Η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Σουηδία

Η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Σουηδία

Η κριτική που άσκησε η Στοκχόλμη για τις επιδόσεις της Σαουδικής Αραβίας στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας ήταν ο λόγος που το Ριάντ προέβη στην ανάκληση του πρεσβευτή

Η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Σουηδία μετά τη διπλωματική διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες, ανακοίνωσε σήμερα το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ερικ Μπόμαν, εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι δεν έχουν διακοπεί οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο λόγος που επικαλέσθηκε το Ριάντ για την ανάκληση του πρεσβευτή είναι η κριτική που άσκησε η Στοκχόλμη για τις επιδόσεις της Σαουδικής Αραβίας στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Νωρίτερα, η Σουηδία είχε ανακοινώσει ότι ακυρώνει τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, έπειτα από την απόφαση του Ριάντ να αποκλείσει την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ από τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου τη Δευτέρα, στην οποία η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας επρόκειτο να απευθύνει ομιλία.

Η Μάργκοτ Βάλστρεμ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναγκάστηκε να ακυρώσει την ομιλία της λόγω των πιέσεων που άσκησε η Σαουδική Αραβία, με αφορμή τις θέσεις που έχει εκφράσει η Σουηδία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή. "Η εξήγηση που μάς δόθηκε ήταν ότι η Σουηδία αποκάλυψε την κατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τον λόγο αυτό δεν ήθελαν" να μιλήσει η υπουργός στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, υποστήριξε.

Η Στοκχόλμη έδωσε πάντως στη δημοσιότητα το κείμενο της ομιλίας που θα εκφωνούσε η υπουργός, όπου δεν γινόταν καμία αναφορά στη Σαουδική Αραβία, αλλά τονιζόταν η ανάγκη να αγωνιστούν οι χώρες για τη δημοκρατία και την οικονομική ανάπτυξη, να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Βάλστρεμ υπενθύμιζε επίσης ότι η χώρα της αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Νίκος

Μπράβο στην Σουηδία για την γενναία της στάση!!! Θα πρέπει να την ακολουθήσουν και οι άλλες πολιτισμένες χώρες. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκοσμίως τα ίδια και θα πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλους. Αυτά τα δικτατορικά/μεσαιωνικά καθεστώτα θα πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από θρησκείες και απαρχαιωμένες κοινωνικές αντιλήψεις για να καταπατούν σκανδαλωδώς ακόμη και τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

juncker_main01

Υποβασταζόμενος μπήκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο δείπνο της συνόδου Ευρώπης - Αφρικής στη Βιέννη - «Ο πρόεδρος είναι καλά, πονάει μερικές φορές όταν περπατάει» δηλώνει εκπρόσωπός του