Βόρεια Κορέα: Ανοίγει τα σύνορα σε ερευνητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Βόρεια Κορέα: Ανοίγει τα σύνορα σε ερευνητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Τον ερευνητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Marzuki Darusman προσκάλεσαν να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα ανώτατοι αξιωματούχοι της Πιονγιάνγκ

Βόρεια Κορέα: Ανοίγει τα σύνορα σε ερευνητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα!
Έκπληξη και ικανοποίηση δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Marzuki Darusman, για την πρόσκληση που του απηύθυναν ανώτατοι αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας να επισκεφθεί την χώρα. Αν αυτό συμβεί θα είναι η πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια που εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα επισκεφθεί τη χώρα.

Όμως, ο Darusman ανέφερε ότι η προοπτική ενός τέτοιου ταξιδιού παραμένει «βαθιά αβέβαιη» καθώς ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν δέχεται ενδεχόμενο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για παραπομπή της χώρας του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Κλείσιμο


Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο δόθηκε στην δημοσιότητα έκθεση του ΟΗΕ για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα που την κατατάσσει ανάμεσα στις χειρότερες χώρες στον κόσμο και παρομοιάζει τις θηριωδίες κατά των πολιτών της με αυτές των ναζί.

Ο Darusman δήλωσε ότι συναντήθηκε την Δευτέρα με τέσσερις ανώτατους αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας και αισθάνθηκε έκπληξη όταν αυτοί τον προσκάλεσαν να επισκεφθεί τη χώρα και χαρακτήρισε «σημαντική πρόοδο» την δυνατότητα να μπορεί να δει από «πρώτο χέρι» τις συνθήκες που ζουν οι πολίτες σε μια χώρα εξαθλιωμένη, που διαθέτει όμως πυρηνικά όπλα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ενημέρωσε για την πρόσκληση την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία, οι οποίες έχουν προσυπογράψει ψήφισμα για παραπομπή της χώρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να αναμιχθεί σε συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

Ο ερευνητής του ΟΗΕ συμπλήρωσε στην συνέντευξη Τύπου ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προσκαλέσουν στη χώρα τους και τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπό τον όρο να μην ισχύσει το ψήφισμα του Φεβρουαρίου, που θέλει να οδηγήσει τη χώρα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης