Τουρκία: Σάλος για τη δήμαρχο που πάτησε με τακούνια πάνω σε αρχαίο μωσαϊκό!

Τουρκία: Σάλος για τη δήμαρχο που πάτησε με τακούνια πάνω σε αρχαίο μωσαϊκό!

Το μωσαϊκό έφεραν πρόσφατα στην επιφάνεια αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια των εργασιών τους

Τουρκία: Σάλος για τη δήμαρχο που πάτησε με τακούνια πάνω σε αρχαίο μωσαϊκό!
Στο στόχαστρο χιλιάδων χρηστών του Διαδικτύου βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η δήμαρχος του Γκαζιαντέπ στην Τουρκία, επειδή τόλμησε πατήσει με τα τακούνια της πάνω σε ένα αρχαίο μωσαϊκό!

Φωτογραφίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας και στις οποίες απεικονιζόταν η κυρία Φατμά Σαχίν και το επιτελείο της να πατούν πάνω στο 2.000 ετών μωσαϊκό προκάλεσε την οργή πολλών Τούρκων οι οποίοι μέσα από τα social media ξεκίνησαν μια «εκστρατεία» κατά της δημάρχου, καθώς εκτιμούν ότι δεν σεβάστηκε ο αρχαίο μνημείο.

Το μωσαϊκό έφεραν πρόσφατα στην επιφάνεια αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια των εργασιών τους στην αρχαία ελληνιστική πόλη Ζεύγμα, στη νότιο ανατολική Τουρκία.

Η πόλη ιδρύθηκε γύρω στο 3.000 π.Χ. από Έλληνες και αργότερα έγινε το αρχηγείο της Ρωμαϊκής Λεγεώνας. Μέχρι και το Μεσαίωνα η Ζεύγμα ήταν εύπορη και πολλοί αρχαιολόγοι τη συνέκριναν με την Πομπηία. Ιδρυτής της υπήρξε ο Σέλευκος Α' Νικάτωρ, ένας από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ιδρυτής της δυναστείας των Σελευκιδών, που βασίλεψε στο Ασιατικό τμήμα της πρώην Περσικής Αυτοκρατορίας.

Οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες στην πόλη πραγματοποιήθηκαν από τον Τόμας Έντουαρντ Λόρενς το 1917 και συνεχίστηκαν το 1970 από τον Τζον Βάγκνερ. Ωστόσο, από το 1990 οι έρευνες συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς, ενώ το 80% του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται από το 2000 βυθισμένο στη τεχνητή λίμνη πού σχηματίστηκε από το φράγμα Μπιρετσίκ.
Κλείσιμο

Στην Ζεύγμα έχουν βρεθεί πολλά ψηφιδωτά με θέματα από την ελληνική μυθολογία, όπως Ωκεανός και Τηθύς, Δαίδαλος και Ίκαρος, ο Αχιλλέας στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη, και ο Διόνυσος με την Αριάδνη, καθώς και τοιχογραφίες, νομίσματα, κεραμικές σφραγίδες αγάλματα και εκατοντάδες κινητά ευρήματα.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν μεταφερθεί στο  Αρχαιολογικού Μουσείο της Γκαζίαντεπ.

Σημειώνεται ότι η κυρία Σαχίν ήταν πρώην υπουργός Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και εξελέγη δήμαρχος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαρτίου, με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης