θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ οι συμπλοκές

Πεδίο μάχης η Φρανκφούρτη
Μαζική ήταν η συμμετοχή των πολιτών και στην απογευματινή πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη ενάντια στην πολιτική λιτότητας που  επιβάλλεται στον ευρωπαϊκό Νότο. Περίπου 20.000 άτομα έδωσαν το «παρών» στη διαδήλωση για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις πρακτικές της «τρόικας»  (στις οποίες χαρακτηρίζουν συνυπεύθυνη την ΕΚΤ). 

Η απογευματινή πορεία σε γενικές γραμμές χαρακτηρίστηκε ειρηνική μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, σε αντίθεση με την πρωινή κατά την οποία ξέσπασαν πολύ σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Μόνο κάποιες ζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων καταγράφηκαν, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για νέο γύρο επεισοδίων τη νύχτα. 

Από το πρωί της Τετάρτης 
η Φρανκφούρτη μοιάζει με 
Κλείσιμο
«βομβαρδισμένο» τοπίο μετά τις συμπλοκές που ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία έξω από το νέο κτήριο της ΕΚΤ, του οποίου τα εγκαίνια ήταν προγραμματισμένο να γίνουν σήμερα.  

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το κτήριο, συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς και ξεκίνησε η «μάχη» ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, με τους διαδηλωτές να «απαντούν» με πέτρες και φωτοβολίδες. Περιπολικά παραδόθηκαν στις φλόγες, το ίδιο και δεκάδες κάδοι απορριμμάτων. Δρόμοι αποκλείστηκαν, ενώ αρκετά καταστήματα υπέστησαν φθορές στο κέντρο της γερμανικής πόλης.

Μπροστά από το ύψους 185 μέτρων νέο κτίριο της ΕΚΤ υψωνόταν μαύρος καπνός από τις φωτιές που είχαν ανάψει οι διαδηλωτές όταν τα επεισόδια κορυφώθηκαν. Η αστυνομία χρησιμοποίησε και εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να προσπαθήσει να διαλύσει μια ομάδα μαυροντυμένων διαδηλωτών.



Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει προχωρήσει σε πάνω από 550 συλλήψεις διαδηλωτών, μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, ενώ 14 τραυματίες αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Περισσότεροι από 80 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας δέχθηκαν επίθεση με σπρέι. 

Η οργάνωση Blockupy, που πρωτοστάτησε στη διαδήλωση έκανε λόγο στο Twitter για 21 τραυματίες, ιδίως από χτυπήματα αστυνομικών με ρόπαλα, καθώς και τουλάχιστον 107 ανθρώπους που υπέστησαν ερεθισμούς στα μάτια από δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού.



Οι διαδηλωτές εκτός από την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας εναντιώνονται και στην διασπάθιση κεφαλαίων για το νέο κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας. Ο ουρανοξύστης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  στα ανατολικά προάστια της Φρανκφούρτης κόστισε 1,3 δισ. ευρώ.

«Δωρεάν χαβιάρι για όλους», έγραφε ειρωνικά ένα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις πολιτικές λιτότητας που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό. «Η διαμαρτυρία μας είναι ενάντια στην ΕΚΤ, που ως μέλος της τρόικας και παρά το γεγονός ότι δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένη, δυσχεραίνει το έργο της ελληνικής κυβέρνησης. Θέλουμε να μπει τέλος στην πολιτική λιτότητας» είπε ο Ούλριχ Βίλκεν, ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης. «Θέλουμε μια δυνατή αλλά ειρηνική διαμαρτυρία» πρόσθεσε.



Ντράγκι: Άδικη η κριτική κατά της ΕΚΤ

Από την πλευρά του, μήνυμα ότι η κριτική που δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι άδικη έστειλε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι. 



Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Ντράγκι, οι διαδηλωτές, ρίχνοντας το φταίξιμο για τις πολιτικές λιτότητας στην ΕΚΤ, «χάνουν το πραγματικό νόημα της κατάστασης».

«Η ευρωπαϊκή ενότητα δοκιμάζεται. Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν δύσκολες στιγμές και πολλοί εξ αυτών, όπως οι διαδηλωτές που βρίσκονται εδώ σήμερα, πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι πως η Ευρώπη στην πράξη κάνει πολύ λίγα», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ και πρόσθεσε:
«Κατανοώ τι πυροδοτεί αυτές τις απόψεις και για ποιον λόγο οι άνθρωποι θέλουν αλλαγή. Αλλά στην πραγματικότητα, κανένα από αυτά τα ρεύματα δεν προσφέρουν πραγματικές λύσεις στην κατάσταση που ζούμε σήμερα».



Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι «η Ευρωζώνη δεν αποτελεί μία πολιτική ένωση στο πλαίσιο της οποίας ορισμένες χώρες πρέπει μονίμως να πληρώνουν για τις άλλες».



«Βασική αρχή ήταν πάντα ότι κάθε χώρα θα πρέπει να είναι ικανή να στέκεται όρθια στα δικά της πόδια και είναι υπεύθυνη η ίδια για τις πολιτικές της. Το γεγονός ότι κάποιες από αυτές έπρεπε να περάσουν μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής δεν ήταν κάτι που τους επιβλήθηκε. Αντίθετα, αποτελεί συνέπεια των δικών τους αποφάσεων στο παρελθόν», κατέληξε.

Τη βία στους δρόμους της Φρανκφούρτης καταδίκασε και η γερμανική πολιτική ηγεσία. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αστυνομικών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.



Πρώτο θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ τα επεισόδια 

Στις πρώτες ειδήσεις του γερμανικού Τύπου βρίσκονται τα σοβαρά και πρωτοφανή επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Φρανκφούρτη την ημέρα των εγκαινίων του νέου κτηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για «πρόβα των διαδηλωτών εν όψει της Συνόδου της G-7 που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στη Βαυαρία, ενώ στο σχετικό της ρεπορτάζ αναφέρει πως χιλιάδες διαδηλωτές ταξίδεψαν από τη Ρώμη και τη Γένοβα για να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στη Φρανκφούρτη.

Η εφημερίδα «Zeit» στο σχετικό της δημοσίευμα με τίτλο «καπνός πάνω από την πόλη» αναφέρεται σε μια μικρή μειοψηφία εξτρεμιστών του «μαύρου μπλοκ» που εκμεταλλεύτηκαν τους χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές για να προκαλέσουν πρωτοφανή επεισόδια και μεγάλες καταστροφές. «Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Φρανκφούρτη την ημέρα Χ. Διαδηλωτές, ακτιβιστές ή εγκληματίες;» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Το περιοδικό «Der Spiegel» δημοσιεύει δεκάδες φωτογραφίες από το κέντρο της Φρανκφούρτης και αναφέρεται σε πρόβα επεισοδίων για τη σύνοδο των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που θα πραγματοποιηθεί στη Βαυαρία τον ερχόμενο Ιούνιο.

«Οι διαμαρτυρίες και τα επεισόδια στα εγκαίνια του νέου κτηρίου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη είναι εκτός ελέγχου» αναφέρει και η εφημερίδα «Die Welt». Στο ρεπορτάζ της επικαλείται αστυνομικές πηγές που δηλώνουν συγκλονισμένοι από την έκταση των καταστροφών και τη βία ορισμένων διαδηλωτών καθώς και από τον αριθμό των συλληφθέντων, που προς το παρόν έχουν ξεπεράσει του 500. 































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης