Εξερράγη μη επανδρωμένο σκάφος της NASA κατά την απογείωση

Εξερράγη μη επανδρωμένο σκάφος της NASA κατά την απογείωση

Δείτε καρέ-καρέ την στιγμή της έκρηξης που κυριολεκτικά εξαϋλωσε το σκάφος - Δεν κινδύνεψε κανένα μέλος του προσωπικού, αναφέρει ο οργανισμός - Έτοιμη να αναλάβει την τροφοδοσία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αν της ζητηθεί από τη NASA , δηλώνει η Ρωσία

Εξερράγη μη επανδρωμένο σκάφος της NASA κατά την απογείωση
Ένα διαστημικό σκάφος της NASA εξερράγη, μόλις έξι δευτερόλεπτα μετά την απογείωση το βράδυ της Τρίτης, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Το σκάφος ήταν μη επανδρωμένο και κανένα μέλος του προσωπικού δεν κινδύνεψε, ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση του Οργανισμού, λίγο μετά το συμβάν.

Σε ανακοίνωση της στο Twitter η κατασκευάστρια εταιρία Orbital Sciences εξηγεί πως η βλάβη προκλήθηκε από "ανωμαλίες του οχήματος". 
Σε σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε η NASA αναφέρεται ότι η έκρηξη οφείλεται σε «δυσλειτουργία κατά την εκτόξευση» και δεσμεύεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις αυτό καταστεί δυνατόν. Η αμερικανική υπηρεσία διευκρινίζει ότι «εργάζεται με την Orbital για τη συλλογή όλων των στοιχείων σχετικά με την αποτυχία της αποστολής».
Κλείσιμο

Ο τρίτος πύραυλος του προγράμματος Antares είχε σκοπό να μεταφέρει 2267 κιλά προμήθειες και πειραματικό υλικό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 
για την πραγματοποίηση επιστημονικών πειραμάτων. Σύμφωνα με αξιωματούχους της NASA, η αξία του πυραύλου και του φορτίου του ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια δολάρια.



Σε πλάνα που δημοσιεύτηκαν φαίνεται το σκάφος να ανασηκώνεται και ελάχιστα μόλις δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του να σημειώνεται έκρηξη στους κινητήρες του, με αποτέλεσμα ο πύραυλος να πέσει κατακόρυφα πίσω από την εξέδρα εκτόξευσης και να σημειωθεί μία ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη.

Η απογείωση του σκάφους, για τη διαχείριση του οποίου ήταν υπεύθυνη η ιδιωτική εταιρεία Orbital Sciences, απογειώθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο στις 18:22 τοπική ώρα (00:22 ώρα Ελλάδος). Λίγα λεπτά μετά το ατύχημα, ο υπεύθυνος της αποστολής έδωσε εντολή για «απομόνωση των εγκαταστάσεων και συλλογή όλων των δεδομένων».

Δείτε το βίντεο με την σκηνή της απογείωσης και της έκρηξης:



Η στιγμή της έκρηξης από ψηλά:



Εν τω μεταξύ, την σκηνή παρακολούθησαν «ζωντανά» και δεκάδες θεατές που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν την απογείωση:



Ρωσία:  Έτοιμη να αναλάβει την τροφοδοσία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού - αν της ζητηθεί από τη NASA 

Η Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε  την Τετάρτη ότι είναι έτοιμη να αναλάβει την τροφοδοσία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, εάν η NASA το ζητήσει, μετά την έκρηξη κατά την εκτόξευση του αμερικανικού πυραύλου.

«Εάν λάβουμε αίτημα για την επείγουσα τροφοδοσία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) με αμερικανικό φορτίο μέσω δικού μας σκάφους, θα το ικανοποιήσουμε. Αλλά, προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει τέτοιο αίτημα», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti ο επικεφαλής του προγράμματος των επανδρωμένων πτήσεων της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roskosmos Αλεξέι Κρασνόφ.

Ο πύραυλος Antares, της αμερικανικής εταιρείας Orbital Sciences, που μετέφερε το διαστημικό σκάφος Cygnus με προμήθειες και εξοπλισμό για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εξερράγη λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

Πρόκειται για το πρώτο ατύχημα που συμβαίνει σε πρόγραμμα της NASA από τότε που η αμερικανική διαστημική υπηρεσία στράφηκε προς τον ιδιωτικό τομέα για την τροφοδοσία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

«Η έκρηξη του Cygnus δεν έχει συνέπειες στην τροφοδοσία του ρωσικού τομέα του ΔΔΣ, στο μέτρο που εμείς μεταφέρουμε με δικά μας σκάφη τύπου Progress το μεγαλύτερο τμήμα των φορτίων μας», διευκρίνισε ο Αλεξέι Κρασνόφ.

Η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα το πρωί πύραυλο Soyouz που μεταφέρει προμήθειες, κατά βάσιν «ρωσικές» προμήθειες για το αμερικανικό πλήρωμα του Σταθμού.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης