Θα εξαφανιστούν οι σοκολάτες μέχρι το 2020;

Θα εξαφανιστούν οι σοκολάτες μέχρι το 2020;

Η μεγάλη έλλειψη του κακάο στην παγκόσμια αγορά θα προκαλέσει αναπόφευκτες ελλείψεις στην αγαπημένη μας σοκολάτα, ανακοίνωσαν οι δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες παρασκευής σοκολάτας στον κόσμο

Θα εξαφανιστούν οι σοκολάτες μέχρι το 2020;
Σοκολάτες με αμύγδαλο που λιώνουν απολαυστικά στο στόμα, σοκολάτες με φουντούκια, με φρούτα και με σταφίδες ή απλά σοκολάτες σκέτες που οδηγούν τον ουρανίσκο σε γευστική αποθέωση, είναι οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων για κάποιους από εμάς και οι «γλυκές αμαρτίες» της ενήλικης ζωής για κάποιους άλλους.

Σκεφτήκατε όμως ποτέ, ότι η αγαπημένη μας σοκολάτα, παρηγοριά ή επιβράβευση στην παιδική μας ηλικία, θα μπορούσε να εξαφανιστεί σε μερικά χρόνια ή η τιμή της να γίνει τόσο υψηλή, που με δυσκολία να μπορούμε να την αγοράσουμε;

Τα νέα είναι άσχημα για τους απανταχού λάτρεις της σοκολάτας. Οι δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής σοκολάτας στον κόσμο, η εταιρεία Barry Callebaut Group, με έδρα την Ελβετία και η βρετανική Mars, προειδοποίησαν με ανακοινώσεις τους ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη του κακάο στην παγκόσμια αγορά, θα επιφέρει αναπόφευκτα και την έλλειψη, αλλά και την αύξηση στην τιμή της λατρεμένης μας σοκολάτας.

Κλείσιμο


Ο Barry Callebaut αποκάλυψε ότι μόνο το έτος 2013 - 2014  η εταιρεία του πούλησε  πάνω από 1,7 εκατομμύρια τόνους σοκολάτας, μία ποσότητα που μεταφράζεται σε αύξηση πάνω από 11,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και πρόβλεψε ότι η ζήτηση για σοκολάτα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Ο ίδιος όμως επανέλαβε τους φόβους, που ήδη έχουν εκφραστεί από την Fiona Dawson, πρόεδρο της εταιρείας Mars, με έδρα την Βρετανία, ότι η έλλειψη του κακάο στην παγκόσμια αγορά θα κάνει την σοκολάτα δυσεύρετη για τους καταναλωτές μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τον Callebaut η τιμή του κακάο αυξήθηκε κατά 25% μέσα σε ένα χρόνο και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων οι καιρικές συνθήκες, η χρηματοοικονομική κερδοσκοπία, αλλά και ο ιός του Έμπολα σε χώρες της δυτικής Αφρικής.

Παράλληλα, χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία, που στο παρελθόν παρήγαγαν κακάο, έχουν εξελιχθεί στους μεγαλύτερους εισαγωγείς του, ενώ η αυξανόμενη καλλιέργειά του στην Ακτή του Ελεφαντοστούν και στη Γκάνα, δεν επαρκεί για να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για σοκολάτα, που έχει ραγδαία αύξηση, ειδικότερα στην Ασία.

Ο John Mason από το «Συμβούλιο Έρευνας για την Διατήρηση της Φύσης» (Nature Conservation Research Council), που έχει την έδρα του στη Γκάνα, είχε προβλέψει σχετικά με το θέμα το 2010: «Η σοκολάτα θα γίνει τόσο σπάνια και ακριβή σαν το χαβιάρι, που ο μέσος Τζο δεν θα μπορεί να την αγοράσει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης