Γκάμπια: Απόπειρα πραξικοπήματος από ενόπλους

Γκάμπια: Απόπειρα πραξικοπήματος από ενόπλους

Πηγές του στρατού λένε πως η κατάσταση τελεί υπό έλεγχο-  Πληροφορίες για τρεις νεκρούς

Γκάμπια: Απόπειρα πραξικοπήματος από ενόπλους
Πυρά όπλων ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Μπανζούλ, την πρωτεύουσα της Γκάμπιας, όπου στρατιώτες είχαν αποκλείσει σήμερα τη γέφυρα που οδηγεί στο κέντρο της παραθαλάσσιας πόλης, εν μέσω πληροφοριών και δημοσιευμάτων σε μέσα ενημέρωσης περί μιας αιματηρής απόπειρας πραξικοπήματος από στοιχεία των ένοπλων δυνάμεων, η οποία έχει ήδη τρεις νεκρούς.

Μια διπλωματική πηγή ανέφερε πως άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια κατά τη διάρκεια της νύχτας (περί τις 03:00 τοπική ώρα· 05:00 ώρα Ελλάδας), αλλά τα πυρά σταμάτησαν αργότερα. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ και διπλωμάτες, ο πρόεδρος Γιαχία Τζαμέ βρισκόταν εκτός της χώρας όταν ξέσπασαν τα επεισόδια: μια κυβερνητική πηγή στην Γκάμπια ανέφερε πως βρισκόταν σε ιδιωτική επίσκεψη στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Άλλες πηγές, εκτός της χώρας, βεβαίωναν αντιθέτως ότι ο Τζαμέ βρίσκεται σε ιδιωτική επίσκεψη στη Γαλλία. Γαλλική κυβερνητική πηγή πάντως είπε πως δεν έχει καμιά ένδειξη ότι ο αρχηγός του κράτους της Γκάμπιας βρίσκεται στη γαλλική επικράτεια.

Η κυβέρνηση στη Γκάμπια έχει ανακοινώσει πολλές φορές πως απέτρεψε συνωμοσίες επίδοξων πραξικοπηματιών για την ανατροπή του Τζαμέ.

Κλείσιμο
Ένας αντιπολιτευόμενος, ο Σέιχ Σιντιά Μπαγιό, έκανε λόγο για «μια στάση (στρατιωτικών) η οποία μετατράπηκε» σε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας, σε δήλωσή του στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Σενεγάλης Futurs Médias (RFM).

Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές και κάτοικοι είπαν ότι την επίθεση εξαπέλυσαν στρατιώτες και ότι στοχοθετήθηκε και το προεδρικό μέγαρο.

«Το προεδρικό μέγαρο δέχθηκε επίθεση πολύ νωρίς το πρωί (...) από ενόπλους, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν μέλη της ίδιας της προεδρικής φρουράς. Αλλά τη στιγμή που μιλάμε η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο», δήλωσε ξένος διπλωμάτης ο οποίος υπηρετεί στη Γκάμπια, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ίδιος εκτίμησε πως στόχος της επίθεσης ήταν να «ανατραπεί το καθεστώς» του Τζαμέ.

Άνδρες των ένοπλων δυνάμεων και αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους, όπου οι κάτοικοι εμφανώς απέφευγαν να κυκλοφορούν. Περίπολοι στρατιωτών κάλεσαν τους πολίτες της Μπανζούλ να μείνουν στα σπίτια τους, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο 49χρονος Τζαμέ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα πριν από σχεδόν 20 χρόνια, τον Ιούλιο του 1994, όταν ήταν ακόμη ένας 29χρονος λοχαγός, έχει καταπνίξει κάθε διαφωνία στη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής κι έχει αντιμετωπίζει πολλές επικρίσεις από το εξωτερικό σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς των αρχών της χώρας του.

Ο Τζαμέ είχε ανατρέψει τότε τον Ντάουντα Τζαουάρα, πρώτο πρόεδρο της Γκάμπιας—άλλοτε αποικίας της Βρετανίας η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1965.

Τα τελευταία χρόνια ο Τζαμέ έχει προχωρήσει σε επανειλημμένους ανασχηματισμούς κυβερνήσεων, μετατάξεις πολιτικών υπαλλήλων και μεταθέσεις αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, φροντίζοντας να μην αφήνει κανέναν αξιωματούχο να αποκτά υπερβολική ισχύ.
Σύμφωνα με κατοίκους της Μπανζούλ, οι τράπεζες και διάφορα γραφεία και υπηρεσίες δεν άνοιξαν σήμερα, ενώ το κρατικό ραδιόφωνο έπαιζε παραδοσιακή μουσική και δεν αναφέρθηκε στα γεγονότα. Μετά τις 11:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας άρχισε να μεταδίδει προγραμματισμένες εκπομπές, αλλά όχι πληροφορίες για τα γεγονότα.

Δεν υπήρξε εξάλλου επίσημη επιβεβαίωση των πληροφοριών που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ και αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter περί της απόπειρας πραξικοπήματος.

«Η αστυνομία και ο στρατός ελέγχουν (αυτή τη στιγμή) πλήρως την κατάσταση», διαβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός του στρατού, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Μέχρι τώρα ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων στην πρωτεύουσα παραμένει άγνωστος, αλλά μέλη της διασποράς της Γκάμπιας έκαναν λόγο για πολλά θύματα, νεκρούς και τραυματίες. Μια πηγή των ενόπλων δυνάμεων έκανε λόγο για τρεις νεκρούς μεταξύ των δραστών της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένου και «του επικεφαλής» των συνωμοτών, όπως δήλωσε.

Η Γαλλία «παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση στην Γκάμπια», περιορίστηκε να δηλώσει στο Παρίσι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης