Σερβία: 5.000 απολύσεις από κρατικές επιχειρήσεις ελέω ΔΝΤ

Σερβία: 5.000 απολύσεις από κρατικές επιχειρήσεις ελέω ΔΝΤ

Προέρχονται από 188 μη παραγωγικές κρατικές επιχειρήσεις που θα τεθούν σε καθεστώς πτώχευσης 

Σερβία: 5.000 απολύσεις από κρατικές επιχειρήσεις ελέω ΔΝΤ
Σε καθεστώς πτώχευσης σχεδιάζει να θέσει η σερβική κυβέρνηση 188 μη παραγωγικές κρατικές επιχειρήσεις προκειμένου αφενός να ανταποκριθεί στους όρους της δανειοδοτικής συμφωνίας, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και αφετέρου να θέσει τη βαλκανική αυτή χώρα σε τροχιά ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σερβία, η οποία δαπανά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως σε επιχορηγήσεις και κρατικές εγγυήσεις για τις κρατικές επιχειρήσεις της, έχει συμφωνήσει να "ξεφορτωθεί" τις εναπομείνασες κρατικές εταιρείες, μεταξύ αυτών και 512, τις οποίες διαχειρίζεται η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων.

Εκατοντάδες κρατικές εταιρείες της Σερβίας έχασαν τις αγορές τους κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων, τη δεκαετία του 1990, και "επεστράφησαν" στην Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων "απογυμνωμένες" από περιουσιακά στοιχεία ύστερα από θολές συμφωνίες ιδιωτικοποιήσεων τη δεκαετία του 2000.

Κλείσιμο
Ο υπουργός Οικονομίας της Σερβίας Ζέλικο Σέρτιτς δήλωσε ότι η κήρυξη 188 κρατικών εταιρειών από το χαρτοφυλάκιο της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων σε πτώχευση θα οδηγήσει σε απώλεια περίπου 5.000 θέσεων εργασίας, ενώ η κυβέρνηση θα σταματήσει τις προσπάθειες πώλησης άλλων περίπου 90 εταιρειών.

«Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες είναι ανενεργές [...] καταγράφουν ζημίες, αλλά δεν υφίστανται στην πραγματικότητα» δήλωσε ο κ. Σέρτιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «κενά κελύφη».

Ο κ. Σέρτιτς ανέφερε πως έχει μικρές ελπίδες για την απόκτηση εσόδων από την πώληση τέτοιου είδους εταιρειών, αλλά, όπως είπε, ίσως υπάρχει περιθώριο σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της Telekom Srbıje, την παραχώρηση του αεροδρομίου του Βελιγραδίου και άλλων κορυφαίων κρατικών επιχειρήσεων, το 2015.

Το πλάνο εξόδων αποτελεί τμήμα μιας συμφωνίας με το ΔΝΤ που ορίζει επίσης το «κόψιμο» 27.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης