Κολομβία: Επ΄ αόριστον κατάπαυση του πυρός κήρυξαν οι αντάρτες

Κολομβία: Επ΄ αόριστον κατάπαυση του πυρός κήρυξαν οι αντάρτες

Είναι μια καλή αρχή για μια αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας η οποία συνεχίζει πάντως να αποκλείει οποιαδήποτε στρατιωτική εκεχειρία πριν υπάρξει τελική συμφωνία


Η επ΄ αόριστον κατάπαυση του πυρός που κήρυξε η ανταρτική οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), μια κίνηση χωρίς προηγούμενο από την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία, χαιρετίσθηκε σήμερα από την κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει πάντως να αποκλείει οποιαδήποτε στρατιωτική εκεχειρία πριν υπάρξει τελική συμφωνία.

"Είναι μια καλή αρχή για μια αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών στην εθνική επικράτεια που μπορεί να οδηγήσει, αν φθάσουμε σε μια συμφωνία για το τέλος της σύγκρουσης, σε μια διμερή και οριστική κατάπαυση του πυρός", αντέδρασε η προεδρία σε ανακοίνωσή της την επομένη της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης των FARC.

Από την Αβάνα, όπου άρχισαν πριν από δύο χρόνια οι συνομιλίες, η αντιπροσωπεία των FARC κήρυξε μια "επ΄ αόριστον διακοπή των εχθροπραξιών".

Μέχρι τώρα η μαρξιστική αυτή ανταρτική οργάνωση, η οποία είναι η παλαιότερη της Λατινικής Αμερικής και εξακολουθεί να αριθμεί 8.000 μαχητές έπειτα από μισό αιώνα ύπαρξης, δεν είχε τηρήσει παρά προσωρινές καταπαύσεις του πυρός κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Προειδοποίησε πάντως ότι θα διακόψει την εκεχειρία της σε "περιπτώσεις επιθέσεων εκ μέρους των κρατικών δυνάμεων" και πρότεινε την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών.

Η κυβέρνηση της Μπογκοτά υπογράμμισε ωστόσο ότι ΄"δεν δέχεται" αυτή την τελευταία πρόταση και ότι θα εκτιμήσει η ίδια "το σεβασμό" της εκεχειρίας που υποσχέθηκαν οι FARC, υπενθυμίζοντας πως "η προστασία των πολιτών" αποτελεί "συνταγματικό καθήκον" της.

Οι διαπραγματεύσεις με τις FARC έχουν στόχο να τερματίσουν την παλαιότερη σύγκρουση της Λατινικής Αμερικής, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό 5,3 εκατ. ανθρώπων μέσα σε μισό αιώνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι παρατηρητές υπογράμμισαν τον πρωτοφανή χαρακτήρα της απόφασης των ανταρτών να προχωρήσουν σε μια εκεχειρία χωρίς να περιμένουν την ίδια κίνηση από την πλευρά των αρχών.


ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eurus

«Δεν υπάρχει ηγεσία στην Ευρώπη ούτε στις ΗΠΑ» σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και επικεφαλής του ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια, Άντερς Ράσμουσεν. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Ρώσο πρόεδρο, Πούτιν και στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ να έχουν περισσότερα περιθώρια για ελιγμούς

tereza-skifti

Tην περασμένη εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία επί της συμφωνίας θα γίνει τον Ιανουάριο, μετά την αναβολή της ψηφοφορίας η οποία ήταν προγραμματισμένη για την 11η Δεκεμβρίου